På min allra första – egenplanerade – fjälltur (Helagstrakten 1976) hade jag med mig Livskamraten samt Vandrarkompis T och hans dåvarande flickvän S. Den finns kort beskriven här: http://www.utsidan.se/blogs/majjens/11811.htm
Närkes Naturvandrare - det är namnet på mitt företag.
Just nu är min primära verksamhet att planera leddragning och att föreslå förändringar och förbättringar (broar, vindskydd, spänger etc) för att öka tillgängligheten när det gäller friluftsliv i länets nordliga delar - främst Nittälvsdalen.
Ett andra projekt är att besöka och dokumentera samtliga gratis övernattningsmöjligheter i länet. Det handlar om vindskydd, kolarkojor, stugor, lador, grottor med mera.
För det tredje guidar jag gärna små grupper i bergslagsnatur/kultur.
Närkes Naturvandrare
c/o Håkan Friberg
Postmästaregatan 49
70378 Örebro
073 2112 466
narkes.naturvandrare@gmail.com
Jag är Fjällvandrare - såväl sommar som vinter - oftast i de nordligare fjällen. Har på senare år utvecklats från dalkrypare till "enkeltopp-letare". Paddlar havskajak en gång om året dagarna runt Kristi himmelfärd. Ger mig då och då ut på cykelsemester - främst i Sverige och i våra grannländer.
Jag tycker att det är svårt att gradera min "aktivitetsnivå". Jag är ute mycket och borde därför klassas som "röd", men är absolut inte sportig. Jag är "grön" i så måtto att jag vill ut ännu mer.
Tycker om att skriva om mina upplevelser i naturen, men är för slö (dum?) för att lära mig göra en hemsida. Glad över möjligheten att publicera på Utsidan.
Läs gärna - och kommentera - mina Artiklar (dvs vandringsberättelser) och min Blogg (se ovan). Titta också gärna in på mina bokmärken. De finns uppräknade längst ner till höger. Där försöker jag göra lite reklam för vårt lilla - men innehållsrika - landskap, Närke.
Ibland under mina vandringar får jag för mig att filma lite. Dessa filmer läggs upp på youtube där jag kallar mig utsidanmajjen:
http://www.youtube.com/results?search_filter=0&suggested_categories=19&search_query=utsidanmajjen
Vill så mycket mer än jag förmår... och tiden går...
Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Paddling, Snöskovandring, Skrivande, Släktforskning, Musik
Etiketter:
Länkar:
Maj
2022:
Maj, Augusti
2020:
Juli, September, December
2019:
April, Maj, November, December
2018:
April, Augusti
2017:
Januari, Mars, April, Augusti, Oktober
2016:
Januari, Februari, Juli, Augusti, November
2015:
Januari, Februari, April, Maj, Juli, Augusti, September, Oktober
2014:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November, December
2013:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2012:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, November, December
2011:
Februari, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December
2010:
Januari, Februari, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November
2009:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2008:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2007:
September, Oktober, November, December
Fisketur i Arjeplog 1: Bakgrund och förberedelser
Vandrarkompis T och jag har en lång historia tillsammans. Vi blev klasskamrater – och bästa vänner – första året på fackskolan (1969) och har sedan dess hängt ihop med kortare avbrott.
Sulitelma 1
Sommarens fjällaktiviteter är avslutade: En fisketur i Arjeplogsfjällen samt en tur i trakterna av Sulitelma. Båda bjöd på annorlunda upplevelser och kommer väl att dyka upp i blogg och kanske som artikel så småningom. Redan nu vill jag bjuda på några filmsnuttar som jag tog under Sulitelmaturen. De kommer att presenteras närmare i bloggen lite senare.
Film1&2: Laijrojåhkå
En fantastisk skådar-snabbis på Öland
När vi firade fågelskådarsonen M:s 26-årsdag helgen som gick, så talades givetvis en del om fjällturerna i åŕ. Bröderna ska upp till Pårte tillsammans och jag och Livskamraten B ska till Sulitelma andra halvan av juli. Innan dess ska emellertid jag och Livskamraten upp på var sitt håll. B tar en kompis med till Abiskoalperna (åkte i tisdags) och jag tar med kompis T till Arjeplogsfjällen på lördag.
Vi konstaterade då att jag får gå och vara avundsjuk några dagar innan det skulle bli min tur. Sådan ledighet slösar jag oftast bort på onödigheter. Fågelskådarsonen undrade då om han och jag skulle dra ner några dagar till Öland för att "hänga in" rätt många årskryss och säkert några livskryss. Hänger ni inte med i vokabulären, så titta på detta blogginlägg: http://www.utsidan.se/blogs/majjens/14065.htm
Eldorado för smålom
Precis väster om Hällefors ligger Knuthöjdsmossen. Hela området utgjordes ursprungligen av en jättelig sandslätt, skapad under istiden. Innan växtligheten invandrade och band sanden, hann det bildas ett flertal sanddyner. Den största av dem - Stora Hälleforsdynen - vallar in Knuthöjdsmossen i sydost.
När klimatet blev fuktigare bildades kärr på de plana sandytorna och så småningom kunde vitmossan vandra in och påbörja förvandlingen från plana kärr till välvda mossar.
Björskogsnäs
Ju mer jag tänker på det, desto mer förundras jag över att Närke - och hela Örebro län - är så anonymt. De flesta tänker på Örebro, Svampen och gnällig dialekt. Synd! Alltså... det är inga fel på Svampen och nog är Örebro en både trevlig och vacker stad. Och visst gnälls det. Men... det finns så otroligt mycket mer! Jag har faktiskt svårt att tänka mig att så många fler platser erbjuder så många olika sorters natur - och därmed olika möjlighet till friluftsliv - som just Örebro.
Med tanke på rubriken så kanske någon lokalpatriotisk värmlänning opponerar sig. Björskogsnäs ligger ju i Värmland! Ja... jag vet... men det ligger i alla fall i Örebro län...