Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Murstensdalen - årets första övernattning Placerad på karta

Väderprognoserna hade lovat kristallklara dagar och nätter. Valet var inte svårt. En övernattning i Murstensdalen mellan Karlskoga och Grythyttan har stått på vår önskelista en längre tid. Om ni läser på länsstyrelsens hemsida så förstår ni varför.

Stigarna i naturreservatet består av två slingor. Vi valde denna gång att ta oss runt den norra för att avsluta vid vindskyddet vid Gruvtjärn.

Skogen är fylld av knotiga tallar. En del av dem ser ut att vara upp-och-ner-vända med roten i topp.

Terrängen är rejält kuperad. Reservatet består av ett antal parallella djupa dalgångar mellan högplatåer. Detta får till följd att många av sjöarna är långsmala.

Den äldsta växande tallen började gro på 1500-talet och den äldsta tallstubben man hittat började gro redan på 1200-talet.

När vi kom fram till vindskyddet vid Gruvtjärn hade vi - ett tag - sällskap av en ung familj från Örebro som hade hittat hit tack vare länsstyrelsens hemsida

Det var en kall dag. Det blåste friskt och trots att vinden inte var nordlig kylde den rejält. Vedförrådet på plats var inte av bästa kvalitet. Det var tur att vi hade med några pinnar med prima ved så att vi fick fart på en brasa. När väl en glödbädd hade bildats gick det bra att elda den sämre veden.

Natten var kall och mycket vacker. Under sennatten hängde fullmånen rakt över sjön och stjärnorna gnistrade så att det nästan sprakade.

På morgonen visade en termometer som hängde utanpå vindskyddet 8 grader. Våra sovsäckar har 9 grader som komforttemperatur. Det var tur att vi hade rejält med kläder.

På bilden ovan kan man se att isen hade svarta "hål" på flera ställen. Det såg först ut som om någon tidigare hade kastat stora stenar genom isen. Kan det möjligen ha att göra med sumpgas? Hoppas att någon med kunskap hör av sig!

Vi hade inte bråttom iväg, men sedan vi ätit frukost, värmt oss vid elden, packat ihop våra pinaler och (tyvärr) städat efter tidigare besökare så promenerade vi tillbaks till bilen.

En minst sagt härlig inledning på friluftsåret.

Positioneringen gäller vindskyddet.

Postat 2015-01-05 19:47 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Dovra sjöar i vintrig skrud

Året närmar sig sitt slut, men vintersäsongen ligger i sin linda. Långfärdsskridskorna med tillbehör har plockats ner från vinden, men än så länge har vi inte kommit iväg ut.

Idag gjorde vi emellertid årets sista(?) besök i något av länets naturreservat. Det blev ett av en handfull favoritmål - Dovra sjöar. Vi - jag, Livskamraten och äldste sonen (Skribenten) - prickade in exakt rätt tidpunkt för denna lilla tur. De tre långsmala sjöarna ligger i nordsydlig riktning och djupt nersjunkna i en sprickdal med högstammig skog runt om. Detta gör att solen når sjöns yta endast en kort stund mitt på dagen. Då var vi där.

Alldeles i början av vår lilla tur fängslades vi av en vacker plog bestående av dryga tjugotalet sångsvanar. Solen belyste undersidan av deras vingar på ett mycket spektakulärt sätt som dock inte ville låta sig fångas på bild.

Vi valde att gå norrifrån och enbart runt den norra sjön. Där är naturen mest dramatisk och där finns reservatets enda vindskydd.

När man kommer fram till den första sjön rekommenderar jag att man tar hjälp av det rep som finns uppsatt och tar sig ner i den trånga dalgången för att ta sig söderut längs sjöns västra sida.

Sommartid är det riktigt svårt att ta sig ända fram till sjöns strand, men på vintern är det inga svårigheter om det bara har hunnit bli tjäle.

De tre sjöarna sägs vara jättekvinnan Dovras tre tårar som hon fällde för att hennes man - jätten Tjälve - var så vildsint att han slet ut ett stort stenstycke ur bergväggen för att kasta mot Täby kyrka. Hålet i bergväggen syns tydligt på den första bilden.

Sedan vi kommit upp på andra sidan även här med hjälp av rep) såg vi denna kvinna komma gående genom skogen. Framme vid sjön satte hon på sig långfärdsskridskorna, åkte de cirka 500 meterna till andra änden. Där tog hon av sig skridskorna och fortsatte vandra till nästa sjö.

Precis när man rundat sydspetsen på den norra sjön kommer man fram till ett mycket fint vindskydd. Här finns alltid(?) ett bra vedförråd på baksidan. Vindskyddet har en rostig kamin under altantaket. Nedanför skyddet finns en nybyggd eldstad med sittstockar runt.

Här njöt vi av fika innan vi fortsatte stigen norrut, tillbaka till bilen.

Postat 2014-12-27 16:03 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!