Lättpackarens mat (uppdaterad 12-09-29, 13-08-14 och 17-02-26)

En mycket personlig matsedel, eller hur man bär sig åt för att äta gott och enkelt, bli mätt, inte bära mer än 400 g mat per dag och aldrig få diska mer än en gryta ;).

Av: joanna

15/3 2012

Jag skrev nyligen ett par inlägg om hur jag provianterar för att få mina långturer att bli hyfsat lättpackade, och fick sen följande mail från en utsidan-medlem:

"Såg ditt inlägg om lättmat.
Jag funderar på att inom ett par år göra ett par långvandringar på egen hand där det tidvis inte finns möjlighet att proviantera.
Kan du inte skriva ett lite mer detaljerat inlägg om exakt vad du äter under dina vandringar. 400g om dagen är ju helt överkomligt speciellt om man som jag ska gå 60 mil på raken eller 130 mil på raken.
MVH
Krister"

Jag funderade på hur jag kunde svara på detta anrop - det skulle ju bli alldeles för långt för ett inlägg på forum, och ämnet var kanske inte heller så allmänt intressant. Jag kom fram till att det bästa vore att begå en artikel - min allra första på Utsidan :) Så här är den.

 

Hej Krister, och kanske andra som vill läsa detta! Jag har helt medvetet inte brett ut mig detaljerat om mitt "standardkit" i mina foruminlägg om lättpackarmat. Det är faktiskt bara relevant för mig själv, eller på sin höjd för en genetisk tvilling av exakt min egen storlek, kroppsbyggnad, matpreferenser och typ av ämnesomsättning.

Jag hör till den "långsamma" sort, som inte får blodsockerdippar vid rimliga uppehåll i födointag, och som (vilket nog hänger ihop med det förra) väldigt lätt och smärtfritt ställer om till fettförbränning (däremot tål jag mjölmat dåligt och hamnar i "palt-coma" efter större kolhydratintag).
Jag kan därför både laga mat sällan, och effektivisera min proviant genom hög andel fett, men får å andra sidan undvika snabbare kolhydrater. Men det kan ju vara precis tvärtom för någon annan.

En magerlagd "vinthund" som behöver blodsockerpåfyllning varannan timme, en nötallergiker, en gottegris eller köttälskare har ingen inspiration alls att hämta i min diet ;). Är du kille och väger signifikant mer än mina 60 kg, får du nog också räkna med att bära proportionellt mer än mina 400 g/dag.

Så, plocka gärna uppslag och infall, men testa först om de råkar passa just dig.

Uppdatering efter säsongen 2016 i kursiv. Tidigare uppdateringar längst ner i tråden.

Frukost:

Musliblandning, där mer än hälften av "flingorna" består av solrosfrön, och resten av sockerfri flingblandning - se dock uppdateringen nedan. Finax branmusli e.d.går bra, men jag blandar egen, utan allt det "mjöliga". Detta för att slippa snabba kolhydrater och rent socker, som gör mig hemskt trött på morgonen. Vid behov tuggar jag hellre på lite egenhändigt torkad frukt (godare än köpta varianter och fr a fritt från konserveringsmedel) lite senare, sedan jag väl gått igång min morgontröga kropp.

Jag trivs själv bäst med min "powermusli" utan söta inslag, se punkt 4 i uppdateringen från 2013 längst ner.

Äter ovanstående med fett torrmjölkpulver (finns i invandraraffärer) eller kokosmjölkpulver, löst med upp till dubbla normalkoncentrationen i vatten. Som vid behov legat i sovsäcken över natten för att inte vara iskallt.

Jag tål allt mindre mjölk, så nu torkar jag (obs låg teperatur!) avrunnen turkisk yoghurt, finmixar de torkade flagorna och blandar i. Smakar gott, men blir grynig vid återvattning, så litet inslag av vanlig fullfet mjök är inte helt fel. har man lyckan att ha hittat "jameed" - torkad ost - i någon Mellanösternbutik, så slipper man jobbet och den löser sig bättre vid återvattning.

Det är svårt att ange mängden, frukosten portionsförpackar jag inte, utan äter tills jag blir mätt. Prova hemma vad som gäller för just dig, multiplicera med antalet frukostar och lägg på en rimlig marginal för både extra hunger och extra dagar.

Dricker vatten, på längre turer med en nypa c-vitaminpulver. Går att köpa i påse som krydda (askorbinsyra), kostar då bråkdelen av priset för fina brustabletter, och... innehåller tacksamt nog inget annat än c-vitamin ;).

Jag orkar alltså inte alltid ta fram köket på morgonen ;). Gör det bara om det är väldigt kallt och jag behöver värma mig - då blir det sockerfritt te med c-vitaminpulver och torkade citronskal (bara för att jag tycker det är så gott), eller en kopp buljong, som fixar lite salt i kroppen (jag svettas mycket och kan känna av saltbrist ibland).
Jag vet att vissa måste få sitt kaffe, jag är själv tenarkoman som ofelbart får huvudvärk efter exakt 16 timmars abstinens, men ser till att avgifta mig före långturer, för att inte behöva slösa bränsle på dylikt.

Lunch:

Någon tjock pulversoppa av typ "varma koppen", som jag dock slänger en massa högoktaniga tillägg i, t ex finhackade torkade oliver och valnötter. För smakens skull kan det också bli allt från vitlök och citronskal till torkad lök och svamp, men bara om vädret är tillräckligt uthärdligt för att jag skall orka pilla med något mer avancerat. Är jag extra hungrig, reder jag soppan till ännu tjockare konsistens med kokosmjölkpulver. Är jag extremt hungrig, rör jag också till lite hummous (som sväller i kallt vatten) och äter med soppan.
Den som känner behov av mer kolhydratintag mitt på dan, kan ju också slänga i couscous i valfri mängd, så det blir mer som en gryta. Stoppa kastrullen i en grytmysare (eller vira i nödfall in den i någon tröja) medan grynen sväller, annars blir vätskan kall för snabbt om det är kallt ute.

Dricker som vanligt vatten med något citronaktigt i.

Så dags på dagen är jag mer pigg på någon sockerhaltig dessert, så det kan bli både mörk choklad och/eller torkad frukt direkt efter maten, det kapar ev. insulinöverslag (som dock bara inträffar, om jag haft couscous i soppan, så jag har slutat med det). För dem som gillar halva är det ju väldigt effektivt energimässigt, själv fixar jag inte den supersöta smaken.

Jag lagar alltså ingen mat på lunchen heller - bara kokar upp en portion vatten. Går det av någon anledning inte att stanna eller ta fram köket (det händer ju), blir det mycket nötter, mandel och torkade äpplen i stället.

Numera lagar jag nästan aldrig varm mat på lunchen, och aldrig när det regnar, blåser och är allmänt rastovänligt. Då får mina egentillverkade sockerfria "powerbars" (se tråden "Tillverka sin egen energibar!?" på forum) eller helt enkelt ett kontinuerligt, långsamt tuggande på nötter blandade med rostade kikärter - allt intaget under gång - fixa kaloriintaget. Man får inte mindre i sig på det viset. Kan jag stanna en kort stund men ändå inte är pigg på att ta fram köket, blandar jag till en portion hummous i vikkåsan.
Pulversoppor har jag slutat med för länge sen - ineffektivt och inte så gott.
Indiska besan laddu med kikärtsmjöl och smör som basingredienser är också mäktig och välbalanserad lunchmat, som kan packas kompakt och inte heller kräver ytterligare tillagning. Se inslag #36 i tråden ovan för detaljerat recept.

Middag:

Växlar numera mest mellan basmatiris och bulgur som grund. Riset (smörrostat, se nedan) har ca 5-6 min koktid (alltså inte lönt att plåga sig med äckligt snabbris), bulgur behöver bara svälla. Använde förr i tiden även couscous och mycket tunna nudlar, som knappt kräver mer än uppkokning för att bli klara, men fick lättare paltcoma av dem än av bulgur, och blev inte lika mätt i längden. Inte så konstigt, couscous och nudlar är gjorda av mjöl, bulgur av hela vetekorn.
Jag lättrostar (fräser) både bulgur- och risgrynen i smör innan jag packar ner portionerna. Det gör dem godare och mer energirika, men också mer snabbtillagade. 
Tål man mjölmat (vilket jag alltså inte verkar göra), spar man dock tid med couscous, de har kortare svällningstid än bulgur, man kan också variera med annan (gärna tunn, om man vill spara bränsle) pasta eller rentav tortellini, som visserligen kräver lite längre koktid, men blir en hel, färdig rätt.

En relativt ny favorit är bönpasta, gärna sojaböns-tagliatelle, som jag bryter i småbitar och tillagar ihop med allt annat i middagsportionen (med lagom svällningsöverskott på det tillsatta vattnet). Kräver som allt annat i den bara högst en minuts uppkok + 10 min svällning i grytmysaren. En utmärkt proteinkälla utöver de skönt långsamma kolhydraterna den levererar. 

Till bulgur:
Medan bulgurgrynen sväller (med smör och salt i vattnet), kokar jag den middagsportion jag förberett hemma. Basen är stora mängder torkade blandade grönsaker, är det kötträtt så finns det torkade köttet eller köttfärsen med i samma påse. Veggovarianterna får hanteras separat: hummous rörs ju bara ut med kallt vatten, nötter etc slängs först in på slutet. Jag har i rätt mycket skirat smör, reder där det passar med sojamjöl men ännu hellre mycket kokosmjölkpulver eller kokosflingor, det blir alltså tjockt och mättande. Kryddar efter humör med något av mitt favvo-kit: vitlök (färsk!), citronskal, svartpeppar, örtkryddor, torkade oliver, torkad svamp, pumpafrön och... nötter, nötter, nötter ;)

Under tiden håller jag bulgurgrynen varma (och svällande) genom att som kåsa, grytlock m m använda en grund skål, som precis passar i grytöppningen. Det är i den skålen alla "svällande" och/eller varmhållna ingredienser "tillagas", medan det som skall koka, gör det på "undervåningen" i den relativt höga grytan. Över alltihop har jag ett ytterlock av alufolie.
Tycker man det är för avancerat med "våningsmatlagning", kan man mycket väl bara slänga med bulgurgrynen direkt i huvudgrytan - då naturligtvis tillsammans med motsvarande ökad mängd vatten.  

Numera gör jag bara på det senare (enklare) sättet. Med lite erfarenhet lär man sig hur stort vattenöverskott som krävs för att få bulgurgrynen lagom mjuka utan att de blir för sladdriga, och det blir lika gott med färdigblandat.
Det finns numera även fullkornsbulgur, med lite mustigare smak och fastare konsistens.

Till ris:
Jag kokar en färdigblandad portionspåse med ris, torkade grönsaker och små gröna eller röda linser (de har exakt samma koktid). Extra smör och/eller kokosmjölkpulver är ett måste och gott i koket här också, i övrigt gäller fri fantasi vad gäller kryddning. Jordnötter, kokosflingor, spiskummin, koriander, saffran, torkade äpplen (ja!) torkad stekt lök och timjan är väldigt gott till (fast kanske inte samtidigt ;). Själv älskar jag mynta och citronskal så de åker ofta med här också.

Alla uppräknade smaktillsatser, utom färsk vitlök och stekt lök, kan man i olika konstellationer blanda i portionspåsen redan hemma, men jag föredrar att göra det spontant medan jag är ute - det blir roligare matlagning och mer variation då.

Ris & linser har nu nästan helt utgått ur min matsedel och ersatts av bönpasta, matkorn, förpreparerade bovetegryn m m. När allt annat bara kräver högst en minuts uppkok, kändes de 8-10 minuterna alldeles för bränslekrävande för i alla fall längre turer.

Så dags dricker jag gärna som efterrätt en kopp lättsockrad choklad med mycket fett mjölkpulver i (färdigblandat hemma). De sockersugna kanske väljer någon fruktkräm eller nyponsoppa, men jag har slutat med det, tycker inte det är gott längre och chokladen ger mer energi. Äkta chokladpulver är, förutom att vara mycket godare än O’boy o.d., också mycket trevligt att krydda oxgrytor och liknande med ;)

Ovanstående låter ju som rena frosseriet, men kräver korta eller (förutom uppkok av vatten) inga koktider, och aldrig mer än en kokgryta, vilket gör att jag kunnat spara vikt på kök, bränsle och kokkärl.
Är jag inte alls pigg på matlagning, så blir det bara ett uppkok vatten, vari jag slänger smör, salt, bulgurgryn, torkat olivhack och torkade tomater (dvs de torkade grönsaker, som inte kräver någon kokning). Jag stänger av köket och låter alltihop stå i grytmysaren. Under tiden rör jag ut hummouspulver i kallt vatten och låter likaså stå. Sen gör jag annat utan att behöva passa något kök, och efter en stund har jag en fullvärdig måltid med bulgur (kolhydrater), hummous (protein+fett+ lite kolhydrater) och goda grönsaker. Häller en stor näve pumpa- eller solrosfrön alt. valnötter ovanpå, om jag är riktigt hungrig.

Mellanmål:

Nötter, nötter och mer nötter ;), egenhändigt torkade äpplen och annan frukt, ibland rostade kikärter och pumpafrön. Blandning av stora sultanrussin och mandel, smakerna "gifter sig" så det blir otroligt gott - jag rostar mandeln mycket lätt för både smakens och viktens skull. Sist men inte minst - 85-procentig mörk choklad i icke försumbara mängder, men detta är såklart bara en personlig svaghet ;).

En nykomling som nästan helt trängt ut russin o.d. är rostade kikärter (enkelt att fixa själv, men finns färdiga att köpa i Mellanösternbutiker; Famous är godast). Inte bara för att jag inte gillar söta smaker, utan också för att jag alltmer sällan stannar och lagar varm lunch. Kombinationen nötter+kikärter är tillräckligt mäktig och näringsmässigt allsidig för att utgöra en fullgod ersättning.

Generellt:

Grönsaker som är lätta att torka, relativt energitäta och goda att äta efter "återvattning": palsternacka, morötter och alla andra sorters rotfrukter, lök, stekta aubergineskivor (gärna ingnidna med vitlök, mums), brytbönor och sockerärter, vattenkastanj och stora rättikor i skivor, svarta oliver om de finhackas (jag köper urkärnade, den lilla smakskillnaden är efter torkning inte värd jobbet). Tomater köper jag däremot färdiga soltorkade och bara eftertorkar en stund, har inte lyckats lika bra själv.
En gnutta socker och svartpeppar tar sedan fram smaken hos grönsakerna vid kokning, så jag häller något kryddmått i varje portionspåse.

De flesta av grönsakerna kan man med fördel mätta med en del fett vid tillagning (aubergine) eller förvällning. De blir inte så stenhårda vid torkning och mer smakrika vid återvattning.

Ersätt vattenkok med "torrförvällning" (och/eller ev tining av djupfryst) i mikrougn för att slippa ytterligare vatten att torka bort. 

Morötter har jag slutat med - jämfört med andra grönsaker blir de rätt trista vid återvattning. Små broccolibuketter funkar perfekt, likaså strimlad rödlök och purjolök (förväll gärna en stund under lock i mikron), djupfryst hackad spenat (tina i mikron), skivad svamp (även färska champinjoner), mixad pumpa och dylikt.

Torkad tomatpuré löser sig fint vid återvattning och ger intensiv tomatsmak i grytor. Bre ut tunt på bakplåtspapper; torkar till flagor, som kan brytas i småbitar eller mixas till pulver. Se inslag #370 i "Torka mat"-tråden för detaljerat recept. 
Torkade svarta oliver kan man likaså finmixa till en smakrik "gryt-grund".

Portionsstorlekarna måste som sagt var och en beräkna själv efter eget behov. Bästa sättet tycker jag faktiskt är att lita på kroppens signaler: laga till resp. måltid hemma, se hur mycket som går åt innan du blir mätt, lägg på en marginal. Ett mycket grovt mått som kanske hjälper till att uppskatta behovet är att dieten enligt ovan håller ett snitt på ca 600 kcal/100 g. Förutsättningen är att man tillagar alla sina torkade rätter i rejält med matfett (t ex steker grönsakerna och köttfärsen i smör/olja), inte glömmer den ytterligare generösa smörklicken, kokosmjölken och nötterna/fröna i all matlagning, och att man inte byter ut nötterna och chokladen i mellanmålen mot magrare sötsaker (halva går alltså hur bra som helst ;)).

Jag har ju inte satt ihop mitt standardkit genom att räkna kalorier, utan i första hand efter vad jag gillar att äta, vad jag verkar må bra av och vad jag orkar bära och hantera på en vandring. Att resultatet påminner om stenåldersmat eller kanske någon LCHF-diet är inget medvetet - dessa modeflugor var inte påtänkta under de år min vandrarmatsedel växte fram under en högst ovetenskaplig "trial and error"- process. 
Först i efterhand kan jag därför göra följande, mycket grova kaloriskattning. Min förbrukning hemma vid normal fysisk aktivitet ligger kring ca 1800 kcal, här blir det alltså ca 50% mer, vilket verkar täcka mina behov vid "vanlig" fjäll- och bergsvandring. Vid mer extrem och långvarig ansträngning går jag ner något enstaka kilo, men skulle i alla fall inte orka äta mer - ofta kommer jag hem med mat som blivit över.

smör och annat rent matfett 900
kcal/100 g
50 g (minst)  450
kcal
nötter, frön, kokosmjölk, hummous, choklad, olivhack,
andra lika fetthaltiga råvaror
ca 600 kcal/100 g 200 g 1200 kcal
gryn, bulgur, ris,
torkad frukt o d
ca 360* kcal/100g 80 g** 290 
kcal
torkade egna portionsrätter ca 600 kcal/100g 70 g 420 kcal
summa 400 g 2360 kcal

* i verkligheten antagligen något högre snittvärden, eftersom jag rostar bulgur och ris i smör innan jag packar ner dem.

** kan verka lite och är det också. Jag tar i själva verket bara 1/2 dl (35-40 g) ris eller bulgur till kvällsmaten, resten av de ca 75 g är frukostgryn, torkad frukt m m jag äter under dagen. Men dels är de alltså smörrostade, dels tillsätter jag minst lika stor volym energirika påfyllningar i bulguren och riset vid matlagningen, typ nötter, kokosflingor och olivhack, som också måste få plats i magen ;).

Uppdatering 29 september 2012:

Det har hänt en hel del sedan jag skrev denna text. Jag går mer och mer över till att pressa min mat till någon sorts "bars", där bindemedlet är godsaker som jordnötssmör och sesamfröpasta. Jag "impregnerar" även numera mina frukostflingor i sesamfröpasta. Den är hygroskopisk, så flingorna håller sig härligt knapriga även under långa regniga turer, med den fina sesamsmaken som bonus.

Jag har också experimenterat med att torka sådant som tomatsås,  rotfrukts- och pumpamos till "läder", som sedan kan malas eller brytas till små goda chips.

Nya trevliga och näringstäta ingredienser är torkade räkor från östasiatiska affärer, torkade ägg, äkta fullfett gräddpulver som jag nu äntligen hittat i en invandrarbutik, torkad rysk sill hittad på samma ställe, "tilläggstorkad" parmaskinka, torkat renskav,  vetegroddar och chiafrön - svarta näringsrika skönheter, som förbättrar den något snedvridna balansen mellan omega 3- och omega 6-fettsyrorna i min nöt- och fröbaserade matsedel.

Jag har gjort en ny, noggrannare näringsberäkning, som hamnar på ca 2700 kcal/dag, fortfarande med 400 g proviant per dag. 

Uppdatering augusti 2013:

1. Jag skulle ju ha skrivit något om den helt avgörande roll, som min "grytmysare" spelar i min matlagning. 9 av 10 "tillagade" måltider kräver en koktid kortare än någon knapp minut, i de flesta fall bara ett uppkok - resten sker som efterkokning/svällning i grytmysaren, i snitt kring 5-10 minuter. Då är allt egentorkat ätmjukt och maten fortfarande så varm att den knappt går att få i sig. Basmatiris och små röda linshalvor behöver dock någon halv minut extra, om man inte smörrostat kornen hemma.

2. "Varma koppen" är helt borta ur min matsedel - jag kom alltid hem med oanvända påsar och insåg till slut att de inte fyllde någon funktion.  En buljongtärning, egna kryddor, kokosmjölkpulver, gräddpulver eller t ex flagor av torkad tomatpuré blir en smakligare vätskebas för lunchen. Jag stannar och lagar "riktig" mat om vädret och omgivningarna är fina, då kan lunchen mycket väl utvecklas till dagens huvudmåltid. Annars, t ex om det ösregnar,  stoppar jag hellre i mig mina tahinapressade "bars" med frön, nötter, vetegroddar och rostade havrefrön, och väntar med mer avancerad matlagning tills jag slagit upp tältet.

3. Kolhydratbasen är utökad med matkorn - en mycket trevlig bekantskap med mustig smak! Det står att man skall koka dem i 8 minuter, men det räcker mer än väl att koka upp dem i ca 30 sekunder och låta svälla i grytmysaren. En gryta med matkorn, torkade brytbönor (jag torkar gärna en påse djupfrysta, de är redan ansade och förvällda), färdigköpta soltorkade tomater och dito torkade asiatiska räkor, med redning av jordnötssmör alt. kokosmjölkplver, blir både enkelt och gott.

4. Jag rostar numera havrekärnor och solrosfrön som bas i egen musliblandning (havrekärnor, lika mycket solrosfrön, pumpakärnor, krossade valnötter, nyponskalspulver, goji- eller tranbär). Håller mig mätt betydligt längre än konventionella mjölbaserade musliflingor.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-03-30 14:11   Gote de Toresa
Betygsätt gärna: 5
Älskar denna typ av praktiska tips. Fick mycket inspiration att förbättra min egen bleka variant av detta matbord.
 
2012-03-30 14:57   friflyt
Betygsätt gärna: 5
Superbra!
 
2012-03-30 15:40   Håkan Friberg
Betygsätt gärna: 5
Åh, vad mycket bra information. Trots att jag är gammal fjällräv har jag aldrig(?) blivit 100% nöjd med min mathållning. Nu ökar chanserna betydligt.
Synd att inte denna artikel fått en rejäl "puff" på Utsidans "framsida".
 
2012-03-30 19:19   Anders Petrén
Betygsätt gärna: 5
Underbart med konkrekta tips! Ofta blir inläggen i forumet av den kryptiska typen - så här ska det se ut!
 
2012-03-31 18:05   grappen
Betygsätt gärna: 5
Kanske du skulle fundera på att ge ut en kokbok, jag skulle köpa den direkt. Ska sno svärmors torkapparat för svamp innan hennes säsong börjar och börja laborera. Högsta betyg! MVH//Jonas
 
Svar 2012-04-02 00:00   joanna
Hehe, någon kokbok lär det inte bli - jag är motsatsen till "matproffs". Det är bara tidsbrist, lättja, improvisationslust och en del matrelaterade sjukdomar i familjen, som ibland frigör lite inortodoxa tankegångar. Hemma kan jag tänka mig att slänga ihop frysta laxfileer, tomater och purjolök på en tallrik i micron, koka ris, röra ihop ”aioli” av lätt-crème fraiche, salt och vitlök pressad direkt ner i plastbyttan, och låtsas att jag serverat en fin middag ;).

Jag torkar min vandrarmat i vanlig ugn - lägsta möjliga värme (<50 grader) och en gaffel i lucköppningen funkar utmärkt ;).

När jag var liten torkade vi svamp genom att trä vanlig synål med en lång bit björntråd, "sy" genom tunt skurna svampskivor och hänga dessa vackra "halsband" över spisen, elementet, eller bara i ett soligt söderfönster.
 
2012-04-01 09:30   seobserver
Välskrivit med god substans. Trist bara att ego inte går väl på så lite käk. Vi är alla olika.
 
2012-04-01 23:45   joanna
Ojdå - tack alla för alla snälla kommentarer! Jag har åkt skidor i Alperna, totalt ovetande om att artikeln (eller rättare sagt mitt lååånga svar till Krister) kommit upp, blivit läst, och dessutom tydligen uppskattat. Man tror ju gärna att egna matval är antingen självklarheter eller privata favoriter utan allmänt intresse. Kul om något av detta kommer till någon nytta, men jag är säker på att den sortens mathållning inte passar alla.
 
2012-04-15 02:05   MagdaåJohan
Wow! Tack för dessa magnifika tips. Lär återkomma till ditt inlägg.
 
2012-04-17 14:39   Pelle Myra
Betygsätt gärna: 5
Tack för att du delar med dig Joanna, mycket uppskattat!
 
2012-05-20 15:17   sofiah
Betygsätt gärna: 5
Fantastiskt användbart och inspirerande! En liten detaljfråga... Fräser du grönsakerna innan du torkar dem? Jag har tidigare torkat kött och låtit fettet rinna av. Går det att ha fettet kvar och ändå få god hållbarhet? Mycket av smaken sitter ju i fettet om man har kryddat vid stekning.
 
Svar 2012-05-20 17:24   joanna
Ja, jag gör det (lätt!) med de flesta - både för att öka kaloriinnehållet/viktenhet, och (framför allt) för att det blir godare. Det kortar ju också tillagningstiden. Det blir inte såna där små stenhårda spån, som när man torkar rått eller förvällt i bara vatten, utan rätt mjuka bitar, som verkar behöva kortare tid på sig att "återgå" till ätligt skick vid uppblötning/tillagning på fjället. Jämför färdigköpta torkade tomater. Jag har inte haft några problem med hållbarheten, men är i o f s väldigt noga med handhygien, påsförslutning etc vid tillagningen. Jag har inte heller förvarat så preparerad vandrarmat i månader.
Bra att tänka på är att allt, som innehåller fett, skall förvaras så lufttätt och mörkt som möjligt för att förhindra/fördröja härskningsprocesserna.
 
2012-05-21 13:31   sofiah
Blir som sagt väldigt inspirerad. Ytterligare en fråga: Torkad hummus? Har du torkad färdig hummus som du gjort?
 
Svar 2012-05-21 14:07   joanna
Ja, för det mesta. Det går att köpa hummouspulver med hyfsad smak, men har jag tid att göra egen blir det så mycket godare. Det blir inte pulver p g a fettinnehållet från tahinan (sesamfröpastan), utan mest som en fast, lätt smulig massa, men det gör ju inget så länge den är vattenfri.
Tricket är att torka kokta finmixade kikärtor separat, vilket är mycket lätt - det blir ett snustorrt pulver. När det är klart, blandar jag det med tahinan (som ju i sig är vattenfri) till en hanterlig konsistens. Jag gräver lite i tahinaburken för att få med mer av det fasta proteinet än av det rinniga fettet.
Man får se till att packa den hemmagjorda hummousen supertätt - jag använder en plastask med "bajonettstängning" typ gammaldags matlåda. Innanför asken har jag först lagt generöst med matfolie, som sticker upp över kanten och knölas ihop på översidan innan jag sätter på locket - på det sättet blir det tätare, mindre geggigt och man slipper en ökande syrekudde i burken allteftersom hummousen äts upp.
 
2012-06-05 21:49   vago
Betygsätt gärna: 5
bra tips tack. En sak som jag inte riktigt fattar är detta med smör på vandringen, smör som du har i alla rätter, brukar inte smöret smälta typ redan på tåget? Kanske en dum fråga, men den kommer från en kille
 
Svar 2012-06-06 00:38   joanna
De flesta fettsyrorna i smöret smälter kring 34-35 grader, så det är ju ingen direkt fara i fjällen eller uppe i europeiska berg. Snarast tvärtom en kall morgon! Det är såklart ändå bäst att förvara smöret i någon ask med tätt lock, om inte annat så för smakens skull - ju mindre luft och ljus desto bättre. Ibland har jag faktiskt lagt en smörkula direkt i portionspåsen med den torkade maten, och det har också gått bra - det har absorberats av matbitarna.
Jag använder skirat smör - man slipper mjölksockret, proteinresterna och de nästan 20 procenten vatten. Men jag har också en känsla av att det är mer hållbart och fastare i högre temperatur.
 
2012-09-05 10:11   Norell
Betygsätt gärna: 5
Jag instämmer i övriga kommentarer så som wow, underbart, superbra och välskrivit. Verkligen inspirerande läsning, tack.
Men oj vad fel du fick med "ämnet var kanske inte heller så allmänt intressant." (Nu är artikeln läst av ca. 5500 besökare)
 
Svar 2012-09-05 12:25   joanna
Tackar för alla vänliga kommentarer! Visst har du rätt i att jag hade fel :). Texten var rätt ensidigt inriktad på viktminimering, hade jag insett att det hela var så pass intressant, så hade jag ju kunnat ta med mer om torknings- och förpackningsknep, tips på var man hittar diverse råvaror och "riktiga" recept.
Blir nog till att samla sig till en uppdatering, när ett och annat av de nyare och tokigare infallen testats under min snart förestående höstluff!
 
2012-10-31 16:07   0020
Betygsätt gärna: 5
Mycket bra skrivet! Ser med spänning fram mot de nya uppdateringarna som utlovades
 
Svar 2012-10-31 17:30   joanna
Hej, jag har precis kommit hem från bl a Tatrabergen och knappt hunnit packa upp ryggan! Måste hinna sopa lite rent på mitt arbetsbord (eller rättare sagt i min dator), och utvärdera de nya matidéerna. Lite uppdateringar förde jag in redan medan jag förberedde turen, men mer kommer :)
 
2013-01-09 18:00   majkelsson
Betygsätt gärna: 4
Av någon anledning tycker jag sådana här bilder är intressanta: http://tinyurl.com/bjcttkr samt http://tinyurl.com/b6evg32. En expedition till Mongoliet samt en tur i Norge. Bra att se hur mycket volym maten tar. Funderar på att vacuumpacka allt i dagspåsar.
 
2013-07-13 02:26   ZoeEnPhos
Betygsätt gärna: 5
Hej Joanna!
Ett rejält stort TACK för din fantastiskt innehållsrika och välskrivna artikel om lättpackarens mat!
(Guldvärd för mig som tyvärr också upplevt "palt-koma" vid intag av snabba kolhydrater - verkligen inte kul om man vill vara pigg & alert - fast det är givetvis ett övergående fenomen!)
Du skriver dessutom så inspirerade om maten, och precis vad jag var i behov av att läsa, inför planeringen av en balanserad och helst optimerat energi intag och mathållning på fjällvandringen! Uppskattar mycket dina faktakunskaper i ämnet!

MVG+++ till dig Joanna!


PS. Har en fråga om till dig ifall du har tid att besvara frågan om var du kan köpa kokosmjölkpulver?
 
Svar 2013-07-13 12:11   joanna
Hej & tack för snälla ord!
Kokosmjölkpulver finns i de flesta affärer med mat från Asien. En mjölkallergiker får dock läsa noga på innehållsförteckningen, för en del innehåller tyvärr små tillsatser av mjölkpulver (fråga mig inte varför).
Mina "frukostflingor" består numera av helt mjölfria ingredienser med rostade hela havrekärnor som bas. Väldigt gott och man står sig ännu längre på dem utan risk för paltcoma ens vid överätning. Receptet finns här:

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=626215&highlight=havrek%E4rnor#post626215
 
2014-06-23 20:50   sagoskog
Betygsätt gärna: 5
Inspirerande!
Sedan jag upptäckte pasta gjort på torkade bönor (istället för vetemjöl) har jag alltid med mig det ut på tur. Mycket protein och mättnadskänsla för vikten, och dessutom väldigt gott!

Finns på vanliga hälsokostbutiker/ekovaruhus www.alaeco.se/produkt/Spaghetti---Svarta-bonor
 
2014-06-23 20:54   sagoskog
Ang kokosmjölkpulver och mjölkpulver så ges ofta livsmedel med mjölkpulvertillsatser bidrag varför de blir billigare att tillverka. Börjar man lusläsa ingredienserna kan man hitta mjölkpulver i de mest oväntade sakerna...
 
2015-03-21 01:06   påp
Betygsätt gärna: 5
Mycket bra och användbar information!
 
2015-11-08 14:20   ToniK
Betygsätt gärna: 5
Jättebra skrivet och väldigt intressant, ska själv börja med att torka egen mat och se var det leder. Tack för din inspiration
 
2018-06-11 02:03   matubb
Betygsätt gärna: 5
Tack för en bra och informativ text, som även funkar för mig som är vegan. Om inte annat som inspiration till hur man kan tänka (på ett smart sätt).
 

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.