Goda och energirika – julbaka de populära Runekakorna

Receptet på Runekakor publicerades första gången på Utsidan för över 20 år sedan och har sedan dess blivit lite av en jultradition. De söta och energirika kakorna är perfekta för julens alla turer!

Av: Alicia Schumacher

Receptet på Runekakorna togs fram av ultradistanslöparen Rune Larsson när han arbetade som lärare på Artilleriets Officershögskola. Receptet publicerades första gången här på Utsidan år 2002 av en dåvarande medlem. Här kommer receptet igen! 

Recept på Runekakor

Grund:
2 dl sirap
1,5 dl socker
2,5 dl grädde

Fyllning:
5 dl havregryn eller müsli
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl russin
1 dl finhackade/rivna nötter
1 dl raketbränsle, se nedan

Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet. Är du osäker på hur länge du ska koka kan du köra kultestet som går ut på att du doppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När smeten är klar ska du kunna forma en liten kula av smeten när den svalnat något i vattnet. När smeten är klar har den också mörknat en del. Använder du dig av en stor kastrull går det självklart snabbare att koka ihop smeten. Samtidigt som smeten kokar så förbereder du det som du ska blanda i. Till receptet ovan behöver du cirka 9-10 dl havregrynsblandning eller liknande fyllning. När smeten har kokat klart så blandar du ner fyllningen. Se till att det blandas väl och häll sedan ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla tills smeten är ungefär 1 cm tjock. Låt smeten svalna och skär ut lämpligt stora bitar. Klart!

Tillsätt raketbränsle!
Beroende på hur mycket turboladdning du vill ha på dina Runekakor finns lite olika alternativ. Det lättaste är att köpa druvsocker i pulverform och blanda i fyllningen. Dextrosol-pulver hittar du i de flesta matbutiker och kostar inte mer är 19:90 för 400 gram. Vill du turboladda ännu mer så gå till Apoteket och köp glykos i tub eller blanda i maltodextrin. Varning! Med dessa typer av turboladdningar ska man vara försiktig. Det cirkulerar rykten om folk som sprungit upp för Kebnekaise på ett par timmar efter att ha tuggat i sig turboladdade Runekakor! Själv har jag drabbats av hyperaktivitet och problem med att komma ner efter träningspassen så ät raketbränsleladdade Runekakor med försiktighet.

I originalartikeln hittar du mer utförliga instruktioner, tips på hur du kan smaksätta kakorna och hur du får kakorna att bli extra juliga. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Om du vill torka egen mat till sommarens turer kan det vara bra att börja fundera och planera nu. Här får du lite tips för att komma igång.
När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.