Uppdatering 2002-12-19:
Rune-kakans ursprung
Baka din egna Runekakor
Grunden till receptet på de energikakor (så kallade Powerbars) som vi ska baka är ett knäck- och kolarecept som man sedan kompletterar med nyttiga komponenter som havregryn, müsli, nötter, russin m m. Obekräftade rykten säger att dessa även är kända som "Runekakor" efter den svenska ultralöparen Rune Larsson som uppfunnit dem. Flera liknande recept har också cirkulerat på internet i olika forum och maillistor. Oavsett om det är Rune som ligger bakom grundreceptet eller inte, förtjänar en sådan ultraatlet att få receptet uppkallat efter sig som en ren hyllning. Fortsättningsvis kallar vi dem för ”Runekakor”
Runekakorna innehåller en mängd nyttiga komponenter men också en hel del snabb energi som t ex druvsocker som gör att man kan få en bra energi-kick under t ex ett långt träningspass eller vandring.
Recept på RunekakorGrund
2 dl sirap
1,5 dl socker
2,5 dl grädde
Fyllning
5 dl havregryn eller müsli
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl russin
1 dl finhackade/rivna nötter
1 dl raketbränsle, se nedan
|  |
Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet. Är du osäker på hur länge du ska koka kan du köra kultestet som går ut på att du doppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När smeten är klar ska du kunna forma en liten kula av smeten när den svalnat något i vattnet. När smeten är klar har den också mörknat en del. Använder du dig av en stor kastrull går det självklart snabbare att koka ihop smeten.
Samtidigt som smeten kokar så förbereder du det som du ska blanda i. Till receptet ovan behöver du cirka 9-10 dl havregrynsblandning eller liknande fyllning.
När smeten har kokat klart så blandar du ner fyllningen. Se till att det blandas väl och häll sedan ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla tills smeten är ungefär 1 cm tjock. Låt smeten svalna och skär ut lämpligt stora bitar. Klart!
Tillsätt raketbränsle!
Beroende på hur mycket turboladdning du vill ha på dina Runekakor finns lite olika alternativ. Det lättaste är att köpa druvsocker i pulverform och blanda i fyllningen. Dextrosol-pulver hittar du i de flesta matbutiker och kostar inte mer är 19:90 för 400 gram. Vill du turboladda ännu mer så gå till Apoteket och köp glykos i tub eller blanda i maltodextrin.
Varning! Med dessa typer av turboladdningar ska man vara försiktig. Det cirkulerar rykten om folk som sprungit upp för Kebnekaise på ett par timmar efter att ha tuggat i sig turboladdade Runekakor! Själv har jag drabbats av hyperaktivitet och problem med att komma ner efter träningspassen så ät raketbränsleladdade Runekakor med försiktighet.
Julbars
I dessa juletider ska man självklart passa på att ge sina egenhändigt gjorda Rune-kakor lite passande form. Fram med pepparkaksformerna och hugg ut grisar, pepparkaksgummor och hjärtan! Vad kan vara mer motiverande under ett långt träningspass än att veta att man vid toppen av berget får äta en egenhändig knåpad Gris-bar? Tänk bara på att låta den färdiga smeten stelna något innan du går lös på den med pepparkaksformerna.
Smaken är som baken
Grundreceptet på energikakorna ger dem en ganska klar smak av kola. Detta hindrar dock inte dig från att ge dina kakor din favoritsmak! Blanda i dina favoritfrukter, honung, vanilj, saft m m. Bara din fantasi sätter gränserna! Prova gärna aprikos, persika eller äpple.
Teknisk utrustning
För dig som också hade 2:a i hemkunskap kan det vara bra att lista alla tekniska prylar du behöver:
- Kastrull, ju större botten desto bättre. Teflon underlättar diskningen och minimerar risken för att bränna fast smeten.
- Slev
- Bunke för att blanda havregryn med russin och nötter
- Decilitermått
- Bakplåtspapper alternativt smörpapper
- Kavel för att forma smeten med. Som den smålänning jag är så kör jag själv med en ståltermos.
- Pepparkaksformer eller kniv för att forma kakorna
- Kockmössa (valfritt)
- Skånsk dialekt (valfritt)
Kalkyl för Rune-kakor med honungssmak
Jag gjorde en kalkyl för Rune-kakor med honungssmak som innehöll havregryn, hasselnötter, honung, socker, russin, sirap och vispgrädde. Jag turboladdade även dessa med druvsocker. Priset per kilo hamnade på ungefär 40 kronor, vilket kan jämföras med t ex Powerbars som kostar nästan 400 kr/kilo. Det är nog bara en tidsfråga innan Ingvar Kamprad börjar baka!
Tips
Gör inte för stora portioner, alternativt smaksätt delar av ditt storbak med olika smaker. Kola är trots allt inte lika gott efter att man ätit kola i 6 månaderna.
Ett stort tack till Roger Nilsson på Stockholms Långdistansklubb som sammanställt receptet från ett antal foruminlägg m m!
Under en julvandring på Everest är en Rune-kaka aldrig fel!(c) Per-Erik Malmqvist