Småländskt julbak!

Av: peppe_malmqvist

Baka din egna Runekakor
Grunden till receptet på de energikakor (så kallade Powerbars) som vi ska baka är ett knäck- och kolarecept som man sedan kompletterar med nyttiga komponenter som havregryn, müsli, nötter, russin m m.

Dessa även är kända som "Runekakor" efter den svenska ultralöparen Rune Larsson som uppfunnit dem (men namnet ha andra myntat). Flera liknande recept har också cirkulerat på internet i olika forum och maillistor. Oavsett om det är Rune som ligger bakom grundreceptet eller inte, förtjänar en sådan ultraatlet att få receptet uppkallat efter sig som en ren hyllning.

Fortsättningsvis kallar vi dem för ”Runekakor” Runekakorna innehåller en mängd nyttiga komponenter men också en hel del snabb energi som t ex druvsocker som gör att man kan få en bra energi-kick under t ex ett långt träningspass eller vandring.

Recept på Runekakor

gris

Grund:
2 dl sirap
1,5 dl socker
2,5 dl grädde

Fyllning:
5 dl havregryn eller müsli
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl russin
1 dl finhackade/rivna nötter
1 dl raketbränsle, se nedan

Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet. Är du osäker på hur länge du ska koka kan du köra kultestet som går ut på att du doppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När smeten är klar ska du kunna forma en liten kula av smeten när den svalnat något i vattnet. När smeten är klar har den också mörknat en del. Använder du dig av en stor kastrull går det självklart snabbare att koka ihop smeten. Samtidigt som smeten kokar så förbereder du det som du ska blanda i. Till receptet ovan behöver du cirka 9-10 dl havregrynsblandning eller liknande fyllning. När smeten har kokat klart så blandar du ner fyllningen. Se till att det blandas väl och häll sedan ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla tills smeten är ungefär 1 cm tjock. Låt smeten svalna och skär ut lämpligt stora bitar. Klart!

Tillsätt raketbränsle!

Beroende på hur mycket turboladdning du vill ha på dina Runekakor finns lite olika alternativ. Det lättaste är att köpa druvsocker i pulverform och blanda i fyllningen. Dextrosol-pulver hittar du i de flesta matbutiker och kostar inte mer är 19:90 för 400 gram. Vill du turboladda ännu mer så gå till Apoteket och köp glykos i tub eller blanda i maltodextrin. Varning! Med dessa typer av turboladdningar ska man vara försiktig. Det cirkulerar rykten om folk som sprungit upp för Kebnekaise på ett par timmar efter att ha tuggat i sig turboladdade Runekakor! Själv har jag drabbats av hyperaktivitet och problem med att komma ner efter träningspassen så ät raketbränsleladdade Runekakor med försiktighet.

gubbe

Julbars

I dessa juletider ska man självklart passa på att ge sina egenhändigt gjorda Rune-kakor lite passande form. Fram med pepparkaksformerna och hugg ut grisar, pepparkaksgummor och hjärtan! Vad kan vara mer motiverande under ett långt träningspass än att veta att man vid toppen av berget får äta en egenhändig knåpad Gris-bar? Tänk bara på att låta den färdiga smeten stelna något innan du går lös på den med pepparkaksformerna.

Smaken är som baken

Grundreceptet på energikakorna ger dem en ganska klar smak av kola. Detta hindrar dock inte dig från att ge dina kakor din favoritsmak! Blanda i dina favoritfrukter, honung, vanilj, saft m m. Bara din fantasi sätter gränserna! Prova gärna aprikos, persika eller äpple.

Teknisk utrustning

För dig som också hade 2:a i hemkunskap kan det vara bra att lista alla tekniska prylar du behöver:

  • Kastrull, ju större botten desto bättre. Teflon underlättar diskningen och minimerar risken för att bränna fast smeten.
  • Slev
  • Bunke för att blanda havregryn med russin och nötter
  • Decilitermått
  • Bakplåtspapper alternativt smörpapper
  • Kavel för att forma smeten med. Som den smålänning jag är så kör jag själv med en ståltermos.
  • Pepparkaksformer eller kniv för att forma kakorna
  • Kockmössa (valfritt)
  • Skånsk dialekt (valfritt)

Kalkyl för Rune-kakor med honungssmak

Jag gjorde en kalkyl för Rune-kakor med honungssmak som innehöll havregryn, hasselnötter, honung, socker, russin, sirap och vispgrädde. Jag turboladdade även dessa med druvsocker. Priset per kilo hamnade på ungefär 40 kronor, vilket kan jämföras med t ex Powerbars som kostar nästan 400 kr/kilo. Det är nog bara en tidsfråga innan Ingvar Kamprad börjar baka!

Tips

Gör inte för stora portioner, alternativt smaksätt delar av ditt storbak med olika smaker. Kola är trots allt inte lika gott efter att man ätit kola i 6 månaderna. Ett stort tack till Roger Nilsson på Stockholms Långdistansklubb som sammanställt receptet från ett antal foruminlägg m m!

Vanrding

Under en julvandring på Everest är en Rune-kaka aldrig fel!
(c) Per-Erik Malmqvist

Typ:

Kost/näring, Gör-det-själv, Mellanmål

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-12-10 19:39   Prunus padus
Betyg: 4
Ett klockrent exempel på den typen tips jag gillar.
 
2002-12-11 08:47   Kalle E
Betyg: 5
Helt rätt! Jag vill dessutom i sammanhanget slå ett slag för svenska språket och trycka på det korrekta svenska ordet för "power bar", nämligen "krafttacka".
 
2002-12-11 09:15   mnd
Betyg: 4
Jag har gjort Runekakor tidigare efter ett recept i ett foruminlägg. Det kan vara ett problem att det blir lite kladdigt. Tänk på en lämplig inpackning, gärna enkeltvis, om kakorna ska hänga med i ryggsäcken på en längra tur.
 
2002-12-11 09:53   jlind
Betyg: 4
Roligt och detaljrikt berättat! Tror att jag skall testa på att tillreda "Runekakor" till mitt nästa äventyr.
 
2002-12-11 10:25   uppkastaren
Betyg: 5
En toppenartickel :-)
Ett litet tips: Knäckrecept (som jag tror ser ut på ungefär samma sätt som grundreceptet ovan) skall man inte dubblera om man vill ha mer knäck. Det är bättre att koka flera gånger i stället, annars finns risk för konsistensproblem.
 
2002-12-11 13:05   BrittMarie
Betyg: 5
Kul! Borde bli mycket godare än köpta powwer-bars som i mitt tycke smakar som en blandning av misslyckade havrekakor och dito negerbollar
 
2002-12-11 17:36   larsdahlin
Betyg: 4
Här ska bakas! Låter som den perfekta julklappen för både mig själv och mina vänner...
 
2002-12-11 18:00   Natasja
Betyg: 5
Haha! Hur kul som helst. Bra med gör det själv grejor istället för: köp det här grejor.
 
2002-12-12 01:31   PeterOom
Betyg: 4
Jag har tidigare funderat på att göra dessa, men aldrig orkat.

VAd tror ni om man mixar "fyllningen" så att den blir fin-kornigare, dvs att havregryn och russin etc blir små små bitar?
det borde innebära att magen smälter det lite snabbare? dessutom kanske man kan "rulla" baren i en blandninge med denna mix då den är halvt stelnad, så blir inte ytan så kladdig?

vad tror ni?
 
2002-12-12 10:12   kottar
Betyg: 5
Toppen! Nu kan jag få utlopp för mitt pysselbegär i helgerna. Jag tror jag ska variera smaken med dels rivet citronskal och dels svag mint. Se vad inspirerad jag blev!
 
2002-12-13 08:49   Malin
Betyg: 4
Sånt här blir man på gott humör av att läsa, och helt klart inspirerad till att hitta på nåt ute (för att få baka först...) =)
 
2002-12-13 18:29   fafner
Betyg: 4
Sen doppar du dem i blockchoklad så ser de superproffsiga ut!
 
2002-12-14 11:39   tjolanta
Det här måste jag bara testa! Verkar ju hur gott och roligt som helst att göra.
 
2002-12-14 22:35   thomasj
Betyg: 5
Jag som trodde jag bakat färdigt för i år.En hög (som till viss del ble lyckade) pepparkor.Men detta ble ja så sugen på o testa så i morgon ä d jag som rusar ut o handlar sirap o grädde å så.Hoppas en klarar av detta trots att hemkuskaps betyget inte var lika högt för mig.
 
2002-12-15 00:11   thomasj
Nja inga andra betyg heller för den delen blev jag just påminnd om när jag fick se det här.
 
2002-12-15 23:58   melker_vertical
Betyg: 4
Trevligt med aktiv läsning!
 
2002-12-16 21:34   ulf.soderberg
Törlinds förslag om att doppa dem i blockchoklad har en fördel till: de håller sig lagom mjuka. Jag gjorde det med hälften av kakorna och de chokladdoppade blev klart mer "plomb-säkrade".
 
2002-12-18 11:21   Jan-Olof
Betyg: 5
Kanon! har testat ett eget-komponerat recept tidgare som är mycket likt detta. Har använt de kakorna när jag cyklat. De har varit lie väl sega...så detta recept skall provas!
 
2002-12-20 08:48   cwmint
Betyg: 5
Skulle gärna vilja veta vilken konsistens dom färdiga kakorna har. Är dom tuggvänliga eller måste man smälta ut innehållet ur knäcken i munnen?
 
2002-12-20 16:12   peppe_malmqvist
Det blir inte knäck såvida du inte kokar väldigt hårt, snarare blir det ungefär som kola.
De blir ganska mjuka i konsistensen, väldigt lika Powerbars som du köper i affären.
 
2002-12-23 09:05   2839
Betyg: 5
Bra initiativ, ska testa under helgen. En fråga dock, hur blir konsistensen på dessa kakor vid kyla? Är dom som Powerbar`s så blir det inte roligt.. Har tappat fyllningar pga oförsiktig konsumtion av dylika i samband med vinteraktiviteter.

Men som sagt, ett spännande recept som definitivt bör testas!
 
2002-12-28 23:28   D_Lo
Betyg: 5
NEEEJ, att jag inte hann läsa den här artikeln innan julen... Då hade man väl kunnat ändra traditionen från att baka pepparkakor till att göra de här små sakerna istället...
 
2002-12-30 08:57   lml
Betyg: 5
Mycket matnyttigt!
 
2003-01-01 02:07   Robin86
Om man ska ladda dem ordentligt, hur mycket glykos ska man ha, är det en dl där med? är det receptfritt?
 
2003-01-01 12:17   peter_v
Betyg: 5
Trots stora problem med rätta Tina dialekten så fick jag till finfina kakor...premiärtestade kakorna under en dagstur på skidor i -25C och det var inga problem att vare sig bita av eller tugga i sig godbitarna, ett kanonrecept helt enkelt !
 
2003-01-04 10:53   kendaglish
Betyg: 5
Mot Nordpolen med ett par kilo av detta. Ett tips: Gör kola blandningen i mikron(om ni har) . Ca 7 min, rör om efter 5½ min (900w), håll koll på detta så det ej blir hård knäck. När smeten är klar häll detta i formar istället, bullformar eller kakformar för enkelhetens skull. Smaksätt detta med riven apelsin eller citron i antingen smeten eller chokladdoppet för variationens skull. Kanongott !
 
2003-01-16 10:04   ollewolf
Betyg: 5
Kanongoda. Förpackningstips i form av bullformar skall testas nästa gång. Packade själv i alu-folie som dock är lite knepigt att pilla av.
 
2003-02-05 10:46   Jonik
Betyg: 5
Härligt me knep å knåp!
 
2003-02-27 12:24   ola.linde
Betyg: 4
Är det någon som har provat att blanda i krossade koffeintebletter?
 
2003-03-03 23:34   Robin86
Jag skulle inte rekomendera att få i sig för mycket koffein i naturen då man inte får äta så många man vill, man kan börja känna sig dåsig och kraftigt borta vid överdos
 
2003-03-20 22:36   Viktor_L
Betyg: 4
Kanonbra, kommer att testa detta.
Dock är jag tveksam om dyrt glykos är en bra ide.
Är man ute efter ruggigt snabba kolhydrater är dextrosol minst lika bra och billigare.
Ett tips kan vara att skippa dessa extra snabba kolhydrater då man får energi som är tillräckligt snabb och håller längre genom grundreceptet.
 
2003-03-27 10:29   Teijo
Betyg: 5
Bakade lite i går kväll. Fungerade toppenfint. Räknade lite på energiinnehåll och kom fram till att hela smeten innehåller lite drygt 4200 kcal, och då jag lyckades med 16 st 10*3,5 cm "tackor" blir det ungefär 260 kcal per bit, inte dåligt. Kan jämföras med Maxim's powerbars som innehåller 210 kcal och dessa kostar betydligt mer. Förpackningen blev av typen presentinslagning först med lagom stort smörpapper och sen med ytterhölje av alu-folie. Ser lite haschischaktigt ut men va tusan... ;-) Ser fram emot helgens långpass.
 
2003-03-31 13:56   Tyrbjorn
Betyg: 5
Dom var super,jag körde musslie istället för havregryn. Rulla dom i Sesamfrön?
 
2003-04-15 17:04   avslutatmedlemskap1004
Betyg: 1
Vi saknar en objektiv utvärdering av Runekakans fördelar! Vad skulle Ria Wägner tycka till exempel. Tycker den här Malmquist-killen verkar flummig!

/ Gunilla
 
2003-05-11 20:40   magella
Betyg: 5
Kanon alla knep att hålla ner kostnaden är välkomna. Har inte provat receptet än men snart åker kastrullen fram.
 
2003-05-12 12:38   nilssv
Betyg: 5
Bra recept. konsistensen blir lätttuggad. Min kolasmet var tunnare än fil, vet inte om det är tänkt så. Svårt att få bort smörpappret, är bakplåtspapper någon skillnad. Skall prova att doppa i choklad eller rulla i sesamfrö
 
2003-05-19 23:28   Maskros444
Betyg: 5
Lysande recept! Mina kakor blev perfekta i konsistensen och inte det minsta kladdiga, men då var jag noga med att:
1. Koka knäcken tillräckligt länge (använde "kultestet", koktiden blev ca 45 min).
2. Använda rätt mycket 'torrfyllning', dvs havregryn, rågflingor, etc, för att absorbera vätskan. Ca 10 dl använde jag.
3. Massera in sesamfrön på bägge sidor. Plastfolie m liten bit frystejp blev en smidig och förhållandevis miljövänlig förpackning till varje enskild kaka.
 
2003-05-26 11:48   Halvarsson
Betyg: 5
HAr sett receptet på Litepac's hemsida men när jag försökte göra dom så blev det bara kladdiga kakor som inte var särskilt lätta att äta men när jag har läst råden så gick det bättre..Flera Nyttiga tips Sökes...
 
2003-06-05 15:32   max.leitgeb
Är det någon som vet var man kan köpa maltodextrin. Glukos verkar finnas på apoteket men maltodextrin?
 
2003-06-28 17:09   Sven S
Betyg: 5
Precis vad som behövdes under vår tredagarspaddling i St Anna skärgård med två 12-åringar. Killarna formligen flög fram över vågorna under ihärdigt "Ett-Två, paddla på". De kommer aldrig mer att kunna tänka sig strapatser utan Rune-kakor.
 
2003-07-10 13:29   hannamoller
Betyg: 5
Gjorde en variant med hackade jordnötter och kalaspuffar som faktiskt blev väldigt lyckade. Kokade kolan i micron enligt tidigare tips, mycket smidigt även om det snarare behövdes 15 minuter för att bli klart i min micro.
 
2003-07-11 19:32   enok93
Betyg: 5
2 pressade lime och rivet limeskal från dem blir fräscht i kolasåsen (precis innan den är klar...). Sen är det inte fel med någon eller ett par teskedar salt i.
 
2003-09-27 00:03   Westlin
Betyg: 5
Har för bara några minuter sedan lagat ihop en riktig Runekaka blandning till en hösttur som går av stapeln imorgon. Skall bli intressant att få se om dom håller upp till sitt rykte :) Var iaf lika enkla att göra som dom var goda att äta :)
 
2003-10-12 20:02   bearthefear
Betyg: 5
Maltodextrin går att köpa på internet för ett mycket överkommligt pris. Endast 41 kr/kilo (jämför med Maxim Orginal (ca 90% maltodextrin) som kostar 140 kr/kilo). Detta är också ett mycket bättre ämne än dextros (som i dextropur) eftersom det är mer uppdelat och tas upp snabbare. Maltodextrinet går att köpa på www.humle.se/webshop (jag vet att det är en öl-sida, maltodextrin används vid bryggning). Klicka på Malt, Övriga exraktgivare, och sedan finns maltodextrinet i enkilosförpackningar. Finns även i 25kilosförpackningar för den som är extremt beroende ;-) Ta det lugnt i löpspåret!
 
2003-12-10 13:31   XPAT
Köp inte Glykos på Apoteket, kostar hur mycket som helst på: http://www.connoisseur.se/valrhona/bestall/bestallh.html kostar 750 gram 70:- motsvarande pris på Apoteket är över 1100:-!!
 
2003-12-17 16:53   gahne
Betyg: 4
Gjorde ett hemkok i somras före klättersemestern, och det blev kanonbra! Ganska mycket havregryn och så Dextrosolpulver till turboladdningen. Det tog ganska lång tid att koka (svag värme så det inte bränner fast i botten), men jag gjorde kultestet och den färdiga konsistensen blev perfekt! Inte för hårda så man får ont i tänderna eller man får "suga" i sig dom så det tar en kvart, men inte lösa eller rinniga heller. :-)
 
2003-12-28 22:14   akj
Betyg: 5
Intressant! Bra o ha att ta till när orken tryter för både stora o småå. Ska göra som alternativgodis till min dotter... Det är alldeles för mycket socker-produkter till barn (ja menar bara socker), utan raket bränsle dock...
 
2003-12-29 08:17   crin
Betyg: 4
Lite nyttigare blir det med råsocker och havregryn med extra fibrer istället för standard varor, det blir även lite dyrare. Jag brukar göra kulor lagom stora för att stoppa in hela i munnen. Slå in dom i lite plastfolie, det lossnar bra och väger inget ;)
 
2004-01-02 00:18   lifen
Blockchocklad skall det vara runt om och hallon sylt innuti!
 
2004-01-03 19:16   140062
Betyg: 5
Kanon recept ett bra alternativ till att köpa svindyra powerbars eller använda maxims bars. Extra plus att man själv kan bestämma vilken turboladdning man skall ha!
 
2004-01-07 22:19   mosell
Betyg: 5
Skall helt klart prova detta recept men tänk på att använda en gjutjärnsgryta att koka knäcken i så förkortas kok tiden avsevärt.
 
2004-01-12 13:33   Martensen
Betyg: 4
Gode kager, men for klæbrige - kladdiga -
Fin ide at rulle dem i sesamfrø.

Gunnar Martensen
 
2004-06-08 17:54   Spoeket
Betyg: 5
Lysande! För den som har tillgång till en mat-termometer brukar kolasmet kokas upp till 120-121 grader. Det var någon som kommenterade svårighetern med att få bort bakplåtspappret - pensla med lite vatten på utsidan så går det bort lätt.

//Aina
 
2004-07-07 10:13   pal2
Betyg: 5
Har gjort en variant på ovanstående recept. Inge solrosfrön, russin eller nötter men väl både glykos och druvsocker samt jordnötssmör!! Sedan strör jag cocos på den utkavlade smeten, vänder hela plattan med hjälp av en skärbräda och strör cocos på andra sidan. Jättegott och man slipper kladdet! /Peter P.
 
2004-08-03 09:26   marcusen
Betyg: 5
Magnifikt. bakade häromdagen och blev riktigt riktigt nöjd. enda nackdelen är att det tar lång tid att koka ihop smeten. teflonkastrull var mycket bra att använda. diskade ur den utan större ansträngning. hade i valnötskärnor, rekomenderas.
 
2004-10-15 14:26   puttepatrik77
Betyg: 5
Kanon recept, nu är fråga hur länge det håller sig innan det blir gammalt?
 
2004-12-22 16:01   lantz
På prov har jag lagrat några Runekakor i ett år och de är fortfarande ätbara.
 
2004-12-29 08:39   jojken2
Betyg: 5
Smakar ju mumma! Jag blandade i jordnötter, mandelflarn, russin och müsli. Jättegott! (med skånsk dialekt)
 
2005-01-24 20:17   Virrhönan
Betyg: 5
Doppa i choklad eller frön, inga sopor efter och det gillar naturen :-)
 
2005-06-04 14:09   MIAFIA
Betyg: 5
Lysande, kanske något att ha med sig i Sarek i sommar. Hålbarheten kan man ju fundera över, eller rättare sagt hur länge kakorna är goda, beroende på vädret sol klart :-)
 
2005-09-28 21:43   umemorgan
Betyg: 5
Underbart
 
2005-09-28 21:47   Krondike
Betyg: 5
Nu blev jag allt sugen på lite kakor...får väl jobba på det i helgen...
 
2005-11-30 09:33   Gasten
Betyg: 5
Precis vad jag har letat efter. Perfekt.
 
2005-12-04 21:44   colnago
Betyg: 5
Såg artikeln för en tid sedan och Runekakor (i rektangulär form) har nu varit huvudsakligt energitillskott vid en cykeltävling (100 km) på Komorerna och ett bergsmaraton (130 km) på Réunion, med utmärkt resultat.
 
2005-12-14 23:24   thureb
Betyg: 3
Finns en enklare variant av receptet i nummer två av tidningen Edge som finns i handeln just nu. Fikon aprikoser och nötter ger god smak. Man kan blanda i mycket mer havregryn.
 
2006-07-05 21:57   ebbsson
Betyg: 5
kul grej, bra att göra eget. jag hade svårt att hitta dextrosol i pulverform, men köpte tabletter och krossade i mortel till pulver. Gick utmärkt.
 
2009-12-17 13:59   perosen
Fungerar utmärkt! Huvudsakligt bränsle för senaste VR, och bra även på randonne mm. Några ändringar jag gjort:

* Klippa i bitar är lättare än att skära. Stoppa sedan bitarna, 10-15 åt gången, i en burk med florsocker, kakao eller något annat gott mjöl. Skaka kraftigt 10-15 sekunder. Skaka lätt i sil över burken för att få bort överflödigt florsocker. Slipper kolapapper (som måste tas hand om - inte slänga skräp i naturen) på så sätt.

* grädde kan bytas ut mot sojagrädde eller krämig/fet (ej light) kokosmjölk om man vill göra dem helt vegetariska.

* Ingefära kan vara gott att ha i smeten också.
 
2011-06-30 10:36   mei
Betygsätt gärna: 5
jag brukar alltid ha i lite mineralsalt, men har också mest haft dessa på vasaloppet, vättern och lidingöloppet. Har man problem med att de är kladdiga så kan man rulla dem i cocos eller kakao eller något annat torrt som fastnar på dem.
 
2011-09-28 18:22   Anna Nygren
Betygsätt gärna: 5
Bra recept, underhållande skrivet!
 
2022-12-17 11:56   DoktorGlas
Kul recept. Men att kalla den här sockersörjan nyttig visar väl att tiden har gått.
 

Fler recept

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.