Regler för Utsidan

Som användare av Utsidan, utsidan.se, måste du beakta dessa regler:

Du måste agera som privatperson
Den som skriver artiklar, inlägg, recensioner, tips mm skall agera som privatperson och aldrig i kommersiellt syfte om inte annat avtalats. Endast ett medlemskap per person.

Medlemsnamn
Det användarnamn som du väljer får inte relatera till en kommersiell verksamhet.  Vi kan komma att ändra medlemsnamn som uppenbart inte följer reglerna, utan att först meddela detta.

Inlägg för egen vinning (värvning, reklam odyl) är ej tillåtna
Det är inte tillåtet med inlägg där den som postat inlägget, eller närstående, kan tänkas ha någonsomhelst ekonomisk vinning av budskapet, nu eller i framtiden. Reklam för produkter och tjänster som konkurrerar med Utsidans tjänster och produkter är inte heller tillåtet.

Upprepade rekommendationer av produkter/tjänst från samma / olika medlemmar kommer att ses som kommersiella även om ingen tydlig koppling finns. Det är alltid redaktionen som har sista ordet i dessa diskussioner.

Är du det minsta osäker på om det du vill skriva kan tolkas som detta, fråga oss först. Har du en ny produkt, lanserar en ny sajt eller så skriver vi gärna en notis tex - så skicka oss information istället för att skriva själv.

Skulle du som företagare vilja komma i kontakt med våra  medlemmar är du välkommen att annonsera eller arrangera annan marknadsföringsaktivitet tillsammans med oss. Hör av dig till redaktionen så kan vi säkert diskutera fram en bra lösning.

Enkäter, studentprojekt, marknadsundersökningar mm är inte tillåtna
Inlägg som riktar sig till en grupp medlemmar med syfte att rådfråga, samla åsikter och dylikt för annat bruk än rent privat intresse är inte heller tillåtna. Skicka istället sådant till redaktionen (se ovan) så kan vi kanske gör en notis.

Massinlägg, sk korspostningar, är inte tillåtna
Skriv inte inlägg med samma ärende/ämne i mer än ett forum.

Massutskick 
Det är inte tillåtet med massutskick till våra medlemmar via "Kontakta medlem"-funktionen, den får bara användas för enstaka privata meddelanden till annan medlem.

Upphovsrätt och PUL
Du får endast publicera texter och bilder som du har upphovsrätt och publiceringsrätt till. Med att publicera menas att ladda upp eller lägga/länka in den i forumet så att den syns där. 

Du får dock länka till en sida på en annan sajt där den visas - men inte länka till enbart tex bildfilen.

Om du vill lägga upp något annat som du tex fått OK av författaren att lägga upp, kolla med oss först - det är viktigt att vi också får detta tillstånd. Läs mer i dokumentet Upphovsrätt och ansvar

Bildregler
Bilderna du publicerar på Utsidan.se har du själv ansvar för, har du inte tagit bilden själv och är osäker på om du har rättighet att publicera den, då ska du inte lägga upp den. Att scanna bilder från tidningar eller hämta från nätet har du aldrig rätt att till.

Anonyma medlemmar 
Om du väljer att använda uppenbart påhittade personuppgifter (namn och förnamn), så kan vi på redaktionen välja att radera denna profil utan att meddela det. Det finns möjlighet att i profilen ställa in om man vill vara helt dold medlem (notera att du då ej får skriva recensioner, inlägg mm) eller välja att dölja vissa uppgifter, använd detta istället för att fejka identitet.

Om forumtrådar
Forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar.

Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt och skall sedan själv deltaga i diskussionen.

Att använda forumet som sitt eget "flöde" och t.ex bara lägga ut nyhetslänkar utan egen kommentar är inte tillåtet.

Håll er till ämnet
Avvik inte från diskussionens ursprungliga ämne, starta hellre en ny diskussion själv om du vill föra in diskussionen på ett nytt spår.

Andra rekommendationer, för att hålla kvaliteten på trådar/kritikkommentarer uppe:
- om du inte har något konstruktivt att säga, så säg inget.
- att skapa inlägg för skapandets skull leder ingenstans.
- skriv kreativa inlägg som flyttar frågan framåt, istället för att bara säga emot.
- motivera dina åsikter och tänk till innan.

Respektera andras åsikter

Ibland har andra medlemmar helt andra åsikter. Det måste man respektera; diskutera sakfrågan utan att gå till personangrepp.

Språk och personangrepp 
Använd ett rimligt och normalt skrivspråk. Det är okej att skriva inlägg på svenska, danska, norska och engelska -- men du får ej uppmana att svar på det skall skrivas på annat språk än svenska.

Kommentera inte andras sätt att skriva, såsom felstavningar, särskrivningar etc.

Ironi fungerar ytterst dåligt i skrivet sammanhang, så därför bör ironi i största möjliga mån undvikas. Vill du vara ironisk kan det vara nödvändigt att markera med detta med någon form av smileys eller text (ironisk) för att klargöra. 

Angrepp på person, etnisk/regional tillhörighet, kön och religion är naturligtvis inte tillåtet. 

Diskutera inte andra personer
Diskutera inte personer eller personers uttalanden (till exempel som en länk till någon annan medlems bildkommentar eller profil) utan att de får en chans att vara med i diskussionen från början, detta är särskilt viktigt om det riktas kritik mot personen. Lägg heller aldrig ut personligt adresserad korrespondens i ett inlägg odyl utan tillåtelse från motparten.

Uppmaning till brott
Att uppmana eller uppmuntra andra till brott (tex tips om piratkopiering eller skattebrott) är inte heller tillåtet.

Trimma dina citat
Använd "Besvara med citat" sparsamt; använd endast funktionen när det är oklart vad du svarar på. Anledningen är naturligtvis för att få ett bättre flyt i läsningen av trådar.  

Redaktionen kan radera inlägg utan att meddela detta 
Inlägg som inte följer dessa enkla regler kan raderas, utan vidare kommentar från redaktionen. 

Hör av dig om du känner dig påhoppad, kränkt etc 
Om du tycker att du blivit kränkt eller påhoppad hör då av dig direkt till redaktionen, så försöker vi att lösa det.

Ser du att andra medlemmar bryter mot forumregler, agera inte själv för att stävja det - rapportera istället till oss, så tittar vi på inlägget.

Regler kring bloggar
Bloggar är till för vardagliga betraktelser och ungefär som en dagbok. Bloggen skall primärt röra sådant som Utsidan handlar om, men även  andra inlägg är tillåtna då och då. Att manipulera och missbruka blogglistorna, tex för att lyfta fram gamla inlägg eller kopiera gamla inlägg är ej tillåtet. Bloggar eller blogginlägg som mest används som reklamplats eller mest för att agitera för en viss sak är också regelbrott.

Att upprepande gånger använda bloggen för att pusha en annan blogg eller sajt är inte heller ok, i enlighet med Utsidan generella regler om värvning, för egen vinning etc (se ovan). Regler om att ej publicera andras bilder etc gäller förstås även bloggar.

 


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.