|
Friluftsmat Recept, ingredienser mm |
![]() |
|
Ämnesverktyg | Betygsätt ämne | Visningsalternativ |
#1
|
|||
|
|||
Lyxmat på vinterturer
Efter egna matlagningserfarenheter i starka minusgrader och efter att ha läst denna http://www.utsidan.se/blogs/ex ... -nar-man.htm
så tyckte jag att det var dags för en tråd kring vilken lyxmat som passar för vinterturen och hur man tillagar den på bästa sätt. Minusgrader för med sig både för- och nackdelar gällande matlagning och förtäring på turen. Fördelen är att man dels kan han med mat som annars kanske skulle härsknat på sommarturen och om man har pulka inte är lika viktkänslig. Nackdelen är att det är svårare att göra mat bestående ingredienser som måste värmas var och en för sig. Detta löser jag hyfsat genom att ha ett primusomslag kring den kastrull som inte står på bensinköket. Dessutom smakar en del saker lite konstigt i kyla. Exempelvis har jag upplevt att vissa chokladkakor eller knäckebröd smakar dåligt när den är fryst. Kaviartuben har fryst till en isklump, färdigskurna ostskivor är svåra att få isär. Etc. Jag har haft lite svårt att hitta lyxig lättlagad mat för vinterfjällturen som kan lagas över bensinköket. Dessutom har jag mycket svårt för frystorkat så maten tenderar att bli lite enformig. Vilka tips har ni på hyfsat lätt, lättlagad och lyxig vintermat? Vilken mat bör man undvika i minusgrader? Har ni några tips på hur man bäst organiserar matlagandet i starka minusgrader? Dels för att maten ska bli bra men också för ditt eget välbefinnande? |
#2
|
|||
|
|||
Nu är jag egentligen inte ett fan av färdigmat men köttbullar och även olika typer av fryst pyttipanna som steks i teflonpanna är enkelt och smidigt, dock inte lättvikt alls. Jag brukar bo i tältkåta de nätter jag sover ute om vintern och det är ju helt klart meckigare med disk. Inte kul att stå och försöka diska i 20 minus. Renskav är gott och på lyxigare biten av skalan.
|
#3
|
|||
|
|||
Renskav har redan nämnts men liknande rätter som inte kräver fler moment/kokkärl.
Jag har kört med Gulschsoppa några gånger. Burkvarianten är god men det är relativt enkelt att göra egen. Flambera efterrätten kanske, eller fritera. Lite farligt med varm olja men otroligt gott. //Per |
#4
|
|||
|
|||
Stekt och mycket fett!
Mina bästa matminnen från vinterturer i Sarek är
Stekt palt med ohyggliga mängder riktigt smör, stekfläsk och lingon Renskav med bacon o stekt potatis (förkokt hemma) och lingon En hittepå chiligryta är inte dumt. Valfri chorizoliknande korv, bacon och zetas blandade bönor, morotsslantar, lite lök. Överlag så går det att förbereda lite hemma om man vill och ta med i fryst form. Vi har alltid kört en real till lunch ( haft termosvattenklart) och sen lagat rejäl middag. (Bra att ha lite lättäten näring först då det kan ta 2h från det man kommer fram tills läger är slaget och maten är klar) Stora mängder whisky, vin och nån öl är ju inte heller fel. Kan ju hända att man blir inblåst en dag eller två! |
#5
|
|||
|
|||
Mycket av det vi tipsar om är ju inte lätt men palt är ju grymt gott stekt! Davva2, antar att det inte är pulka som gäller om det måste vara lätt?
|
#6
|
|||
|
|||
Som sades ovan, nästan vilken fryst mat som helst från lokala matvarubutiken om vikten inte är så viktig.
Värma/koka upp frysta herrgårdsgrönsaker/sommargrönsaker eller vad man nu föredrar i lite vatten är enkelt. Går bra att komplettera med lite fett och korv (som går att värma i samma vatten). Annars är en klar favorit den klassiska blandningen av nötter och torkad frukt. Funkar året om och kan också bidra till en riktigt lyxig frukost om man öser ner lite i hemmagjorda grötblandningen (pulvermjölk och havregryn). Tranbär, aprikos, russin och äpplen funkar väldigt bra allihop. Antar att du inte har tillgång till eld. Annars är det ju hur enkelt som helst med olika saker att grilla även på vintern. Sedan beror det förstås på vad du tycker är lyxigt. Har aldrig försökt mig på några kulinariska mästerverk, så riktigt lyxiga saker har jag tyvärr inga förslag på. |
#7
|
|||
|
|||
Härliga tips!
Min vintermat brukar vara köttbullar, (som brukar bli svarta på utsidan och frysta på insidan), bacon, potatismos och snabbmakaroner i olika varianter. Blir lite tradigt i längden. :-) En sak som jag märkt när soltimmarna är korta, vinden viner och kylan biter är att det sällan blir att stanna till och laga mat mitt på dagen. Det blir en rejäl frukost, lite andfått och snorigt mumsande på choklad/nötter som ligger i fickan under dagen och en middag när jag kommit fram och slagit upp tältet strax innan skymning. Några tips på detta? Hur gör ni? Finns det något sätt att lyxa till detta? |
#8
|
|||
|
|||
Citat:
Jag kör pulka men vill hålla det hyfsat lätt ändå. Nu har jag iofs köpt en Parispulka så jag kan kompensera detta genom lite tyngre mat. :-) |
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Dessutom tas några längre kortpauser under dagen och då dricker jag varmt och tar ev något ur fickan. Nötter och russin t ex. Är vädret riktigt uruselt kan man ju korta av dagen och slå upp sin boning vid lunch. Då öppnar isg andra möjligheter förstår, lite extra korv eller bacon i pulkan sitter fint. //J |
#10
|
|||
|
|||
Jag har märkt att antingen älskar man det eller är mer skeptisk. Blev lite glad när jag fiskade i Jokkfall norr om Överkalix en sommar. De hade färdigtärnad stekpalt på ICA :-) Jäkligt gott om man hårdsteker i mycket smör, blir mycket godare än kokt.
|
#11
|
|||
|
|||
Min favvo är tjälknöl, potatismos och rikligt med lingon. 1 kg räcker till 3 mål för 2 personer, alternativt 2 mål och resten som pålägg.
Värmer på några skivor av köttet precis innan servering. HåkanF |
#12
|
|||
|
|||
Thaimiddag i en gryta
Ta med separat eller blanda färdigt hemma:
Justera ev. kryddningen och njut ![]() Senast redigerad av joanna den 2013-11-06 klockan 19:14 |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | Betygsätt det här ämnet |
|
|