Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera lufttorkad friluftsmat från friluftsmat.nu.

Min första tanke var att ignorera erbjudandet. Dels misstänkte jag att företaget gjort ett massutskick till Utsidans medlemmar och dels hade jag ingen lust att agera gratis reklampelare.

Jag kollade deras hemsida och skickade sedan en förfrågan om hur många de skickat detta meddelande till. Det visade sig vara fyra medlemmar på Utsidan som fått denna förfrågan. Av de övriga tre tror jag enbart att det är Mikael Strandberg som kommit till skott med detta blogginlägg.

Det jag läst om företaget gör att jag gärna vill prova deras produkter. De erbjuder en hel del färdiga rätter, men jag vill först och främst komponera min mat själv, så jag bad om att de skulle skicka helmjölkspulver, gräddpulver, heläggspulver, torsk och renkött.

När det gäller mjölkpulver så har jag tidigare länge använt skummjölkspulver eftersom jag inte visste att det fanns något annat. För ett par år sedan fick jag tips här på Utsidan om Nidob - ett helmjölkspulver "Made in Netherlands" av märket Nestlé. Smaken på detta mjölkpulver är avsevärt mycket bättre än skummjölkspulvret och energitillskottet var behövligt.

Men... Nestlé är ett företag som jag inte gärna vill sponsra. Därför hoppas jag mycket på Friluftsmats pulver. De har alltså dessutom gräddpulver. Kanske kommer detta att kunna ersätta mjölken helt och hållet. Det beror på smaken.

Heläggspulvret hoppas jag också på. Vi (läs: Livskamraten) har flera gånger tillverkat eget äggpulver, men det är ganska "meckigt". Funkar detta så underlättar det omelettillverkningen ordentligt.

När det gäller torsken ska det bli mycket intressant att försöka komponera någon måltid. Vi har provat ett par gånger att torka fisk, men inte fått till det tillräckligt bra. 

Till sist renköttet: Det tänker jag inte använda i någon maträtt (tror jag) utan bara ha att tälja smakbitar av.

Nästa helg bär det ut för en 3-4-dagarstur i Gyllbergen utanför Borlänge. Ett blogginlägg (eller kanske en artikel) om denna tur kommer lite senare. Då recenserar jag också de ingredienser vi provat.

Postat 2016-02-14 13:57 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fjällmat deLux

Om en vecka bär det iväg till Sulitelma tillsammans med äldste sonen. Han är lite av en gourmet, så därför har jag tänkt gå "all in" när det gäller mina - eller kanske främst Livskamratens - kulinariska kunskaper.

FRUKOSTAR

Havregrynsgröt med russin, tranbär och granatäpplekärnor. Serveras med fet mjölk (Nidob). Kaffe.

LUNCHER

När jag vandrar vill jag gärna ha två luncher per dag. Vi kommer att variera mellan tre olika varianter.

1) Söt soppa (blåbär eller nypon)

2) GODA, starka nudlar. Inte sånt man kan köpa på ICA eller Konsum. Köpt i liten Thaibutik.

3) Knorrs Tomat och basilika (2 påsar var) förstärkt med hemtorkat hummuspulver (tack joanna!)

Luncherna förstärks med kaffe och kaka eller mörk chokladbit. Vi har också med hårt bröd och kaviar.

MIDDAGAR

1) Hemtorkade rotfrukter (potatis, morötter, rödlök, sötpotatis och kidneybönor) och den fantastiska spanska korven fuets. Innehållet är inte tillagat på annat sätt än att det är mycket hårt torkat. Vi har med oss et par sådan extra som fantastisk "nödproviant". ;-)

Fuets

2) Dubbelmarinerad fläskfilet - torkad - och stor cous-cous kryddas med en god blåmögelost och serveras i tortillabröd. Detta är den tyngsta maträtten och kommer att ätas tidigt.

3) Hemtorkad och färdigkryddad köttfärssås och hemtorkade rotfrukter (se ovan).

4) Potatismos som kryddas med dill, citron och riven pekorinoost samt kallrökt lax som torkats i ugn. Troligtvis kommer vi att bryta ner bitar i moset.

5) Köttfärssås som kryddas på plats och hemtorkade rotfrukter enl ovan.

6) Omelett. Hemtorkat äggpulver, soltorkade tomater och torkad serrano eller parma. Rester? Frystorkat i reserv.

Dessutom har vi med oss torkad, gul kiwi, mango, svartpeppar, chiliflingor, torkad vitlök, olja, citronsaft, torkade citronskivo och limeskivor samt torkat skal av dessa, avec till kvällskaffet, pekorino och parmesan. Och så de där spanska korvarna...

Matens vikt? Knappt 5 kg.

GOD tur, va?

Postat 2015-07-20 10:16 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar