Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Midsommar i Dalarna... och vägen dit.

Jag och Livskamraten hade - tillsammans med våra bästa vänner - kommit överens om ett gemensamt midsommarfirande i deras stuga i Säl, Mockfjärd.

Det "normala" sättet att ta sig dit är givetvis med bil, men eftersom Kompis T har drabbats av risiga knän har vi inte kunnat vandra tillsammans på ett par år. Vi bestämde därför att vi skulle cykla dit - cirka 20 mil. Däremot tänkte vi inte ta närmaste vägen. Små vägar och vackra platser ville vi passera.

Starten hemma hos Kompis T

 

Jag tänker inte trötta er med en utförlig vägbeskrivning. Jag låter bilderna med kommentarer tala för sig själva.

 

Gissa varför den här bilden togs :-)

 

Denna egendomliga gårdsprydnad (en kräfta) hittade vi i byn Trolldalen.

 

I Öskebohyttan hittade vi en gårdsbutik där vi köpte fisk, bröd och en del ostar. Tyvärr inga foton därifrån.

 

Vår första övernattning blev i ett vindskydd vid Garphyttedammen som ligger längs Bergslagsledens 4:e etapp. Det är ett av mina favoriter.

Det är alltså fråga om en damm. Den byggdes för att säkra tillgången på vattenkraft till järnframställningen i hyttan - Garphyttan.

 

Under min jakt på vindskydd i Örebro län har jag stött på flera av en slump. Denna jaktkoja är ett exempel på det.

 

Innan vi kom fram till Stjärnfors råkade vi ut för turens enda malör: Jag fick ett kedjebrott. Som tur var hade Kompis T en kedjebrytare med sig.

 

När vi så småningom kom fram till Stjärnsund tog vi en fika i caféet - och hittade ett vindskydd till! Två stycken kände jag till, men inte det tredje!

 

Natt nummer två tillbringade vid Uvbergsbron. Det är en ganska vanlig startplats om man tänker sig att paddla Nittälven.

 

Norr om bron flyter älven lugn och djup, men precis söder om den blir det betydligt grundare. Det är inte ovanligt att kanoterna fastnar på någon sandbank.

 

 

Jag tog en extra tur upp till Brattforsens naturreservat (5 km) eftersom jag hört att även där skulle finnas ett vindskydd. Det var väl värt besöket.

 

Från början hade vi förstås tänkt sova i ett av vindskydden vid Uvbergsbron, men framåt kvällen dök det upp MILJARDER med knott. Vi blev tvungna att slå upp tältet.

Även på morgonen var där enormt med knott. Vi hoppade över frukostern,   il-packade och drog iväg. En halvmil senare hittade vi en knottfri plats där vi avnjöt en försenad grötfrukost.

 

Jag beklagar den suddiga bilden, men jag hoppas att det syns vad man roar sig med i dessa trakter...

 

Framme vid Yxsjön hittade jag ytterligare ett "okänt" vindskydd som låg helt magiskt ute på en udde. Det var inrett med bord och bänk och utgjorde alltså egentligen inget alternativ för övernattning.

 

Strax innan Abborrberg hittade vi denna kallkälla.

 

Till vår sista övernattningsplats valde vi Tanstjärn - badsjön om man bor i Nyhammar.

 

Så kom vi så småningom fram till Säl, en gammal fädbod i Mockfjärd.

 

Från stugan har man utsikt ner till sjön (900 m), vilket givetvis lockade till promenad.

 

Gurkspindel

 

 Bryggan ockuperades av en familj drillsnäppor.

 

 

Naturen i Säl...

... och så blev det midsommarafton...

 

Postat 2011-07-07 21:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag är med MTB

Äntligen!!! Nu har jag hittat mitt optimala konditionsalternativ under barmarkssäsongen. MTB! VARFÖR har jag inte skaffat en sådan tidigare?

Premiärturen idag blev ca 35 km varav 9 km på mycket smala skogsstigar - Tysslingeleden. Denna "led" var till en dryg tredjedel helt sönderkörd av skogsmaskiner, bland annat när den passerade Bredmossen. I drygt 2 km fick jag bära cykeln och ytterligare 2km var jag tvungen att leda den. På de resterande kilometrarna hann jag ramla 4 gånger.

Med ett par rejäla skrubbsår och skit upp till midjan avslutade jag premiärturen - NÖJD!

Postat 2011-07-05 19:18 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Den godaste friluftsmaten - överlägset Placerad på karta

Sedan många år byter jag och Livskamraten julklapp med Syrran och Svågern enligt ett bestämt mönster: Vi tar med dem på något "frilufsigt" och de bjuder på någon riktigt fin restaurang som avslutning.

Förra årets julklappar delades delades ut på norra Jylland i veckan som gick. Denna gång handlade det om en cykeltur med lite kulinariska och kulturella andhämtningsställen.

Eftersom mitt bloggande legat på sparlåga ett tag var jag helt inställd på att skriva något eller några inlägg om turen, och när jag nu sitter vid datorn och tänker tillbaka på veckan så är det två händelser som framför allt gör sig påminda. Den första handlar om mat och den andra om bilnummer...

Vi kom till Skagen samma dag - 23 juni - som de firar Sankt Hans med stor eld på stranden.

 

 

Dagen därpå ägnades åt besök på Skagenmuseet...

 

... besök på Grenen...

 

... OCH... sökande efter en fin fiskrestaurang. Och visst hittade vi en... Kokkenes på Havneplats!

 

Inte hade jag trott att mitt första blogginlägg från en cykeltur på Jylland skulle handla om en restaurang!

Jag har aldrig under mina 58 levnadsår ätit något så gott som jag gjorde på detta ställe. Jag valde det dyraste alternativet (ni vet... Syrran betalade) - en fem-rätters måltid, där jag bytte ut kötträtten mot "dagens fisk". Jag ska inte trötta ut er med att berätta allt som fanns på tallriken, men det som gjorde det hela så fantastiskt var att jag verkligen kunde urskilja varje smak. Smaksättningen var så väl balanserad att ingenting tog över. Alla smaker lyftes fram.

Som grädde på moset var personalen - servitris och kock (lågsäsong) - synnerligen trevlig och personlig och hade gott om tid för oss.

Jag rekommenderar var och en som besöker Skagen att besöka Kokkenes för lite god "friluftsmat".

 

Till sist vill jag bara be om ursäkt för den något vilseledande rubriken på detta inlägg. Men vad gör man inte för att få fler läsare? :-)

 

Javisstja! Det skulle handla om bilnummer också... Det får bli i ett nytt inlägg. Ni vet... det blir fler kottar då. :-)

Postat 2010-06-29 09:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag har inte lyckats bli bestulen Placerad på karta

Redan för nästan tre år sedan startade jag denna cykelhjälmtråd - http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=38144. Anledning? Jag önskade mig en riktigt luftig cykelhjälm.

Men - jag cyklar fortfarande omkring i samma gamla svettiga hjälm. Orsaken till detta faktum är säkert någon sort funktionshinder som jag ännu inte har lärt mig namnet på. Så här är det nämligen:

Jag har svårt för att göra mig av med prylar som fungerar.

Nej - fel! Jag har svårt att kasta saker som fungerar. Alltså har jag försökt sälja min gamla hjälm. Billigt. Inga napp.

Då försökte jag ge bort hjälmen. Inga napp.

Det var då själva...

Då kom jag på den briljanta idén. Folk stjäl ju som korpar. Om min hjälm blir stulen är det förstås helt OK att skaffa en ny.

Alltså började jag - för cirka två år sedan - att alltid låta hjälmen hänga kvar på cykelstyret.

Men ni har väl redan listat ut hur det gått?

Snälla Utsidan-örebroare: Om ni ser den här hjälmen - STJÄL DEN!

Jag vet! Jag är inte vacker och bilden är suddig och jag står i morgonrocken och jag fotograferar mig själv i en spegel och det är lördag morgon och klockan är 05.20 och jag borde sova och jag vet inte varför jag inte gör det och jag vet inte vad jag har för diagnos och...

Inget spelar någon roll - BARA NÅGON STJÄL HJÄLMEN!

 

Positioneringen gäller min cykels dagliga P-plats. Min arbetsplats är precis innanför fönsterna i den byggnaden. Jag kan alltid stå och peka om någon kommer dit för att begå ett behjärtansvärt brott.

Postat 2009-04-25 06:15 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!