Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen

Hej alla veganer och andra som vill ha mattips till fjällvandringen!

Här är några recept från den senaste turen. Vi tyckte att allt var gott och blev alltid mätta, men en stor person kanske behöver öka på mängderna lite. Recepten avser 1 portion.

(Ibland har man turen att få färska bär till frukost!)
 

Bilagor

  • recept.pdf
    48.7 KB · Visningar: 11,526
  • frukost.jpg
    frukost.jpg
    43.4 KB · Visningar: 14,749
Toppen!

Tack! Alltid kul att få nya matförslag, och gärna veg-alternativ. Som kött-ätare är man (jag iaf) dålig på att veta vad som blir gott och är lättlagat. Dessa ska provas! Kul!
 
Sojabitar & sojafärs

Tack för alla recepten!
Undrar bara var köper man sojabitar och sojafärs?
Vad har de för hållbarhet? Antar att det är god hållbarhet eftersom de förekommer i så många av recepten.
Behöver de behandlas på något sätt, typ torkas, blötläggas före tillagning?

ANDERS
 
Sojaprodukter

Hej!

Jag hittade sojaprodukterna i en hälsokostbutik, men det kanske kan finnas i välsorterade matbutiker också. Sojagrytbitar och -färs är torrvaror och håller jättelänge utan problem!

De kokas ca 10 min och behöver ingen blötläggning före. Bara att lägga i kastrullen tillsammans med pastan eller vad man nu har till.

/Sara
 
Jag har hittat sojabitar på Ica Maxi någon gång och även i andra affärer tror jag. Har även hittat någon form av torkad sojafärs.

Ytterligare ett tips är falaffel. Har hittat en falaffelmix som bara ska blandas med vatten, svälla 3 min och sen stekas. Väldigt trevligt med lite stekt smak som omväxling...

Kom på en sak till... Om man vill ha mer "enkel" vegetarisk mat så hoppas jag ingen har missat blå bands vegetariska färssåser, funkar även för köttisar. De är lagom simpla för att orka laga även om det blir sent.
 
Senast ändrad:
Schyssta recept, då har man nästa vandringsmeny klar redan nu :)

Hur gör ni när ni förkokar och torkar linser och kikärter? Kokar ni helt färdigt eller halvfärdigt? Tider, temperaturer etc? Linser brukar bli ganska geggigt när jag kokar det, hur funkar det att torka?

(Har noll erf av veggomat på fjället eftersom jag konverterade nu i höst; inser att menyn blir lite begränsad om man går på färdigfrystorkat...)
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Veganmat är utmärkt för expeditioner och äventyr just på grund av att få produkter kräver kylning. Dessutom är det lättdiskat. Cocosfett är bra till vinterturer. Tälj ner i maten och få extra energi. Jag brukar dra ner på kolhydraterna en aning eftersom baljväxter och sojaprotein också innehåller en del energi. Sen är Helva bra som boost. Gjort på sesampasta och socker. Brukar välja den med pistagenötter. Mycket fett, energi och 14% protein.
/Janne
 
Kul att ni gillar recepten! Och tack för de andra tipsen, ska prova falafel nästa gång!

Vad gäller att koka bönor, kikärtor och linser, är det bara att göra som vanligt med koktiden och sen breda ut dem på en plåt för att torka i ugnen på låg värme några timmar. Linserna kan man koka tillsammans med kryddor, så har man i princip en färdig sås/soppa att bara koka upp.

/Sara
 
Tack för alla recepten!
Undrar bara var köper man sojabitar och sojafärs?
Vad har de för hållbarhet? Antar att det är god hållbarhet eftersom de förekommer i så många av recepten.
Behöver de behandlas på något sätt, typ torkas, blötläggas före tillagning?

ANDERS
Om du har vägarna förbi Finland kan du passa på att bunkra upp.
Där har oftast vanliga livsmedelsbutiker ett stort urval av sojaprodukter som dessutom är mycket billigare än i Sverige.

Tror jag köpte en 3-4 kg för en billig penning sist jag var där.
Praktiskt om man är vegetarian.
 
Hej alla veganer och andra som vill ha mattips till fjällvandringen!

Här är några recept från den senaste turen. Vi tyckte att allt var gott och blev alltid mätta, men en stor person kanske behöver öka på mängderna lite. Recepten avser 1 portion.

(Ibland har man turen att få färska bär till frukost!)
Stort tack för recepten - hela menyn för första vandringsveckan är baserad på dina recept.
Man bugar och bockar :)

Tack för alla recepten!
Undrar bara var köper man sojabitar och sojafärs?
Vad har de för hållbarhet? Antar att det är god hållbarhet eftersom de förekommer i så många av recepten.
Behöver de behandlas på något sätt, typ torkas, blötläggas före tillagning?

ANDERS
Nu vet jag inte var du bor, men i Uppsala kan man köpa både sojafärs & sojabitar i en butik som heter "Sivia matcenter".
300g för 20kr. Väldigt bra näringsvärde (för oss veggisar);
Per 100g:
Protein: 51g, Kolhydrat: 13g, Fett: 1g, Fiber: 25g. Energi: 267kcal

Behandlingen enl. etikett på förpackning: "låt sojaproteinet sjuda i 10 min. Häll av vattnet och tillaga det som om det vore kött."
Hållbarhet är 1 år.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips