Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Kilsbergen 7: Jag blev medtagen Placerad på karta

Barn kan få en förälder att känna sig medtagen - på olika sätt. Har man en 25-åring son som är ornitolog kan man bli medtagen på fantastiska saker.

I eftermiddag tog vi bilen ner till Laxå för att titta på.... ja... vadå? Ser ni? 

Inte? Nu då?

Nähä? Nu då?

Visst är det en sparvuggla! I omgivningarna fanns tre sparvugglor. Denna ville gärna bli fotograferad. Dessutom såg vi ett antal orrar, en tjäder, en del trastar varav några dubbeltrastar, domherrar, två spillkråkor, tre rådjur, vargspillning... Det skulle finnas en lappuggla i trakten också, men den höll sig undan.

Jo... sonen - fotografen - var ju guide, så jag bad att få låna en av hans bilder också. Ni får själva gissa vilken av bilderna han är pappa till.

Jag hade inte karta med mig, så positioneringen är ungefärlig.

Postat 2008-10-29 20:17 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kilsbergen 6: Stora Ryggsjön - en favorit. Placerad på karta

 

I helgen fick jag - äntligen - med mig Livskamraten ut på en övernattning. Vi valde vårt favoritvindskydd vid norra delen av Stora Ryggsjön i Kilsbergen. En av anledningarna till valet är att det inte ligger längs Bergslagsleden och alltså inte är så välfrekventerat som många andra vindskydd i närheten. Inte så mycket för att få vara ensamma som att där brukar finnas en hel del ved - både hugget vid vindskyddet och i skogen i närheten. Vid vissa skydd längs leden får man leta förgäves.

Eftersom vi kom iväg lite väl sent på lördagen utgick vi från Skrikarboda. Trots endast en natts övernattning vägde ryggsäckarna rejält. God mat och god dryck samt ett överflöd av varma kläder och annan utrustrning bidrog till tyngden.

Välmarinerat kött på glöden och ett gott vin i kåsan.

 

Vi var faktiskt här förra helgen också, men då bara över dagen för att plocka tranbär som det finns ganska gott om på myrarna i närheten.

Framåt kvällen började det blåsa rejält, vilket gjorde att vi kröp ner i sovsäckarna tidigare än brukligt. Givetvis hade vi med var sin god bok.

 

Mitt på natten ökade vinden samtidigt som det började regna. jag vaknade av att regnet slog mig i ansiktet trots att jag låg en bra bit in. Dropparna blåste precis rakt in i vindskyddet med stor kraft. Vi blev tvungna krypa allra längst in i vindskyddet för att inte bli blöta. Det har jag aldrig råkat ut för tidigare. Väl där inne somnade vi genast om och sov gott och länge.

Postat 2008-10-27 21:30 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

50-årig nybörjare på skidor - kommentar Placerad på karta

När jag hittade mina gamla anteckningar från min 50års-tur visste jag först inte om och hur jag skulle publicera dem. Så här i efterhand är jag mycket glad att jag gjorde det och att det blev en artikel. Den fick ett oväntat positivt bemötande. Utöver de kommentarer som kan läsas i anslutning till artikeln har jag fått en del mejl och personliga meddelanden via Utsidan. Jättekul!

Med positivt bemötande menar jag denna gång att många tycks ha fått upp ögonen för att det kanske inte är så märkvärdigt att göra en liknande tur. Man måste inte ha tränat mängder innan. Det räcker långt med friluftsvana i största allmänhet. Då känner man sin kropp tillräckligt.

Vi kände oss inte "tuffa" under turen. Tvärtom. Ibland kände vi oss som Bambi på hal is. En av anledningarna till att vi alltid startade så tidigt på morgnarna var rent psykologisk. Vi visste att alla andra skulle åka mycket fortare än vi. För att inte hamna på efterkälken - och känna oss så mycket sämre än alla andra - stack vi iväg först istället. Ett visst säkerhetstänk spelade också in. Det kändes skönt att veta att det kom duktigt folk i våra skidspår.

Längsta etappen var ju 2 mil. Det är verkligen ingen lång sträcka på skidor. Vi tyckte dock att dagen från Alesjaure till Tjäktja var lite väl... otäck. Eller snarare: Den skulle kunna ha blivit. Det blåste ju rejält och yrde snö. Ibland var det lite svårt att se nästa ledmarkering. Men det vi blev observanta på var att den som gick främst ofta inte hörde om den bakom pratade - eller ens ropade. När jag gick främst hände det att jag hann ifrån Livskamraten en bit. En gång när jag vände mig om såg jag henne inte först. Om allt detta hade kombinerats: Hård vid med tät yrsnö, jag går för fort och mister synkontakt, vi ser inte nästa ledmarkering - ja,  skulle det ha kunnat bli otäckt. Men, vi upptäckte det och bestämde oss för att ha synkontakt vid varje ledmarkering när det yrde som mest. Dessutom bestämde vi oss för att ta med var sin visselpipa på kommande vinterturer.

Denna erfarenhet fick oss att känna att vi inte skulle vilja ha med oss några andra på denna typ av äventyr. Det skulle inte kännas bra att "ha ansvaret" för andra när det låg så pass nära att vi själva skulle ha gjort fel.Idag - några år senare - känner vi inte alls på samma sätt. Vi har fått lite större vana och känner oss därmed inte så ängsliga (fel ord?). Idag försöker vi istället locka med oss andra nybörjare.

Håkan

Positioneringen gäller den kämpiga backen upp mot Tjäktjastugan.

Postat 2008-10-24 14:43 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Frippes fall - på skoj, eller...?

Jag har fått påstötningar om att det är dags att lägga ner det här projektet nu. Är dom avis, tror ni? Jag hoppas att alla ni andra förstår: Det GÅR ju inte att lägga ner det än. Vadet gäller till nästa utgåva av BD 6:an finns i tryck..... minst....  Måtte det dröja länge...

Jag har ju utlovat diplom till de personer som kan visa bildbevis på att de varit där. Diplomet har två olika utformningar. Om man visar en bild på fallet erbjuds ett diplom med en numrering som börjar med B1, B2 osv. På det diplomet finns en bild av mig bredvid fallet. De av er som emellertid skickar en bild med er själva STÅENDE I fallet får en något mer ekivok variant. Dessa numreras A1, A2 osv. Om någon med ett B-diplom "uppgraderar" bilden står jag gärna till tjänst med ett A-diplom senare.

Följande diplom har delats ut (eller kommer att delas ut med det snaraste):

A1:    Håkan Friberg                 2004

A2:    Tommy Hysing                2007

A3:    Emma Roos                    2008

B1:   Barbro Fehrm-Friberg    2008

B2:    Åse Friberg-Larsson     2008

B3:    Christer Larsson            2008

B4:    Bertil Disman                  2008

B5:    Kalle Brisland                 2008

B6:    Carina Olsson                2008

Måtte listan få växa sig riiiktiiigt lååång.

Postat 2008-10-20 19:05 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Skrivbordsstädning

Jag har ett jättelikt skrivbord. Det är en dubbelsidig gammal skapelse i björk. Livkamraten och jag sitter mitt emot varandra. Säkert har det stått på något företag i Örebro-trakten någon gång i seklets början. Trots att jag endast huserar i ena halvan så rymmer det makalöst mycket. Lådorna har formatet 30x60 cm. Det finns 6 stycken som är 13 cm djupa och en som är 27 cm djup. Dessutom finns där en mittlåda som är 80 cm bred.

Här ryms mängder! Om jag inte är mycket noga med var i skrivbordet jag lägger saker så är risken mycket stor att de bara försvinner. Och det händer då och då.

Med ojämna mellanrum får jag för mig att städa upp. Det hände senast i fredags. Underst och längst in i den stora mittlådan hittade jag två tunna anteckningsböcker. Den ena innehöll bara en massa mer eller mindre obegripliga anteckningar, men den andra började jag läsa med viss häpnad. Det var en dagbok som jag skrivit.

Dagboken var påbörjad den 1 mars 2002 och avslutades den 12 mars samma år. Den 10 mars detta år fyllde jag 50 år. Den enda present jag önskade mig av min Livskamrat var att hon skulle följa med på min/vår allra första fjällvintertur. Hon uppfyllde min önskan, och det är om den skidturen - från Abisko till Kebnekaise - som dagboken handlar.

Jag slutade omedelbart att städa och slog istället på datorn. Blogg eller artikel? Jag valde artikel igen. Den är nu färdigskriven. Jag har scannat in en del fotografier från mitt fotoalbum. Förhoppningsvis får jag den publicerad med en puff på första sidan om några dagar.

Detta inlägg kan ses som smygreklam...

Postat 2008-10-13 20:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar