Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Med dressin på Otterbäcksbanan Placerad på karta

Ni som följer min blogg regelbundet kanske kommer ihåg att jag och Livskamraten varje år ger min syster och svåger en friluftsupplevelse i julklapp. Årets present levererades i helgen och bestod av en tur på dressin på Otterbäcksbanan.

Vi startade vid Ängebäck i Degerfors och trampade till "vildmarksrastplatsen" (jo, man kallar den så) Mosstorp där vi övernattade, åt god mat och drack gott. Dagen därpå återvände vi till Ängebäck. Det blev 25 km tur och retur.

Det finns andra startplatser längs banan, bland annat Konsterud och Gullspång.

Det finns en del sevärdheter längs vägen. Det trevligaste stöter man på efter ca 8 km. Då kommer man fram till Håkanbols handelsmuseum. Vi stannade till för en liten paus. När vi lyfte av en av dressinerna lossnade ena framhjulet. DET var tur att det inte hände under färd!

Inte hade jag räknat med att dessa verktyg borde ingå i vår friluftsutrustning.

Nu var personalen på Håkanbol tillmötesgående (trots att man inte hunnit öppna än) och lånade ut vad vi behövde.

Vi passade på att inta vår lunch vid en liten rastplats strax intill.

Lagom när vi var klara öppnade handelsboden.

Där kan man - hör och häpna - köpa en fika som inkluderar påtår, bulle och två småkakor för 35 kr, vilket vi givetvis gjorde. Bara det är ju värt ett besök.

Efter fikat fortsatte vi ytterligare 4-5 km fram till Mosstorp. Ett par km innan Mosstorp passerar man denna "vattenhäst" som fyllde ångloken med vatten.

I Mosstorp finns vedbod, torrdass, flera eldstäder och bord med bänkar MEN inget vindskydd (fast det står så på diverse hemsidor). Däremot finns där en liten trevlig koja/stuga med möjlighet för två personer att övernatta. Vi valde dock tält.

Från Mosstorp kan man följa en stig - en knapp kilometer - till sjön Däveln (även kallad Genesarets sjö).

Där råder en stilla och tilltalande stämning och det lockar till bad... tyckte någon...

Efter en god middag med angenäm dryck, somnade vi in någon gång mellan tio och elva på kvällen. Dagen hade varit mycket vacker. "Som vanligt" hade vi turen att den väntade nederbörden inte kom förrän på natten. Morgonen därpå var i det närmaste lika vacker som gårdagen.

Efter frukost lastade vi dressinerna för hemfärd. Det började hopa sig moln vid horisonten.

Banan passerar en hel del mindre vägar, men vid ett par ställen är trafiken lite livligare. Där är stoppklossar monterade och man måste kliva av och lyfta ena änden av dressinen för att kunna passera.

Det blev allt mörkare på himlen och 15 minuter innan vi var framme vid Ängebäck öppnades himlens alla slussar. Vi trotsade vädret och trampade på.

Sammanfattningsvis kan följande sägas:

1) Det var lättare än väntat att färdas med dessa fordon. Dock var det ganska stor skillnad på kvalitén på våra båda dressiner. Provcykla!

2) Min tanke var att vi skulle få se en del djur längs vägen, eller i varje fall få känna mig "nära naturen". Det var lite si och så med det. Hjulens färd längs rälsen var inte precis ljudlös. Att kommunicera med den andra dressinen var fullständigt ogörligt. Även samtal med medpassageraren krävde ganska rejäla röstresurser.

3) Julklappen uppskattades.

4) Positioneringen gäller Mosstorp.

Postat 2012-07-01 19:47 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

..ännu mer kärlek... Placerad på karta

Det är nationaldagsmorgon, eller... nästan inte ens det. Jag vaknar sakta ur min djupa sömn av att Livskamraten ger mig en puss på kinden. Mmmm... Som en Venus står hon där... lockande...

Aphrodite

Men... det Livskamraten lockar med - denna gång - är emellertid en snabb kopp kaffe och sedan en kort cykeltur. 

Vi cyklar in mot centrala Örebro -  mot slottet. När vi närmar oss ser vi en liten folksamling vid Storbrons norra fäste. Klockan är bara någon minut över 6. Vad är det som lockar?

Svaret är självklart: Venus-passagen. (Låter inte det lite väl anatomiskt?)

Föreningen Örebro astronomi bjuder alla som vill på en Venus-titt. Det dröjer 105 år till nästa gång hon passerar framför solskivan.

Vi var alltså där. Man kan ju inte vara säker på att får någon mer möjlighet. :-)

Postat 2012-06-06 08:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tallars kärleksliv...

...har jag skrivit ett blogginlägg om tidigare. Nu har jag blivit än mer övertygad om att det finns saker som vetenskapen inte känner till. För visst har väl detta med kärlek att göra?

Först är man sprungen ur samma källa, sedan går man skilda vägar - länge - för att plötsligt och intensivt sammansmälta och därefter välja egna vägar igen.

Postat 2012-06-06 07:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vindskyddsjakt med stor bonus Placerad på karta

I söndags var jag och Livskamraten ute för att besöka och dokumentera tre vindskydd längs kanotleden i Svartån. Vid Svartå herrgård svängde vi söderut längs väg 205 - mot Laxå. Vi hade inte åkt mer än en knapp kilometer då ett djur promenerade tvärs över vägen i sakta mak. Jag såg genast att det var något nytt - något jag inte sett tidigare - och den första tanken som passerade mitt huvud var - varg! Det finns ju varg i närheten och jag har länge hoppats att stöta på ett exemplar eftersom jag ofta rör mig i dessa trakter.

Men... i nästa ögonblick insåg jag att det var frågan om ett annat djur. Att jag inte omedelbart begrep vilket djur det var frågan om berodde troligen på storleken. Jag trodde inte att lodjur var så stora. För det var ett sådant vi såg i maklig takt promenera över vägen. Mitt livs första.

Undrar när jag får se min första varg... eller björn?

Postat 2011-12-06 20:13 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Semesterduellen på TV3

I detta blogginlägg - http://www.utsidan.se/blogs/majjens/ar-jag-tillrackligt-hurtig.htm - berättade jag om att jag blivit tillfrågad om jag ville delta i en TV-produktion av JarowskiTV. Jag tackade nej.

När jag hörde talas om programmet Semesterduellen på TV3 så misstänkte jag att det var det programmet vi kunde varit med i.

Idag har jag sett ett avsnitt...

Suck.

Postat 2011-04-14 21:07 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 Nästa Sista 

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!