Bloggar > Majjens blogg > Lägg märke till Närke!

Lägg märke till Närke!

När vi flyttade ner till Närke från Dalarna för drygt 30 år sedan var vi helt övertygade om att det bara var för en kort tid. Hur tusan skulle vi kunna trivas på "slätta"? Det gjorde vi inte heller först, men efter ett tag upptäckte vi att Närke är så mycket mer än jordbrukslandskapet - väldigt mycket mer.

Det första vi upptäckte var dessa fantastiska vitsippsängar, ofta i någon magnifik ekhage. Vår första ekhage var Trystorps ekäng med sina jätteekar - många ihåliga.

Upptäckt nummer två var att vi bodde i ett fågeleldorado. Jag minns när jag vaknade en morgon i Vivalla och hörde en fågel utanför fönstret som sjöng så makalöst starkt. Det visade sig vara en näktergal! Jag trodde knappt att sådana fåglar fanns i Sverige. Det ledde oss till Oset, Rynningeviken, Tysslingen med sina sångsvanar men kanske framför allt - till Kvismaren! Så småningom bosatte vi oss i Sköllersta, alldeles intill dessa underbara fågelmarker. Det har funnits vintrar när vi kunnat spänna på skidorna vid ytterdörren för att 15 minuter senare befinna oss mitt i våtmarkerna med närhet till bl a havsörn.

Först på tredje plats kom Kilsbergen med Bergslagsleden. Örebro kommun har gjort en fin satsning för att få detta område tillgängligt med välbyggda vindskydd. Och arbetet fortgår. Nya leder - bl a ringleder - ordnas snart sagt varje år. En av mina favoritleder hör inte till Kilsbergen utan ligger mellan Östansjö och Åsbro. Det är den vackra leden runt Dovrasjöarna. Det ligger tre långsmala sjöar i en mycket brant och djup förkastningsspricka. Området har nyligen blivit naturreservat, men där finns ett mycket fint vindskydd att sova i.

Sedan var det dags för alla fina kanotvatten. Nittälven och Svartån har vi provat än så länge.

Det märkliga(?) är att jag fortfarande upptäcker nya områden. Trots mina drygt 30 år i Närke hade jag inte besökt Harge uddar - förrän idag! Harge uddar är en del av den klippskärgård som finns i Vätterns norra del, strax söder om Askersund. Här kommer några smakprov. Håll till godo.

 

Korpaberget

 

Vinterhamnen

 

Vänneviken

 

När jag flyttade ner hit fanns en slogan som jag skulle vilja ta upp igen:

LÄGG MÄRKE TILL NÄRKE!

Inlagt 2007-11-18 17:07 | Läst 18053 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2007-11-18 17:56   brigas
På den tid jag regelbundet besökte mina Örebrosläktingar tror jag det var Svartån vi regelbundet gick och badade i,samt att jag var ute och sprang på nå fina stigar kring ett rytteri.Och vi for till den rosa näckrostjärn i Tiveden en gång.
Sverige är fullt av fina naturställen när man kommer sej från de större stråken.
 
2007-11-18 18:40   BrittMarie
Norra Vätterbygden är också jättefin! Skärgård saknas ju helt här nere i södra änden.
Närke och Örebro särskilt, har en speciell plats i mitt minne. Hade två-tre mycket fina år när jag pluggade där för snart trettio år sen...
Ett favoritställe att ströva på var Oset. Nära stan för en cykelburen student, men ändå avskilt.
 
2007-11-18 21:55   lorka
Apropå närke!! Var vid Tomasboda på bergslagslededen idag. Fin utsikt mot Tysslingesjön över 250 över havet. Stugan är öppen varje söndag 10-15. Där erbjuds fika och mysig vedbrasa. Rekommenderas varmt.
 
2007-11-21 20:12   helper
kan bara hålla med Närke har sina guldkorn, rekomenderer även Mariedammsleden 5 eller 9 km. Karta finns: http://www.fritid.t.se/vandra/mariedams.asp
 
2007-11-23 17:16   Håkan Friberg
Mariedammsleden? Se där, ännu ett outforskat ställe.
 
2007-11-23 17:55   ullisa
Hej,det var spännande,jag är från Askersund.Men har aldrig hört talas om / Harje uddar/, men det var kolosalt så vackert det var! Har badet i Harjebaden, samt intagit lunch där,rastat många ggr. vid brofästet o.s.v.det var fina bilder du lagt in vi ,får söka oss dit när våren åter är här!
Man blir aldrig för gammal för att finna det nya/ som egentligen är gammalt! Ulla Finspång -f.-29.
 
2007-12-01 14:44   kristofer
Övernattade precis i "vindskyddet" vid Korpaberget, vilken läcker vy att vakna till! Gick sedan längs vattnet tillbaka till parkeringen vid Vinterviken. Kan tänka mig att det kan vara riktigt fint i vikarna under de varmare delarna av året. Trots att jag bott stor del av mitt liv i Örebro har fram tills alldeles nyligen varit helt ovetande om denna pärla. Får bli en paddeltur i krokarna när det är lite varmare ute.
 
2007-12-01 14:51   Håkan Friberg
Mmm... Det står nog inte på innan jag sover över där.
 
2007-12-06 16:44   Islusen
Ett för mig totalt ospännande och okänt landskap har helt plötsligt blivit riktigt intressant... tack för dessa upplysningar!
 
2007-12-09 09:28   MulleMarcus
Roligt med Sveriges dolda pärlor!
Kilsbergen har jag varit i, jättefint är det där.
 
2015-05-01 22:41   D300
Ja du Håkan, Närke är verkligen värt att lägga märke till!!! Jag har bara bott här i 10 år men hittar nya saker hela tiden! Såklart är Bergslagsleden fantastisk men som du säger finns det så mycket mer. Hjälmaren blev för mig som kanotist en positiv överraskning och idag upptäckte jag de otroligt fina lederna runt sportstugan i Sandvad, vilken underbar natur!!!
 
Svar 2015-05-02 08:13   Håkan Friberg
Vad kul med en kommentar på ett åtta år gammalt blogginlägg!
Mitt eget frilufsande på hemmaplan har utvecklats en hel del under den tiden. Om man utökar "Närke" till att omfatta hela Örebro län så tror jag nästan att vi bor i ett oslagbart friluftsområde. Här finns så fantastiska upplevelser inom en dagsturs avstånd.
För närvarande rör jag mig helst i naturreservaten i den norra och nordvästra länsdelen.
Tack för din kommentar! Den gläder. :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar