Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Vandring längs Nittälven 1 Placerad på karta

Vandring längs Nittälven – från Nittenmossen i norr till Stjärnfors i söder.

Nittälven är en känd kanotled. De allra flesta lägger i sina kanoter vid Uvbergsbron, åtminstone på försommaren. Senare på året brukar det finnas för lite vatten där. Då är det bättre att lägga i vid Kolbron. Uppströms Uvbergsbron är älven – om vi nu ska kalla den det – smalare, grundare och med fler forsar, vilket gör den svår att paddla. Däremot så finns där flera intressanta naturreservat och dessutom flera mysiga övernattningsmöjligheter i form av vindskydd, lador och kolarkojor.  Även nedströms Uvbergsbron finns flera intressanta naturreservat som är lätt att glida förbi i en kanot och dessutom några vindskydd och andra gratis-logier som är lätta att missa om man paddlar.

När jag nu börjar skriva denna text har jag ännu inte vandrat hela sträckan jag vill beskriva. Söder om Uvbergsbron har jag rört mig en hel del, men norr om bron har jag ännu endast besökt några få platser.

Tanken på att skriva en text om Nittälven föddes under en cykeltur upp till midsommarfirande i Dalarna. Jag och kompis T passerade då Yxsjön, nästan på gränsen mellan Örebro och Dalarnas län. Ute på en smal udde i sjön syntes ett vindskydd, fantastiskt vackert i den dalande solen.

 

Jag minns att jag då undrade om inte denna sjö möjligen kunde vara en källsjö till Nittälven. Där hade jag fel, men det är ändå i detta vindskydd jag tänker ha min första övernattning under den kommande vandringen.

Det kommer först att bli ett antal blogginlägg. Dessa kommer senare – mycket senare – att bli en artikel. Och nu har jag precis skrivit klart det första av ganska många inlägg.

Positioneringen gäller vindskyddet.

Postat 2013-11-30 19:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar