Bloggar > Majjens blogg > I väntan på Livskamraten

I väntan på Livskamraten

(Vandringskompis T håller på att bli exhibitionist. Från början ville han inte figurera med namn och nästan inte på bild heller. Efter hand tyckta han nog att det var OK att jag publicerade hans fagra nuna, och nu... nu frågar han mig varför jag kallar honom vandringskompis T. Alltså: Tommy heter han. Nästa år kommer jag nog att publicera efternamn och mobilnummer... Här på Utsidan kallar han sig Labben.)

Tommy och jag har känt oss övergivna ett längre tag. Våra respektiven har nämligen tillbringat i det närmaste tio dagar i fjällen, närmare bestämt i området väster om Vaisaluokta. (Tack vare Utsidanbekantingen Anders Nordvalls text.)

Vi har hjälpts åt att få tiden att gå, turats om att bjuda varandra på middag till exempel. Och helgen som nyss passerade bestämde vi oss för att ligga över i något av Närkes alla vindskydd. I min ambition att dokumentera dessa har jag förstås stött på ett par som sticker ut. Ett av dessa var vårt primära mål - Kråksjön strax söder om Laxå.

Primärt mål? Ja... både jag och Tommy njuter av att elda och laga mat över öppen eld. Vi tycker dessutom om att vara för oss själva. Vi känner oss nämligen så oändligt kloka när det bara är vi två som resonerar, speciellt efter en god middag med vin samt en kaffe med starkt. Alltså vill vi komma till ett vindskydd med gott om ved och utan sällskap.

Vindskyddet vid Kråksjön är ett fantastiskt vindskydd. Det har "altantak" och med inbyggd kamin. Det gör det mycket bekvämt även vid ruggigt väder. Det ligger dessutom på en udde ut i sjön och har relativt badvänlig botten. Dessutom fanns där ganska gott om ved.

Jag badade och Tommy tog en tupplur. Var och en roar sig på sitt sätt.

Men... sedan kom det fler personer och la in grejer i vindskyddet. Hmmm... jag känner mig som en riktig surmule när jag berättar detta, men vi valde då att förflytta oss till ett annat vindskydd. Strax norr om Laxå ligger ett av våra favoritställen - Grönsjöbäcken (eller Bäckelid som det också kallas). Där är alltid gott om ved och dessutom finns en suverän kallkälla strax intill.

Grönsjöbäcken är det bäst utrustade vindskyddet längs Bergslagsleden. Det är OK Djerf i Karlskoga som sköter stället. Suveränt!

Det är ett av få ställen längs leden som inte har utrustats med de nya järnspisarna. Men det gör absolut inget. Den här fungerar utmärkt.

Vedförrådet var faktiskt aningen mindre än vid tidigare besök, men där fanns ändå en hel del både osågat/ohugget och eldningsfärdigt.

Kallkällan var lika fräsch som vanligt: iskallt och gott vatten.

Tvåhundra meter norr om vindskyddet finns en kolarkoja som är en av de mest välskötta i Närke.

Ett par personer kan mycket väl sova här.

Positioneringen gäller vindskyddet vid Kråksjön.

Vindskyddet i Grönsjöbäcken är positionerat här. Där finns också fler och bättre bilder på såväl kolarkojan som vindskyddet.

Inlagt 2011-08-31 18:56 | Läst 20265 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-08-31 20:21   greenjuice
Det är svårt att ha ett vindskydd i fred. Oftast är det någon eller några som kommer och övernattar i vindskyddet. Det här stället som ni var på, ser mysigt ut. Jag har passerat ett antal vindskydd på Skåneleden och flesta var lite omysiga tycker jag. Ska tänka på att positionera de vindskydd som är fina och mysiga. Även ta bilder. Då kan man kanske återkomma precis som ni har gjort nu. Annars, trevlig rapport! :)
 
Svar 2011-09-01 12:56   Håkan Friberg
Det var lite konstigt... När jag var vid vindskyddet vid Kråksjön första gången, för ungefär ett halvår sedan, stötte vi ihop med en ganska ung kille (16 ?) som kom körande dit på sin moped. På pakethållaren satt en kvinna i 65-70 års-åldern.
När jag nu kom dit för andra gången, så var det just dessa två personer som kom och la in grejer i vindskyddet. Även denna gång hade de kommit på en gemensam moped.
 
2011-08-31 23:03   Erik3
Båda dessa vindskydd tillhör mina favoriter. Kråksjön besökte jag för ett år sedan, det var kanonväder, sjön låg som en spegel och tystnaden var nästan spöklik på kvällen. Minns att jag lös med pannlampan rätt ut i mörkret och såg mycket tydliga reflexer från ögonen på ett djur som stod på ganska kort avstånd, vi tittade på varandra ett par sekunder men sedan försvann djuret utan att ett ljud hördes,
 
Svar 2011-09-01 12:57   Håkan Friberg
Sådana ögonblick är magiska.
 
2011-09-01 21:13   Thomas Traneving
Dessa är också våra favoriter! Nära vårt lantställe båda två.
Men, bäckelid vinner över alla!
/H
 
Svar 2011-09-02 07:17   Håkan Friberg
Aha! Nu har jag snart ringat in er!
 
2011-09-03 17:40   Ahkká
Alltid roligt att läsa dina blogginlägg! Och bra för dem som bor i närheten att få en massa tips :)
 
Svar 2011-09-03 20:50   Håkan Friberg
Tack för den! Ingen chans att jag kan locka hit dig och räven? :-)
 
2011-09-04 00:39   Ahkká
Njaee... Är nog mer lagd åt de norra delarna av landet, men ett besök kanske! :)
 
2013-09-18 12:58   Grimmer
Jag var vid Kråksjön för en vecka sen och då var "altantaket" och järnkaminen borta. Det var helt vinstilla så skydd för vinden behövdes inte. Känner mig lite tveksam till att vindskyddet fungerar som skydd för vinden eftersom det är en glipa på 10cm längs hela taket.
Annars så var det en riktigt fin plats med toa och gott om torr fin ved, ingen kådig och sprättig gran. Vill man bara elda så finns det en lika fin plats 200m norrut, bara med eldstad.
 
Svar 2013-09-18 16:16   Håkan Friberg
Tack för upplysningen. Åker dit och inspekterar i helgen.
Det låter inget vidare. Kråksjön har varit en av mina absoluta favoritplatser.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!