Bloggar > Majjens blogg > Murstensdalen - årets första ...

Murstensdalen - årets första övernattning

Väderprognoserna hade lovat kristallklara dagar och nätter. Valet var inte svårt. En övernattning i Murstensdalen mellan Karlskoga och Grythyttan har stått på vår önskelista en längre tid. Om ni läser på länsstyrelsens hemsida så förstår ni varför.

Stigarna i naturreservatet består av två slingor. Vi valde denna gång att ta oss runt den norra för att avsluta vid vindskyddet vid Gruvtjärn.

Skogen är fylld av knotiga tallar. En del av dem ser ut att vara upp-och-ner-vända med roten i topp.

Terrängen är rejält kuperad. Reservatet består av ett antal parallella djupa dalgångar mellan högplatåer. Detta får till följd att många av sjöarna är långsmala.

Den äldsta växande tallen började gro på 1500-talet och den äldsta tallstubben man hittat började gro redan på 1200-talet.

När vi kom fram till vindskyddet vid Gruvtjärn hade vi - ett tag - sällskap av en ung familj från Örebro som hade hittat hit tack vare länsstyrelsens hemsida

Det var en kall dag. Det blåste friskt och trots att vinden inte var nordlig kylde den rejält. Vedförrådet på plats var inte av bästa kvalitet. Det var tur att vi hade med några pinnar med prima ved så att vi fick fart på en brasa. När väl en glödbädd hade bildats gick det bra att elda den sämre veden.

Natten var kall och mycket vacker. Under sennatten hängde fullmånen rakt över sjön och stjärnorna gnistrade så att det nästan sprakade.

På morgonen visade en termometer som hängde utanpå vindskyddet 8 grader. Våra sovsäckar har 9 grader som komforttemperatur. Det var tur att vi hade rejält med kläder.

På bilden ovan kan man se att isen hade svarta "hål" på flera ställen. Det såg först ut som om någon tidigare hade kastat stora stenar genom isen. Kan det möjligen ha att göra med sumpgas? Hoppas att någon med kunskap hör av sig!

Vi hade inte bråttom iväg, men sedan vi ätit frukost, värmt oss vid elden, packat ihop våra pinaler och (tyvärr) städat efter tidigare besökare så promenerade vi tillbaks till bilen.

En minst sagt härlig inledning på friluftsåret.

Positioneringen gäller vindskyddet.

Inlagt 2015-01-05 19:47 | Läst 17556 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-01-05 20:09   dHANScan
Syns som ett härligt ställe att nyårsfira. Super beskrivning och bilder!
 
Svar 2015-01-06 09:50   Håkan Friberg
Tack för din kommentar! Fotomotiven trängs i detta område. Det var svårt att välja. :-)
 
2015-01-06 00:31   Örnsätrarn
Mysiga bilder från brasan. Det här är ett fint ställe nästan alla årstider. Kan nog vara lite problem på vintern eftersom det är så bergigt. Gjorde samma runda som Majjen 27 mars 2014 men gick också ner till sjön Lången där ett smålomspar huserade. De bidrog till vildmarksstämningen.
 
Svar 2015-01-06 09:57   Håkan Friberg
Tack för din kommentar, Bengt. Detta var första gången jag övernattade vid Gruvtjärn. I slutet av november var jag också vid Långtjärn. Då tog jag mig in i reservatet från söder och följde inga stigar utan banade min egen väg. En spännande tur som också rekommenderas. Naturreservatet är ju mycket mer än själva leden.
 
2015-01-06 17:38   sejjo
Ja, det ser verkligen ut som en bra start på året. Har själv gjort en långvandring i Gyllbergen i helgen, såg då också jag svarta "hål" i isen på en liten avlägsen tjärn i området. Jag har tyvärr heller ingen kunskap om vad det kan vara, trodde först att det var gamla pimpelhål... men vem släpar med sig pimpelgrejer till en liten tjärn en mil ut i vildmarken?
God fortsättning!
 
Svar 2015-01-06 19:22   Håkan Friberg
Tack för din kommentar, sejjo! Precis som du funderade jsg på pimplare, men även jag slog bort ide'n med tanke på läget. Det måste finnas bättre pimpelvatten.
 
2015-01-06 20:54   BrittMarie
Inspirerande och med fina bilder, som alltid från dej!
 
Svar 2015-01-07 18:10   Håkan Friberg
Tack ska du ha BrittMarie. Hur mår ditt eget friluftsliv? Du är väl skridskoåkare? Sen är jag förstås nyfiken på dina sommarplaner.
 
2015-01-06 22:48   fowwe
Stämningsfullt och vackert. Och säkert kallt. Men dina bilder och text ger verkligen inspiration till lite lägerliv. Så nu ska det inte bara bli innesittartillvaro med skrivande för min del. Det måste bli en övernattning i skogen snart. Det här med hålen i isen kan jag tyvärr inte skapa klarhet om, men jag minns nu att jag sett precis sådant för länge sedan.
 
Svar 2015-01-07 18:13   Håkan Friberg
Precis lagom kallt med tanke på den utrustning vi hade med. Jag tror inte att någonting låg kvar i ryggsäcken. :-)
Det är klart att du ska ge dig ut, men jag måste säga att ditt innesittande sannerligen har gett oss utsidingar blogginlägg av mycket hög kvalitet.
 
2015-01-08 12:06   thegedd
Härlig liten tur och ett givet besök i framtiden:-)
 
Svar 2015-01-08 19:32   Håkan Friberg
Tack ska du ha Jesper. Det finns många goa platser i våra "hemtrakter". :-)
 
2015-01-12 08:06   blomberger
Inspirerande och entusiasmerande som alltid. Fantastiska bilder i en underbar miljö, får en verkligen att längta ut till att ströva fritt.

Hålen i isen kommer sig av att snö har lagt sig på isen, varvid isen pressas ner och vatten tränger upp. Fenomenet med dessa hål med stjärnliknande spår, uppstår när snön likt en wettextrasa "suger" åt sig vattnet från de ställen där vattnet har möjlighet att tränga upp.
Även det omvända kan inträffa, om det kommer regn på isen som sedermera sugs ner under isen eftersom isen vill flyta. När vattnet letar sig ned genom sprickor så vidgas dessa till hål och små kanaler bildas in mot detsamma.
 
Svar 2015-01-12 18:43   Håkan Friberg
Hej blomberger. Tack för positiv kommentar och tack för att du delar med dig av din kunskap.
 
2015-01-30 13:47   JackB
Här var jag ofta när jag bodde i Karlskoga. Mycket fint område! Numera är det Jämtlandsfjäll, men när man ser detta kan man ju inte hjälpa att längta man tillbaka lite till Värmlands skogar!
Bra inlägg med fina bilder! Kolla gärna in på min sida: www.jackb.se för lite vandringsinspiration! Väl mött!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar