Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Frippes fall - across the boarders thanks to Kalle

Sensommaren 2009 genomförde jag och Livskamraten vår första Sulitelmatur. Strax innan bron över Lajrrojåhkå kom en man ikapp oss. Det visade sig att han hette Karl-Erland Strand. Han visade sig tycka om vad en viss "majjen" skriver på Utsidan. Hans häpnad blev ganska stor när han förstod att det var just majjen han hade framför sig och att personen bredvid var Livskamraten.

Sedan dess har vi haft mer eller mindre regelbunden kontakt. Vi hörs av via mejl då och då för att berätta eller för att fråga om vad som är på gång.

Kalle (som han oftast kallar sig själv) beslutade sig efter något år att besöka Frippes fall och år 2013 var han där och fick sig ett diplom. Han skrev dessutom en artikel om vandringen här på Utsidan - Expedition Frippes fall.

För ett par dagar sedan fick jag ett mejl från Kalle. Jag har fått hans tillåtelse att publicera innehållet här i min blogg. Så här skrev han:

På väg till Kiruna och starten för årets fjällvandring i Nikkaluokta hamnade jag, efter tågbytet i Boden, i samma kupé som två mogna danska damer. Dessa berättade att de nu skulle genomföra sin sjunde gemensamma fjällvandring i de svenska fjällen. Det var alltså frågan om erfarna vandrare och de var dessutom rikt utrustade med t ex diverse kartor, både original och kopierade.

- Men vi har också med oss inspiratationslitteratur, påpekade den ena och höll fram en artikel.
Jag häpnade. Artikeln var skriven av en viss karlerland och hade titeln Expedition Frippes fall. Självfallet blev jag tvungen att ge mig till känna och hjälpte dessutom damerna med att pricka in fallens exakta position, ge dem en del tips om hur man hittar dit etc.
Damerna, som redan var fast beslutna att bli de första danskarna på platsen, intygade nu unisont att de inte tänkte nöja sig med några B-diplom om de hittade dit.
Frippes fall har alltså nu blivit en internationell angelägenhet och jag bugar min underdånigt inför denna framgångssagas upphovsman. Om jag emellertid får komma med ett litet råd skulle detta bli att du nu byter din pseudonym på Utsidan från majjen till Frippe.  Detta för underlätta för dina internationella kontakter. Du är ju trots allt A1.  Risken med bytet är emellertid att du då kanske kommer att få börja skriva autografer.

Bara lite senare får jag ett kompletterande mejl:

Historien har dessutom ännu en poäng. En av dagarna jag var i Saltoluokta grep en man plötsligt tag i mig och sa "Dig känner jag igen!". Mannen visade sig vara "NN" (jag tog bort hans namn), tidigare personalchef på TV2, som jag träffade i Alkavare kapell under kyrkhelgerna 2000 och 2002. Medan vi stod och bollade gamla minnen kunde jag inte hålla mig utan berättade historien om danskorna för honom och hans sällskap. Då säger en av dessa "Den artikeln har jag också läst!" 

Kalle kallar sig karlerland på Utsidan.

Postat 2015-08-06 11:27 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Stor vindskyddshelg Placerad på karta

Kristihimmelsfärdshelgen ägnade jag och Livskamraten till att dokumentera vindskydd, kolarkojor och fiskestugor i trakten av Hällefors och längs Svartälven. Ytterligare 43 tänkbara övernattningsställen är "upptäckta". Av dessa var 40 planerade. 3 hittade vi av en slump. Ett av dessa låg utanför Risfors, bara ett par km innan vi kom fram till vårt övernattningsvindskydd. Antagligen är det någon sorts jaktkoja.

Inuti fanns bänkar och en eldstad.

Själva övernattade vi i vindskyddet vid Risforsberget som ligger vid Svartälven.

Bara en kort stund efter vår ankomst blåste det in ett busväder. Vi kurade inne i vindskyddet medan det drog över.

När regnet passerat tände vi en mysbrasa.

Vid varje tur ut i naturen följer 60-årspresenten med.

Än så länge har jag besökt och dokumenterat 293 vindskydd, rastskydd, kolarkojor, eldpallkojor, fågeltorn, jaktkojor etc. Alla dessa är dock inte att räkna som övernattningsmöjligheter. Vad jag ska göra med all denna information har jag ännu inte bestämt, men om ni har planer på friluftsliv i mina trakter så kan ni alltid höra av er.

Ut och njut!

(Positioneringen gäller vår övernattningsplats.)

Postat 2012-05-28 21:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vindskydd runt Karlskoga Placerad på karta

Idag fick jag ett meddelande på Utsidan. Det var Mats Högman som läst att jag dokumenterar vindskydd i Örebro län. Han undrade nu om jag känner till något vindskydd i trakten av Karlskoga.

Generellt kan man nog säga att det är ganska ont om övernattningsbara vindskydd i trakten. De vandringsleder som finns i närheten erbjuder främst rastskydd - inte övernattningsmöjligheter.

Lunedsleden nordväst om Karlskoga som börjar i Lunedet och slutar vid Odlingen i Karlskogas utkant passerar Paddtjärn. Vindskyddet är ensamt i sitt slag, både vackert och välbyggt, men inte lämpligt för övernattning.

Paddtjärn

Angsjöleden och Tio sjöars led startar ungefär vid Valåsen och slutar egentligen vid Svinsjön, men det finns en anslutningsled som går vidare och ansluter ungefär mitt på Bergslagsledens tolfte etapp. Här passerar man rastskydd vid Angsjön, Långtjärn och Norrgryten. Några hundra meter SO rastskyddet vid Norrgryten finns en kolarkoja där två personer kan övernatta, men miljön runt om är inte speciellt inbjudande.

När man kommit fram till Svinsjön så är man inne i Kilsbergens ädelfiskområde. Här finns ju ett stort antal fiskesjöar och flera av dem har vindskydd. Visst kan man övernatta i några av dem, men man får räkna med att trängseln är ganska stor.

Om man däremot följer anslutningsleden mot Bergslagsleden så passerar man ett helt OK vindskydd vid Storsjön, men då är man å andra sidan ganska nära de ännu mer inbjudande vindskydden vid Lillsjön och Lillsjöbäcken längs Bergslagsleden.

Vindskyddet vid Storsjön

Ett annorlunda och mycket trevligt vindskydd ligger längs vägen som går öster om sjön Ölen. Cirka 1  km S sjöns nordspets hittar man Ett-rum-och-kök vid Rönningsvik. Här kan möjligen 2 personer övernatta. Nackdelen är att det ligger precis vid vägen. Här startar ett stigsystem som leder in i Örgivsområdet - ett mycket vackert Tiveden i miniatyr.

Vindskyddet vid Rönningsvik

Strax väster om Degerfors ligger sjön Gryten. Runt sjön går en stig (handikappanpassad fram till första skyddet) som passerar 3 skydd. Det första är ett rastskydd, men de båda övriga är övernattningsbara. Det som ligger längst västerut ligger skyddat inne i skogen.

Grytens västliga vindskydd

Det som ligger på norra sidan är placerat på en udde och mycket vindkänsligt. Det gav också ett ganska slitet intryck. 

Grytens nordliga vindskydd

Vid bilparkeringen ovanför naturreservatet Torkesviken finns ett rejält vindskydd. Läget talar väl emot en övernattning.

Jag har sparat det bästa till sist. Om man tar väg 205 norrut från Karlskoga så kommer man - efter drygt 2 ½ mil, strax söder om Loka - till skyltar som visar in mot naturreservatet Murstensdalen. Här finns några slingor som passerar två olika vindskydd - båda mycket inbjudande. Jag har varit där och gjort ett blogginlägg om det. Det finns här.   

Ha det gott där ute!

Positioneringen gäller det trevliga vindskyddet vid Rönningsvik.

Postat 2012-04-27 18:33 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fisketur i Arjeplog 9: Slutet Placerad på karta

Det kan väl redan nu avslöjas: Det blev ingen fisk. (Jesper får tro vad han vill.) Sedan vi kommit ner i björlskogen hade mitt fiskeintresse bedarrat rejält. Intresset för växter och fåglar tog överhanden. Men Vandringskompis T höll ut. Han försökte i det längsta, främst med flugfuskandet.

Vi tog stigen söderut, över Bänoklippo. Där hittade vi en vacker skapelse.

 

Detta är utedasset vid Bänoklippo!

 

Från Bänoklippo och vidare söderut hade vi (nåja, jag) en del häftiga fågelmöten. Vi skrämde upp en tjädertupp, vi vandrade rakt igenom en stor flock av först bergfink och strax därefter gråsiskor. Det som sticker ut mest var förstås ändå de fyra småspovar som vi uppenbarligen irriterade. De turades om att följa oss, sätta sig i trädtoppar och varna ljudligt.

 

Småspov

 

Framme vid Silvervägen klev vi bara över asfalten för att göra ett sista flugförsök i Tjaktjaurälven. Jag ägnade den mesta tiden åt en ganska intensiv växtlighet. Denna fjällkvanne var det fler än jag som var intresserad av.

.

 

 Fjällkvanne

.

.

Sedan även Tommy (det är ju SÅ han heter!) gett upp, återvände vi till Silvervägen. Vad göra nu? Vi hade ju en natt kvar innan det var dags att återvända till Närke.

.

.

.

Silvervägen

.

.

.

Vi tog asfalten mot sydost för att se om vi kunde hitta någon inbjudande tältplats. Och det gjorde vi verkligen. En liten udde stack ut i Vuoggatjålmjavrre och erbjöd en underbar övernattningsplats. Natten igenom underhöll smålommen med alla sina olika läten. Effektfullt!

.

.

.

Vuoggatjålmjavrre

.

.

.

Nästa dag förflyttade vi oss bara dryga kilometern till anläggningen vid Polcirkeln, där vi visste att bussen skulle stanna.

Där hittade jag ett faktablad om fiske i Arjeplogsfjällen. På första sidan(!) stod ungefär:

.

"Det är inte enbart tur om man får fisk eller ej, men alla vet hur vädret kan påverka, speciellt om det är nordan på kalfjället." YES!!!

.

(Positioneringen gäller förstås tältplatsen.)

.

.

Jag har svårt att gissa hur ni "riktiga" fjällfiskare reagerar på min text. Jag förstår ju att allt inte går att skylla på kalfjäll och nordanvind. Kan inte någon/några ge mig lite råd – här i bloggen, i gästboken eller via meddelanden. Trots mina misslyckanden tänker jag inte ge upp. SÅ jäkla mycket extra vikt handlar det ju inte om, så fiskeprylarna kommer att följa med även på vandringar som inte är uttalade fisketurer.

 

Några frågor:

1) Flätlina kontra nylonlina?

2) Vilka olika drag ska jag satsa på? Skeddrag? Spinnare? Fuskflugande?

 

Postat 2009-08-10 20:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fisketur i Arjeplog 8: Visste- och Seldutvagge Placerad på karta

 Regn på morgonen. Intensivt strilande.

Vi dröjde oss kvar. Inte förrän klockan 12 kom vi iväg.

 

Nordan blåste fortfarande...

 

Enkel jokkpassage vid renvaktarstugan.

 

 

Ganska snart blev det svårare att komma åt vattnet. Dessa tre fall - ca 2 m höga - syns längst upp i inledningen på filmen nedan.

http://www.youtube.com/watch?v=ThZ71t-qp8I

 

...och nu insåg vi att det var slutfiskat... åtminstone det lagliga fisket...

 

Lunchbestyr

 

Snart nog kom vi ner i björkskogen - bitvis ganska jobbig - och i och med att vi lämnade Visstevagge och kom ner i Seldutvagge så hade vi inte längre något giltigt fiskekort. Här nere gäller inte Arjeplogskortet. Jo - jag vet - för flugfiske längre uppströms...

 

Besviken? Tjaaa...

 

Nästa tältplats låg precis nedanför bron över Seldutjåhkå. Mäktigt men knappast tyst...

 

(Positioneringen gäller tältplatsen.)

Postat 2009-08-09 10:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar