Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Mitt livs kortaste fjällvandring Placerad på karta

Året är 2002 i månadsskiftet oktober-november. Av någon outgrundlig anledning var jag ledig hela höstlovsveckan och jag lyckades övertala vandringskompis T att ta ut lite komp. Vi skulle göra en höstvandring i trakten av Anaris och Lunndörren.

Redan i Siljanstrakten började det snöa. Och som det snöade! När vi försiktigt halkade fram längs de sista kilometrarna mot Tossåsen hade snöfallet upphört. Här låg istället gammal snö som tycktes lova skare. Skulle det gå att vandra här?

Framme i Tossåsen var det så mycket snö att det inte fanns någon möjlighet att parkera bilen - utom på tomten till det boningshus som ligger nedanför backen. Vi åkte ner och knackade på. En kvinna öppnade och vi framförde vårt ärende.

- Kom in och prata med maken.

Maken låg utsträckt på en soffa och tittade på TV. Vi upprepade vår förfrågan. Utan att släppa TV-rutan med blicken började han prata.

- Jooo, nog kan det gå för sig. Men vart ska ni då?

Vi berättade.

- Har ni valla skidorna då?

Hmm... njaej... vi hade ju inga skidor...

- Va tusan? Inga skidor? Hur ska ni då ta er fram? Int fan ska ni väl GÅ heller? Neej, det tycker jag inte om. Ni ska veta en sak. Det är dyrt som faan att kalla på fjällräddningen här, för det är JAG som är fjällräddningen!

Vi lovade att inte tillkalla någon fjällräddning och lomade skamsna ut i vinterkylan.

 

Skaren höll till en början, men snart mjuknade den och vi började pulsa. Vi pulsade och pulsade. Efter en dryg kilometer kom vi fram till en bäck. Jag minns inte hur lång tid det tog oss att komma dit, men det är förmodligen en av de långsammaste kilometrar jag vandrat.

Vi förstod att vi inte skulle orka fram till nästa vattendrag, så vi bestämde oss för att slå upp tältet. Nu uppstod ett nytt problem. Vi hade ju inga tältpinnar som fungerade. Med hjälp av vandringsstavar och lite fjällbjörkar lyckades vi ändå slå upp tältet. Och vi sov gott!

 

Vädret var strålande på morgonen, och med friskt mod begav vi oss vidare mot Lunndörren. Ibland sjönk vi igenom ända till höften.

Efter någon timme passerade vi ytterligare en bäck, men vi fortsatte vidare. Nu blev det bara värre och värre. Även om vi var mycket envisa båda två, så förstod vi till sist - efter ytterligare en eller ett par kilometer - att vi faktiskt måste vända. Så vi pulsade tillbaka till bäck nummer två och slog upp tältet där.

Nästa dag återvände vi till Tossåsen och bilen efter att ha genomfört mitt livs kortaste fjällvandring - cirka 9 km på tre dagar.

 

 Positioneringen gäller Tossåsen.

Postat 2009-10-29 20:15 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Praktverk om Sulitelma!?

Att man blir äldre märks ju nästan inte så länge man inte ser sig i spegeln. Fysiken är ju förstås inte riktigt är vad den var för 20 år sedan, men det har kommit så sakta smygande att det nästan kan trollas bort med argument som att jag VILL inte vandra lika långt, bära lika tungt, klättra lika högt som tidigare.

Det går emellertid inte att "tänka bort" barnens uppväxt. Vi var i Eskilstuna igår och firade äldste sonens - skribentens - 31-årsdag. Sonen/fotgrafen/fågelskådaren/packåsnan var förstås också där. Och givetvis Livskamraten.

Det var ofrånkomligt att delar av samtalet skulle handla om fjällturer - såväl utförda som tänkbara. Dock fick samtalet en något annorlunda inriktning än det vanligtvis brukar få.

Fotografen håller på att utvecklas från en skaplig amatörfotograf till en mycket duktig. Han hyser nog en dröm att någon gång kunna livnära sig på fotografering. Skribenten är - som namnet antyder - en duktig skribent, men håller också på att utbilda sig inom Lay-out. Och att jag tycker om att skriva, det känner de flesta av er till.

Det kom fram vid vårt samtal att de båda närde en dröm om att vi tre tillsammans skulle ge ut en naturbok - helst en fjällbok. Skribenten var inne på Sarek, men efter lite resonemang kom vi fram till att den marknaden i det närmaste måste vara mättad. Jag kom då att tänka på en kommentar jag fått av Anders till ett avsnitt av min Sulitelmablogg:

"Jag har faktiskt inte sett någon komplett Suli-beskrivning någonstans mer än din här. Ingen heller som är så praktisk och funktionell.
Så det här är ju banbrytande.Jag tycker det här på det hela taget, kunde bli en storslagen ‘coffee-table-bok’ med utfällssidor.."

Jag blev ju oerhört tagen av Sulitelma. Det finns dessutom ett par fjällmassiv i Sulitelmas omedelbara närhet - Jiegnaffo och Kaisekietjtjåkkåh - som verkar mycket spännande.

Jag när ingen förhoppning om att tjäna pengar på detta, men vad tror ni? Skulle det kunna bli åtminstone ett noll-resultat av ett sådant familjeprojekt?

undrar Håkan

Postat 2009-10-25 17:33 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Färgglada fåglar

När jag var 12 år fick jag en fågelbok (Durango/Fåglarna i färg) av vår hyresvärd. Boken intresserade mig måttligt, men jag bläddrade förstås igenom den och fastnade för fyra färgglada fåglar som jag ringade in: Sommargylling, härfågel, blåkråka och kungsfiskare.

Åren gick och jag trodde att jag aldrig skulle få se någon av dem. Sedan jag flyttat ner till Örebro och så småningom fått en son som blivit mycket fågelintresserad så förstod jag att kungsfiskare inte var omöjlig att få syn på i dessa trakter. Mycket riktigt. År 2002 fick jag syn på min första.

Sommargylling har jag ännu inte fått syn på, men jag har hört en - på Öland. De finns faktiskt i Närke också ibland.

Härfågel är en art som jag tror att jag kommer att få se så småningom. Jag och sonen jagade en i våras söder om Hjälmaren utan att lyckas få syn på den.

Blåkråka är väl den ovanligaste av dessa fåglar. Jag trodde att jag aldrig skulle få syn på en sådan, men idag har jag sett den. Ett exemplar har funnits i trakten av Lindesberg i tre veckors tid. I helgen åkte jag upp till min mor i Falun och på återvägen svängde vi av för att se om vi hade tur. Det hade vi. Där stod redan ett tiotal skådare så vi behövde inte leta länge.

En sådan makalöst vacker fågel! Det blev min 199:e art för i år. Nu ska jag väl äntligen nå 200 på ett och samma år!

Postat 2009-10-11 16:06 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kilsbergen 15: Jättebergen och Limstensgruvorna Placerad på karta

Anledningen att jag bor i Närke är att här fanns fast jobb att få efter Lärarhögskolan i Falun. Mina första två år tjänstgjorde jag i Mullhyttan, 4 mil väster om Örebro. Redan då hörde jag talas om Jättebergen och Limstensgruvorna, men det har inte blivit av att besöka dessa ställen - förrän idag, 33 år senare! (Kanske säger det något om allt som finns att se och göra här?)

Jättebergen är ett system av klippgrottor och gångar - sammanlagt 80 m. Längsta gången är 14 m.

Här kommer några bilder:

 

 

 

 

 

På andra sidan om sjön Multen - den östra - går vägen förbi Sixtorp och Tryggeboda. Där ligger Limstensgruvorna. Limsten är ett annat namn för kalksten. Kalken användes vid järnframställningen i Degerfors och bröts fram till slutet av 1800-talet.

Positioneringen visar P-platsen. Om man följer den västra vägen söderut kommer man - efter drygt 100 m - till Björnbrickan. Det är en källa med mycket gott vatten och den finns precis vid vägkanten.

 

Björnbrickan

 

Bara några tiotal meter längre fram längs vägen hittar man på höger sida Långfarsta. Det är ett 9 m djupt, 6 m brett och 125 m långt gruvschakt, där man brutit kalksten. Om man är lite vig går det att ta sig ner i Långfarsta vid dess norra spets. Det är en speciell upplevelse att vandra där nere, trots att man tidigare(?) använt schaktet som avstjälpningsplats.

 

Långfarsta

 

Efter ytterligare cirka 400 meter längs vägen går stigen in mot Limstensgruvorna. Efter ett tag skymtar man gruvorna inne till höger, men mitt tips är att konstant följa stigen så att man kommer in i gruvorna från väster. Upplevelsen blir mäktigast så. Det första man möter är då denna:

 

En gammal släde för stentransport vintertid.

Härifrån leder spänger in i gruvorna. Det är både fuktigt och dunkelt och samtidigt oerhört fantasieggande.

 

På ett par ställen kan man se initialer inristade av gruvarbetarna.

 

Via valv uthuggna i berget kommer man så småningom fram till ett par jättelika stegar som givetvis lockar till klättring.

 

 

Sedan man klättrat upp för den första stegen hamnar man på en "fritt svävande" klipphylla. Här intar vi vår matsäck.

 

 

Därefter fortsätter vi vå klättring uppåt...

 

Limstensgruvorna

Postat 2009-10-04 19:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kilsbergen 14: Julklappsutdelning Placerad på karta

Varje jul önskar syrran Åse samma julklapp åt sig och Christer: Ta med oss på något friluftsaktigt. De har var för sig varit med om en Sarektur. Åses vandring kan man läsa om i min artikel "Med syrran i Sarek" - http://www.utsidan.se/cldoc/15774.htm - och Christers vandring hittar man i ett antal blogginlägg med det gemensamma namnet "Jävligaste turen" - http://www.utsidan.se/blogs/majjens/index.htm?tag=34

 

Tanken var detta år att ta med dem på en tur med havskajak, men det inplanerade datumet behagade det blåsa storm på Västkusten. Därför iscensattes plan B: En Kilsbergsvandring.

Fredag eftermiddag anländer de till Örebro från Linköping och yngste sonen Magnus skjutsar oss till Skrikarboda. Första övernattningen ska äga rum vid mitt favoritvindskydd vid norra spetsen av Stora Ryggsjön.

 

Christer och Åse kontemplerar vid Stora Ryggsjön. Som synes på nedre bilden blåste det in en del rök i vindskyddet, men vinden vred så småningom så vi slapp det mesta.

 

Från Ryggsjön följde vi stigar mot sydost och vandrade öster om Kalltjärnen, där det finns en fin källa.

 

Vi fortsatte mot öster och sydost och anslöt så småningom till Bergslagsleden via en av Trolldalarna. Jag tror den kallas Norra Trolldalen.

 

Christer balanserar.

 

Vi följde Bergslagsleden först till Blankhult - startplats för en av de populäraste delarna av leden.

 

Blankhult

 

Från Blankhult går leden vidare till Tomasboda, eller Kilsbergsstugan som det står på grönsaksbladet. Det är Kilsbergens högsta punkt.

Rustorpet strax innan Tomasboda.

 

Vid Tomasboda finns - förutom stugan - ett ganska nybyggt vindskydd där vi rastade en stund.

 

 

På vägen gladdes vi av fauna och flora.

 

Från Tomasboda fortsätter leden söderut via Stora Dammsjön till Lövberget där man har en ganska vacker utsikt över Närkeslätten med sjön Tysslingen - Svansjön - i förgrunden.

 

Det blåste hårt hela dagen, men vindarna var ljumma och solen sken emellanåt.

 

Vårt mål var vindskyddet vid sjön Göljan, men när vi kom dit var hela vindskyddet ockuperat av en familj med fyra små barn. Det fanns inte en tom kvadratdecimeter på vindskyddets golv. Vad sjutton skulle vi göra nu? Vi promenerade fram till den gamla dammen som tidigare hållit emot Göljans vatten och satte oss där ner för att fundera.

 

Vi diskuterade olika alternativ. De två alternativ som utkristalliserades var att antingen gå ner till vår tilltänkta slutpunkt och ringa efter transport hem eller också fortätter vi fram till Ånnaboda. Där finns en jättelik kåta. Kanske är den öppen?

Det var mest Livskamraten och jag som diskuterade. Då sa Åse:

- Kan vi inte lägga oss under bar himmel?

 

Vi såg oss omkring, och när vi tittade tillbaka mot det håll vi kommit ifrån så fanns det faktiskt en inbjudande plats precis vid sjökanten

 

 

Vi tände eld och lagade till lammkotletter.

Sedan började vi förbereda för natten.

 

Natten var mycket blåsig, men det gick alldeles utmärkt att sova trots det. Den enda "incidenten" var att Åse först la sig mot vinden varpå hennes sovsäck blåstes upp som en ballong.

 

Efter frukost i lä bakom dammbyggnaden lämnade, vi Bergslagsleden och följde den nygjorda leden som kallas Göljestigen. Den följer i princip bäcken från Göljan där den kastar sig ner för Kilsbergsbranten.

Skinnarsågsfallet. Här brukar forsärlan trivas.

 

Chauffören hälsas med ett Ave!

 

Det blev en vandring som blev betydligt mer äventyrlig än planerat tack vare ett modigt förslag från Syrran. Nästa års julklapp är redan planerad - cykelsemester på Jylland!

 

Positioneringen gäller vår andra övernattningsplats.

Postat 2009-10-01 20:02 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar