Sovsäck dam - 60

Jag letar och letar och letar. Men hittar inte det jag söker! En sovsävk med damkomfört på min 40, gärna kallare, några tips från andra som campat så kallt? Skall gärna vara vattenavvisande och inte allt för tung också...
 
Marmot CWM är gjord för att användas tillsammans med dunoverall eller en tunnare sovsäck inuti, speciellt om man är liten till växten. Den är heller inte klassad enligt någon allmän temperaturstandard eftersom expeditionsutrustning inte behöver vara det. Jag har för mig Western Mountaineering inte heller gör det med sina värsting säckar, om man är orolig för temperaturgränsen är det bästa är att kontakta tillverkaren och fråga hur de tänker sig att man ska använda deras expeditionssovsäckar. Med eller utan dunoverall etc...

Hur länge ska du sova ute i extrem kyla?
Börjar det närma sig 2-3 veckor bör du fundera på att använda en fuktspärr.
Glöm heller inte ett rejält liggunderlagspaket: 2-3 stycken liggunderlag som kompletterar varandra.
Rent allmänt i -60 kan det behövas värmeväxlare och dylikt.

Andra tillverkare och sovsäckar för extrem kyla
https://roberts.pl/index.php?l=en&p=_katalog&i=_everest#img (kan fås måttbeställd)
https://cumulus.equipment/eu_en/down-sleeping-bag-excuistic-1500.html
https://cumulus.equipment/eu_en/wizard/advanced/product/id/972/ (För att tweeka Cumulus, dunmängd, längd, bredd på säcken)
Både Cumulus och Roberts anger komfort och extremtemperaturer, kan dock vara värt att prata med dom ändå.
 
Hejsan.

Kul sammanställning från explorersweb. Lite spännande att han bara nämner sin egen dunsovsäck i eftertexten, nämligen Stephensons Warmlite säck (https://www.warmlite.com/product-category/custom/sleeping-bags/). Jag har själv denna säck och kan bara hålla med om att den är utmärkt! Dock är yttertyget ganska fuktkänsligt, så på längre vinterturer bör man som artikelförfattaren investera i ett ytterlager eller köpa Stephensons Bivy Sack. Dock misstänker jag att den kan bli lite svår att få tag i idag inom rimlig tid.

Jag har även en hel del produkter från Roberts och även deras säckar kan fås med en yttre fuktspärr om man vill. Mycket bra produkter och kundmottagande. Och deras tjockaste Everest-säck med 95/5 dun har ju -47 i komforttemperatur. Jag hade dock starkt övervägt att låta sy upp den i MICROTEX 21 tyg, som är betydligt lättare och klart mindre fuktkänsligt än deras standardtyg MICROTEX 54.

/ Stefan
 
Jag letar och letar och letar. Men hittar inte det jag söker! En sovsävk med damkomfört på min 40, gärna kallare, några tips från andra som campat så kallt? Skall gärna vara vattenavvisande och inte allt för tung också...

Om du inte hittar det du vill ha, designa din egen...
 
Senast ändrad:
Hejsan,

Vill bara påpeka att detta är exakt vad man kan göra även hos Roberts, dvs designa sin egen sovsäck. Köpte bland annat en extra smal vintersäck som skulle passa vår lilla grabb hos dom. De är både kunniga och mycket hjälpsamma.

/ Stefan
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.