Bloggar > Majjens blogg > Vindskyddsjakten fortsätter ...

Vindskyddsjakten fortsätter i sällskap av balanskonstnär och en jättelik trio

I helgen som gick var jag och Livskamraten strax söder om Vretstorp  för att kolla upp ett vindskyddstips. Enligt uppgift skulle det finnas ett vindskydd någonstans runt Gallabergssjön. Och det gjorde det...

Vindskyddet i sig var inget att yvas över. Det var slitet och det var gansak skräpigt runt om. "Eldstaden" var t ex en före detta soptunna. Alldeles i närheten - vid sjöns norra ände - fanns dock en riktigt fin badplats.

Men helt oberoende av vindskydd och badplats, så var stigen runt sjön mycket trevlig. Känslan av "storskog" var påtaglig trots att det finns en hel del stugor.

Något av det första vi stötte på var denna krabat som skickligt balanserade på en smal pinne.

Kan någon säga arten?

Lite senare stötte vi på en hel del sådana här...

Vi delade på oss för att se om vi hittade fler. Efter ett tag hör jag Livskamratens röst... med en liten nervös darr på stämman:

- Håkan... titta...

På den lilla åsens krön, inte mer än femton meter från henne står en enorm älgko och precis bredvid henne två kalvar... När jag börjar treva efter kameran i ryggsäcken höjer hon nosen, frustar till och travar sedan obekymrat vidare längs åsen - med de båda kalvarna i släptåg - och försvinner snart ur sikte.

Tur att vi inte hamnade mellan henne och kalvarna...

I min jakt på vindskydd och andra övernattningsmöjligheter  besöker jag också alla fågeltorn som jag får reda på. En del av dem innehåller ju faktiskt små rum som det går utmärkt att övernatta i. Sedan vi lämnat Gallabergssjön åkte vi till fågeltornet vid Västkärr som ligger vid Skagerhultamossens östra sida. Där stötte vi oförmodat på ett litet vindskydd med plats för ett par personer.

Utsikten var intagande. Här är nog riktigt vackert om ett par veckor.

Lunchen intogs i tornet.

Positioneringen gäller.... Å nej! Inte svampstället! Det får bli fågeltornet i Västkärr. :-)

Inlagt 2011-09-16 20:24 | Läst 14972 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-09-17 18:35   äventyrssugen
Härligt med grodperspektiv på grodan. Blir du inte väldigt sugen på att övernatta när du kommer till alla fina vindskydd?
 
Svar 2011-09-17 19:36   Håkan Friberg
Jo, visst blir jag sugen. Men det var ju också därför jag började mitt sökande. Jag har skaffat mig många favoriter som jag övernattar i med jämna mellanrum. Nästa helg ska min syrra och svåger komma upp hit. Då ska vi först övernatta i Grönsjöbäcken. Sedan tar vi en liten biltur och besöker vindskyddet vid Vargavidderna vid lunch, för att avsluta med övernattning och god middag vid det underbara vindskyddet vid Kråksjön.
 
2011-09-17 23:10   Tiveden
Härliga bilder, jag har börjat att följa dina äventyr, Majjen. Jag gilla ditt initiativ att kartlägga Vindskydd! Jag var vid Kråksjön för något år sedan med mina bröder, deras fruar och barn för att grilla korv och fiska lite, men då var vindskyddet borta. Vet ej om dom flyttat på det eller vad som hänt? Finns det ett där nu så berätta var och lägg gärna upp lite bilder. God tur!
 
Svar 2011-09-18 11:31   Håkan Friberg
Vad trevligt med en ny läsare! När det gäller vindskyddet vid Kråksjön blir jag fundersam. Det ser ut att stått där... länge. Det jag undrar är vilken väg du tog dig dit. Om ni kom vandrande längs leden så finns det (numera?) en tydlig skylt som visar in på den lilla avstickaren ner till vindskyddet. Om man däremot kommer med bil och parkerar på den lilla p-platsen så kan jag förstå om man inte hittar. Den stora stigen därifrån leder nämligen ner till en annan udde i sjön. Man kan välja två olika vägar från P-platsen.
1) Antingen följer man den stora stigen ända ner till sjön. Man håller höger om det uppstår tveksamheter. När man är nästan nere vid vattenbrynet går en stig till höger som man följer ett hundratal meter. Då kommer man upp på Bergslagsleden. Den följer man till vänster och kommer då snart fram till skylten som pekar ner mot vindskyddet.
2) Det andra alternativet är att gå ca 50 m söderut längs den asfalterade vägen. Där passerar Bergslagsleden. Följ den så kommer du fram.

Den första delen av detta blogginlägg handlar om Kråksjön. Där finns också några bilder.
http://www.utsidan.se/blogs/majjens/21520.htm

Jag ska dit snart. Efter det kommer ett blogginlägg. Håll utkik!

Håkan
 
2011-09-18 11:44   Tiveden
Första gången som jag sov vid Kråksjön var väl för ca.20å rsedan. En kusin och jag skulle vintervandra. Vi hade i förväg lagt ut en kasse med öl, för att vi inte skulle behöva bära så mycket. Jag kommer inte ihåg varifrån vi startade men vi kom söder ifrån. När vi kom fram så hade ölen frysit i flaskorna :( och när vi skulle göra upp eld så blåste all rök in i vindskyddet. Vi fick smälta snö på ett litet sprit kök och sedan lägga ner ölen i det varma vattnet. Det blev en kall natt med jummen öl utan eld i eldstaden. Ang. var vidskyddet ligger så har jag efter att studerat kartan förstått att vidskyddet nu har en annan placering än förut. på den tiden så vill jag minnas att det låg på den lilla udden rakt ut från P-platsen.
 
Svar 2011-09-18 12:26   Håkan Friberg
Ja, jag kan förstå det. Jag var där och irrade en hel del första gången jag besökte platsen.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in