Bloggar > Majjens blogg > Eldorado för smålom

Eldorado för smålom

Precis väster om Hällefors ligger Knuthöjdsmossen. Hela området utgjordes ursprungligen av en jättelig sandslätt, skapad under istiden. Innan växtligheten invandrade och band sanden, hann det bildas ett flertal sanddyner. Den största av dem - Stora Hälleforsdynen - vallar in Knuthöjdsmossen i sydost.

När klimatet blev fuktigare bildades kärr på de plana sandytorna och så småningom kunde vitmossan vandra in och påbörja förvandlingen från plana kärr till välvda mossar.

 

Knuthöjdsmossen bjuder på en känsla av urskog.

 

Det som skiljer Kuthöjdsmossen från de flesta andra mossar är de talrika vattengölarna. Mossens tillväxt har dessutom främst skett mellan gölarna, vilket medför att kanterna är lodräta och gölarna mycket djupa.

 

Det var helt vindstilla, vilket gjorde spegelbilder till lockande motiv.

 

Här trivs många fåglar, bland annat den relativt ovanliga smålommen. Smålommen häckar i näringsfattiga sjöar och flyger sedan till fiskrikare områden för att äta och hämta mat till ungarna. Jag förknippar annars smålommen mest med fjällen. Någon enstaka gång har jag stött på den vackra fågeln under mina vandringar. Det kändes därför nästan overkligt när åtminstone tiotalet smålommar visade upp sig på ganska nära håll.

 

Denna smålom kom inflygande och landade ca 20 m från oss.

 

För att man lätt ska kunna uppleva denna natur har man byggt mycket lättvandrade spänger. Man kan faktiskt ta sig med rullstol en bra bit ut i mossen.

 

Att se smålom är förstås en häftig upplevelse, men vi hade en än mer intressant fågelobs denna dag.

Strax bortom en göl flög två fåglar omkring och tycktes jaga insekter. Tubkikaren åkte fram och ganska snart kunde vi konstatera att det var två gökar. Kul tyckte vi. Hur ofta ser man gökar födosöka? Men... det räckte inte med det. Den ena göken var rödbrun! Efter studier i fågelboken visade det sig att det var en hona. Den finns i två färgsättningar, varav den rödbruna är ovanlig.

 

Nej, detta är ju ingen gök, men den lät sig - till skillnad från gökarna - villigt fotograferas och finns därför med här. Kan någon namnge den?

 

Här bjuds förstås inte enbart flygfän. Jag fotograferar gärna olika typer av växter som jag fastnar för av olika anledningar.

 

Sileshår

 

Sileshår har intresserat mig sedan jag var barn, då jag fick reda på att det är en "köttätande" växt.

 

Skvattram

 

Jag upplevde min barndom i stadsdelen Järlinden i Falun. Strax bakom vårt hus fanns ett litet stycke skog som var inringat av tre vägar. Vi ungar kallade den Lillskogen - eller bara Lillis. Där hade vi vår koja - Ruckelstad - och där lekte vi tjuv och polis och kurragömma. Det allra bästa gömstället var att krypa in i ett fantastiskt tätt snår med skvattram. Under solvarma dagar blev man nästan bedövad av doften om man inte blev hittad ganska snabbt. Jag kan än idag inte gå förbi en skvattram utan att repa några blad och inandas den aromatiska doften...

 

Tranbär

 

Intresset för denna växt är av betydligt yngre datum. Det var så sent som förrförra hösten som jag upptäckte tranbäret. På Knuthöjdsmossen lyste stora områden rosa av all blom.

 

Inlagt 2009-06-23 10:57 | Läst 22319 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-06-23 12:07   thomalin
Intressant, och fina bilder... själv så försökte jag fota tranor i helgen, men dom är ena skygga rackare!... eller så har jag för dålig zoom ;-)
 
2009-06-23 12:31   Håkan Friberg
Ja, lommen ovan är tagen med min IXUS, 10x digital zoom. Men... man ser ju vilken art det är i alla fall. :-)
 
2009-06-23 16:23   Per Crona
Länsstyrelserna i örebro och västmanland har gjort en bok om fjärilar som förekommer och har förekommit i trakten. Fickformat och tunn men väldigt innehållsrik, kostar dessutom gratis. Det kan ju vara en poäng att kolla upp fjärilen i den.

/Per
 
2009-06-24 03:55   Håkan Friberg
Mysko!!!! När jag kommer hem från en sen kväll/natt med kompisarna ligger just den boken PÅ MIN DATOR! Undrar om inte Livskamraten varit framme? Ska fråga henne imorgon...
 
2009-06-24 12:17   Håkan Friberg
Boken som Per nämnde heter "Dagfjärilar i Örebro och Västmanlands län. Det jag har fotograferat är en nattfjäril av något slag. det ser man på antennerna - fjäderlika.
 
2009-06-24 22:10   Öhrnell
Sanslöst frän bild på sileshåret!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar