Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-08-22, 19:52
nicko_ nicko_ är inte uppkopplad
 
Inlägg: 374
Snavvavagge

Ska vandra Suorva-Snavvavagge-Rapadalen (norra sidan, på höjd) - Skierfe-Saltoluokta i början av september.


Men har svårt att hitta information om Snavvavagge, det lilla jag hittar antyder att det kan vara väldigt brant om man kommer norrifrån. Stämmer detta? Är det exponerat? Är det lönt att gå runt om och följa Rapadalen istället ifall man tänkte ta sig upp på Låddebakte?


Den här vandraren verkar ha haft väldiga problem: https://www.wikiloc.com/hiking ... hka-14724119
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-08-22, 20:27
kjpil kjpil är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 573
Det är kuperat en liten bit och uppförsbacke en bit så det går långsammare än stigarna innan. Men exponerat tycker inte jag att det är. Och inga svårigheter, tydlig stig där också.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-08-22, 20:47
username2 username2 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 618
Ovanför spökstenen går man på skrå i ett parti som många säkert upplever som bitvis luftigt. Får använda händerna några gånger. Jättefint uppe i Snavvavagge och likaså nedstigningen mot Skårkistugan / Rapadalen. Jag tog ett dopp det första jag gjorde när jag kom upp där för några veckor sedan

Edit: skrågång är det kanske inte för stigen är vältrampad men du kommer från den lilla kullen i mitten till höger och ska dit jag står med kameran. Som sagt vältrampad stig men det är en bit ner till dalbottnen.

Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-08-22, 20:52
username2 username2 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 618
Bättre bild

Bättre bild

Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-08-23, 00:21
azog azog är inte uppkopplad
 
Inlägg: 179
Det är en del skråande i blockterräng och på det par ställen skulle det göra väldigt ont att ramla åt fel håll.

Är man normalt rörlig och kan använda händerna att hålla i lite buskar och stenar här och var så går det fint även med tung väska. Det är dock hyfsat exponerat vid dåligt väder och ont om rastplatser, så tänk på klädsel osv innan uppstigning.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-08-23, 01:06
fowwe fowwe är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 300
Citat:
Ursprungligen postat av nicko_ Visa inlägg
Är det lönt att gå runt om och följa Rapadalen istället ifall man tänkte ta sig upp på Låddebakte?
Om du ska upp på Låddebákte ska du inte gå runt om. I annat fall kan det vara en bra väg. Men man bör gilla att gå genom stiglös björk- och videterräng eftersom det är en hel del sådant. Några goda tips om vägen är också bra, men i guideböckerna om Sarek står inte mycket sådant tyvärr.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2018-08-23, 09:57
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 307
ja det är jobbigt att komma norrifrån, men när jag gick där var det över 20 grader och stekande sol. Gott om småsten i de branta partierna som man kunde halka till på och på vissa ställen fick man som sagt klättra med händerna också. Tror iof det är värre att gå nerför än uppför där. Uppstigning var hur som helst nog det mest ansträngande på hela turen som var snarlik din.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2018-08-23, 22:14
Mrahvin Mrahvin är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7
Gick där för en knapp månad sedan. Precis som flera andra säger är det en tidskrävande sträcka och bitvis måste man använda händerna. Men det är inget exceptionellt och den som har hyfsat god fysik för att i övrigt klara en Sarekvandring med vad och hyfsat tung packning fixar detta också. Räkna dock med att det är 1-2 kilometer som tar sin tid (kanske 1-2 timmar). När vi gick där var det fint väder. Kan tänka mig att det blir halt och tar ännu mer tid om det regnar.

Det finns en väldigt tydlig stig så det är bara att följa den. Att gå runt ner i Rapadalen med björk och videsnår utan några stigar tror jag inte alls på om man inte vill uppleva den terrängen/området av något särskilt skäl. Det tror jag lär ta mångdubbelt mer tid. Snavvavagge är verkligen en fin dal även om det ofta verkar väldigt blåsigt. Se till att ha ett vindtåligt tält om ni planerar att tälta där.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2018-08-24, 23:37
azog azog är inte uppkopplad
 
Inlägg: 179
Citat:
Ursprungligen postat av Mrahvin Visa inlägg
Kan tänka mig att det blir halt och tar ännu mer tid om det regnar.
Det blir det och det gör det. Och åskar det och börjar blåsa upp blir det också lite intressant. Har jag hört. Men det gick. 😊
Svara med citat
  #10  
Gammal 2018-08-25, 11:24
fowwe fowwe är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 300
Citat:
Ursprungligen postat av Mrahvin Visa inlägg
Att gå runt ner i Rapadalen med björk och videsnår utan några stigar tror jag inte alls på om man inte vill uppleva den terrängen/området av något särskilt skäl. Det tror jag lär ta mångdubbelt mer tid.
Tycker nog att vägen runt Låddebákte får lite oförtjänt dåligt rykte.
Ibland kan Snávvávágge drabbas av dimma och då blir det plötsligt ett starkt alternativ att gå nere i dalen. Man slipper då också höjdskillnader uppför och nerför på hundratals meter.

Bitvis finns det en stig utmed Ráhpaädno, på den västra sidan av Låddebákte. Därefter får man hålla sig en bit ifrån vattnet så slipper man det värsta videt och går i hyfsat gles björkskog.

I närheten av Spökstenen finns en mycket lång kanal som är tidsödande att gå runt. Den vadas vid utloppet i Ráhpajåhkå istället.

Om man däremot tycker att det är tidsödande att vandra utan en tydlig stig i skogsterrängen är väl Snávvávagge att föredra. Överblicken är bättre och man behöver aldrig tveka om vägen.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:51.


 

Logga in

Tips!