Turskidåkning Skidor på längden

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2016-04-08, 11:24
joakimkarlsson1022 joakimkarlsson1022 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
Underhåll av turskidor + snö under skidorna?

Hej! Är en inbiten längdskidåkare men ny på turskidor. Därför tänkte jag ta del av er kunskap i ämnet och har två funderingar:

1. Hur skulle ni rekommendera att man underhåller/vallar skidorna? Skiljer det sig något mot vanliga längdskidor? Jag tänker framförallt på att det är stålkant på skidorna, och att man därför kanske inte bör paraffinera och sen sickla dem? Ska man paraffinera+borsta istället? Mina längdskidor brukar jag stålsickla men det är väl inte ett alternativ när det är stålkant på skidorna. Efter 5 dagars åkning är de rejält gråa så något vill jag göra innan sommarförvaringen.

2. Förra veckan gjorde jag en premiärtur genom Jämtlandsfjällen och skidorna fungerade mestadels bra. De sista dagarna när snön blev varmare fastnade det dock väldigt mycket snö under skidorna, flera centimeter. Jag hade kunnat förstå detta om det var mitt under fästzonen, men snön fastnade inte där utan framförallt en bit bakom foten, på glidytan. Det hela kändes väldigt konstigt. Funderar på om jag kan ha fått ett exemplar med konstigt spann eller om det kan finnas nån annan förklaring. Hade visserligen tung packning och tyngdpunkten hamnar väl då ganska långt bak, men känns ändå konstigt att det ens kan fastna så mycket på glidytan.

Skidmodellen är förresten Åsnes Amundsen (med fiskfjäll,vallningsfria) Har mailat samma frågor till Åsnes men tänkte det kunde vara värt att höra eventuella erfarenheter härifrån också :-)
Svara med citat
  #2  
Gammal 2016-04-08, 13:07
ulflar ulflar är inte uppkopplad
 
Inlägg: 100
Jag smälter bara glidvalla mot ett strykjärn och ser till att det täcker. Det räcker för mig innan sommarförvaringen. På tur kan man ta glidvalla och gnida mot belaget så håller det åtminstone till nästa dag, för att undvika att snö fastnar. Det brukar ju bero på värme och då är det lätt att få fast glidvallan också.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2016-04-08, 13:56
joakimkarlsson1022 joakimkarlsson1022 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
Citat:
Ursprungligen postat av ulflar Visa inlägg
Jag smälter bara glidvalla mot ett strykjärn och ser till att det täcker. Det räcker för mig innan sommarförvaringen. På tur kan man ta glidvalla och gnida mot belaget så håller det åtminstone till nästa dag, för att undvika att snö fastnar. Det brukar ju bero på värme och då är det lätt att få fast glidvallan också.

Okej, hur gör du sen när paraffinet ska bort, sicklar du bort det med vanlig plastsickel? Eftersom det är stålkanter på skidorna tänkte jag att de borde skära bort plastrester från sickeln, men kanske har fel.

Tack för tipset om glidvalla under turen, borde ju fastna mindre snö om belaget är ordentligt glatt som du säger.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2016-04-08, 14:16
ulflar ulflar är inte uppkopplad
 
Inlägg: 100
Ja det är bara att ta en plastsickel och sickla bort överflödig valla.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2016-04-08, 15:04
skrinnare skrinnare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 430
Valla turskidorna precis som vanliga skidor så blir det bra. Ta inte bästa sickeln när du sicklar parafinet. Stålkanterna är precis som du anar lite elaka.

Jag tar aldrig med glidvalla på tur. Däremot en liten flaska vallaväck och en trasa, samt ett par tre burkar (typ blå extra, lila special och röd) och sprayklister universal. På våren kan det bli ohyggligt mycket smuts i snön även på fjället, så vallaväck är ovärderligt.

Det svåra med "vallningsfria" skidor är att hindra ifrysning under den räfflade delen, som ju är minst sagt svårt att glidvalla...
Svara med citat
  #6  
Gammal 2016-04-09, 06:46
undvall undvall är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 460
Stenslip!

Hejsan,

Det mesta är sagt, men en mycket viktig detalj är inte nämnd. För att få bra glid måste alla skidor "avverkas" med jämna mellanrum då belagen med tiden dels blir repiga och dels samlar på sig smutspartiklar.

På vanliga längdskidor kan detta göras med en stålsickel. Personligen kör jag med 100% Kuzminsickling (mycket vass och trevlig stålsickel) som funkar mycket bra. Så bra att jag aldrig glidvallar mina längdskidor och då jag testat har man minst lika bra glid som de som haft på paraffin på skidorna :-)

Men detta funkar tyvärr inte på skidor med stålkant. Så dessa skidor (oavsett om det är turskidor eller slalomskidor) måste stenslipas med jämna mellanrum för att få fram nytt fräscht belag. Slalomskidor stenslipar jag varje år, turskidor typ varannat. Som exta bonus får man ju dessutom vassa kanter igen :-)

Sen måste man givetvis även paraffinera skidorna med jämna mellanrum. Är belaget i gott skick räcker det utan problem att valla och plastsickla turskidorna precis innan man åker upp till fjällen, dvs man behöver inte krångla med glidvalla på turen.....om man nu inte slänger på stidhudar, för klistret kan med tiden ställa till det.

/ Stefan
Svara med citat
  #7  
Gammal 2016-04-09, 17:28
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14 366
Vallaväck är viktigt för att få bort fel vax. speciellt när det behövs rött. Glöm inte trasorna hemma.
Platåskidor kan göra vem som helst sur.

go tur
Svara med citat
  #8  
Gammal 2016-06-15, 23:24
Lars H Lars H är inte uppkopplad
 
Inlägg: 64
fråga Klibb på vallningsfria skidor

Jag blir lite undrande. joakimkarlsson1022 som startade tråden har vallningsfria skidor med fiskfjäll. Sedan kommer råd om att valla, sickla och stenslipa skidorna. Menar ni att detta är lämpligt på vallningsfria skidor med fiskfjäll?

Jag har Fischer Europa 109 Crown, vallningsfria med "fiskfjäll". De är bra om man vill vara bekväm. Bra fäste men inte lika bra glid som en vallad skida. MEN, vid plusgradig nysnö är de helt kass. Snön fastnar, upp till decimetertjock på belaget. För att ta sig fram får man bokstavligen "gå på skidor", dvs lyfta skidorna när man för dem framåt. Gäller alltså enbart vid nysnö. Äldre plusgradig snö klibbar inte.

Har någon tips på hur klibbet kan minskas/undvikas tar jag tacksamt emot.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2016-06-16, 09:03
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18 244
Ingår lite i dessa skidors nackdelar. Jag parafinerar ibland lite i främre delen av crownbelaget eller sprayar med alpinvalla på fiskfjällen. Noga med att skrapa bort is och att glida med viktbelastad skida för att inte snön skall sitta kvar. Så länge man glider brukar det inte fastna. Det är efter frånskjut det bygger på.

Thure
Svara med citat
  #10  
Gammal 2016-06-16, 13:18
thoand thoand är inte uppkopplad
 
Inlägg: 160
Har upplevt precis samma problem som frågeställaren med mina Åsnes Amundsen (och även min fru med Fischer Crown). Silikon under och strax bakom trampet brukar hjälpa. Se http://www.startskiwax.com/sv/skiwaxes/tillbehor
Jag hittade det hos Alewalds i Stockholm, annars svårt att finna i butikerna.

/Thor
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:27.


 

Logga in

Tips!