Aktuellt: Att skapa ett outdoor-märke - Del 12
|
Friluftsmat Recept, ingredienser mm |
![]() |
|
Ämnesverktyg | Betygsätt ämne | Visningsalternativ |
#1
|
|||
|
|||
![]() Bönor - om de är torra - är ju en bra energirik kost som inte väger som sjutton...
Det finns ju massor med olika bönor och de säljs i stora påsar. Kruxet är att de bör blötläggas länge samt i somliga fall kokas ordentligt för att det där "lektinet" - eller vad det är - behöver brytas ner så man inte blir rutten i kistan. Är det någon som VET och kanske har prövat och kan ge tips om hur ? Kan man tex köpa Fangiole och lite annat, blötlägga en lång stund och sedan koka som tusan... och sedan torka varpå det blir; a) lätt, b) färdig förvällt, c) skulle utgöra en mumsig bas för tex Chili... ELLER, är det så att detta är direkt "olämpligt" med tanke på tarmfunktionerna :o) Benny Böna |
#2
|
|||
|
|||
Det här har jag också tänkt på. Rent tekniskt har jag för mig att bönor innehåller en sockerart som människans system inte fixar att bryta ner. Denna sockerart bryts ner strax innan hundra grader varför det är tillrådigt att verkligen skålla bönorna några minuter. Är man på hög höjd blir ju detta ett problem då vatten kokar vid lägre och lägre temp.
De mest omedelbara problemen jag ser med tillredning av torkade bönor under vandring är att: -Många böntyper bör blötläggas i minst 12-18 timmar i rikligt med vatten. Jobbigt att bära på vattnet. Är man stationär i ett basläger är det ju en helt annan sak. -De flesta böntyper ska puttra länge, uppemot en timma, efter några minuters hårdkok. Jag har för mig att det är ganska svårt att hålla en svag låga i ett Trangia, den blåser ut lätt. Är gas bättre? Lite frågor man kan fila på: -Går det möjligen att förkoka bönorna hemma och sen torka dem igen i ugn? -Vilka böntyper är lämpligast? |
#3
|
|||
|
|||
Citat:
De som man tycker smakar bra. Jag gillar kidney, vita bönor, eller varför inte falafel på kikärtor. Tycker iofs de flesta smakar fint. |
#4
|
|||
|
|||
Från en film: "-Beans, the musical fruit. The more you eat the moe you toot."
|
#5
|
|||
|
|||
Funderade härmodagen på det här med bönor och tror jag skall testa att koka upp dem och sen köra dem i en mixer så jag får en smet som jag sen torkar till ett pulver eller möjligen kakor. Smaken borde vara kvar.
|
#6
|
|||
|
|||
Det går utmärkt att torka kokta bönor i ugnen, de blir spröda och lätta och inte alls så hårda och kompakta som de som man köper i påse. Jag har testat vita bönor, kidneybönor och röda linser som bas i diverse grytor med gott resultat, och tror inte det finns någon anledning att tro att andra bönor skulle funka sämre.
|
#7
|
|||
|
|||
Citat:
|
#8
|
|||
|
|||
Citat:
![]() |
#9
|
|||
|
|||
Tack för tipset! Har bokmärkt länken. Kan man torka bönor från färdig burk? Eller bör man köpa torra och koka upp dem själv?
|
#10
|
|||
|
|||
Jag har inte torkat från burk, men det borde väl inte vara några konstigheter? Om jag får gissa så tror jag att de på burk spricker upp lite mer under torkningen, de brukar väl vara lite mosigare i konsistensen. Hemkokta bönor tycker jag generellt är godare än de på burk, fast det är lite större projekt
![]() |
#11
|
|||
|
|||
Har ni bråttom är nog linser bättre. Högre energi och proteinvärden än tex vita bönor men klart på 10min!
![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Färdiglagade så att koktiden blir rimlig påverkar hållbarheten i fel riktning........
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | Betygsätt det här ämnet |
|
|