• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Bönor ute i det fria

Bönor - om de är torra - är ju en bra energirik kost som inte väger som sjutton...

Det finns ju massor med olika bönor och de säljs i stora påsar. Kruxet är att de bör blötläggas länge samt i somliga fall kokas ordentligt för att det där "lektinet" - eller vad det är - behöver brytas ner så man inte blir rutten i kistan.

Är det någon som VET och kanske har prövat och kan ge tips om hur ?

Kan man tex köpa Fangiole och lite annat, blötlägga en lång stund och sedan koka som tusan... och sedan torka varpå det blir; a) lätt, b) färdig förvällt, c) skulle utgöra en mumsig bas för tex Chili...

ELLER, är det så att detta är direkt "olämpligt" med tanke på tarmfunktionerna :eek:)

Benny Böna
 
Det här har jag också tänkt på. Rent tekniskt har jag för mig att bönor innehåller en sockerart som människans system inte fixar att bryta ner. Denna sockerart bryts ner strax innan hundra grader varför det är tillrådigt att verkligen skålla bönorna några minuter. Är man på hög höjd blir ju detta ett problem då vatten kokar vid lägre och lägre temp.

De mest omedelbara problemen jag ser med tillredning av torkade bönor under vandring är att:

-Många böntyper bör blötläggas i minst 12-18 timmar i rikligt med vatten. Jobbigt att bära på vattnet. Är man stationär i ett basläger är det ju en helt annan sak.

-De flesta böntyper ska puttra länge, uppemot en timma, efter några minuters hårdkok. Jag har för mig att det är ganska svårt att hålla en svag låga i ett Trangia, den blåser ut lätt. Är gas bättre?

Lite frågor man kan fila på:

-Går det möjligen att förkoka bönorna hemma och sen torka dem igen i ugn?

-Vilka böntyper är lämpligast?
 
-Går det möjligen att förkoka bönorna hemma och sen torka dem igen i ugn?
Javisst. Och på så sätt inaktiverar man de flesta lektiner och kan byta vatten för att få bort mkt av oligosackarider som kan ge flatulensbesvär. De tappar mer vikt andra torkningen med eftersom "vanliga torkade" innehåller en del vatten som går att få bort.

-Vilka böntyper är lämpligast?
De som man tycker smakar bra. Jag gillar kidney, vita bönor, eller varför inte falafel på kikärtor. Tycker iofs de flesta smakar fint.
 
Funderade härmodagen på det här med bönor och tror jag skall testa att koka upp dem och sen köra dem i en mixer så jag får en smet som jag sen torkar till ett pulver eller möjligen kakor. Smaken borde vara kvar.
 
Det går utmärkt att torka kokta bönor i ugnen, de blir spröda och lätta och inte alls så hårda och kompakta som de som man köper i påse. Jag har testat vita bönor, kidneybönor och röda linser som bas i diverse grytor med gott resultat, och tror inte det finns någon anledning att tro att andra bönor skulle funka sämre.
 
Det går utmärkt att torka kokta bönor i ugnen, de blir spröda och lätta och inte alls så hårda och kompakta som de som man köper i påse. Jag har testat vita bönor, kidneybönor och röda linser som bas i diverse grytor med gott resultat, och tror inte det finns någon anledning att tro att andra bönor skulle funka sämre.
Hur har du gjort? Kokt bönor och sedan lagt i ugnen? Hur länge? Jag ska torka köttfärs och kanske lite grönsaker också inför alpvandring i sommar. Att torka bönor låter också intressant då de innehåller mkt proteiner.
 
Hur har du gjort? Kokt bönor och sedan lagt i ugnen? Hur länge? Jag ska torka köttfärs och kanske lite grönsaker också inför alpvandring i sommar. Att torka bönor låter också intressant då de innehåller mkt proteiner.
Jag har skrivit ner på min lilla blogg hur jag gjorde och tycker jag fick bra resultat på baljväxter. Fast kanske är bättre att köpa nån bok från nån torkningsspecialist :)
 
Tack för tipset! Har bokmärkt länken. Kan man torka bönor från färdig burk? Eller bör man köpa torra och koka upp dem själv?
 
Jag har inte torkat från burk, men det borde väl inte vara några konstigheter? Om jag får gissa så tror jag att de på burk spricker upp lite mer under torkningen, de brukar väl vara lite mosigare i konsistensen. Hemkokta bönor tycker jag generellt är godare än de på burk, fast det är lite större projekt :)
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Cattis63 Istället för bönor... Friluftsmat 12
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
KebneKajsa HK ute Friluftsmat 1
Strykarräven Mest udda maten ute? Friluftsmat 66
bredviken God mat ute? Friluftsmat 1
bredviken Godaste maten ute?? Vikt inget bekymmer Friluftsmat 28
magbe238 kaffe i det fria? Friluftsmat 2

Liknande trådar