Bloggar > Majjens blogg > Kilsbergen 5: Bergslagsleden ...

Kilsbergen 5: Bergslagsleden - Pershyttan

Gamla Pershyttan är en mycket väl bevarad Bergslagsby i närheten av Nora, väl värd ett besök, men även naturen i omgivningarna är lockande. Det var inte alls planerat någon skogstur denna helg, men när den första riktigt vackra vårdagen lockade var det svårt att motstå suget. Kompisen Tommy hakade på och färden gick alltså till Pershyttan - utgångspunkt för en av de nydragna rundslingorna med Bergslagsleden som en del.

En sådan här dag är all natur vacker, men den norra och östra delen av slingan var ändå ganska intetsägande, men i och med att vi passerade hygget söder om Sundsmossen så blev det desto vackrare och desto mer intressant.

Djurlivet var rikt - åtminstone vad det gäller de mindre arterna.

Så fort solen nådde ner till någon av de många myrstackarna uppstod en frenetisk verksamhet. 

Klumpig på land, men graciös så fort den kom ner i vattnet.

Solen strilade ner mellan den högstammiga skogen och gav ett sagolikt sken. De solbelysta mossfläckarna blev så intensivt gröna och de torra grangrenar som träffades av solljuset såg ut att sväva i luften som ett egendomlig variant av plockepinn.

 

Luften var praktiskt taget vindstilla. Det mest påtagliga ljudet var alla rödhakars lock- och revirsång.

Ett nytt vindskydd är byggt vid Lilla Ramsjön. Det är främst inrett för att kunna sitta i, men 2-3 personer får galant plats vid övernattning.

Vid vindskyddet stötte vi på fler som lockats ut av vädret.

Det är sannerligen i gammal kulturbygd vi rör oss. Skogen vimlar av mer eller mindre vältrampade stigar och man undrar i vilket ärende människan har vandrat här. Ett flertal kolbottnar passerar vi innan vi stöter på ett än mer påtagligt spår av människan. Eftersom Pershyttan är gammal järnbruksbygd har alltid god vattentillgång varit av nöden. Som hörs av namnet var Dammsjön reservoaren som såg till att Pershyttans kraftkrävande anläggningar fick vad de behövde. Men även en så pass stor sjö kunde ibland lida brist på vatten. Alltså grävde man en kanal från Lilla Ramsjön till Dammsjön för att kunna fylla på vatten vid behov. Längs denna kanal går en del av dagens rundslinga i mycket vacker miljö.

Positioneringen gäller vindskyddet vid Lilla Ramsjön.

Inlagt 2008-04-20 17:46 | Läst 17681 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-04-20 23:22   Thomas Traneving
Eftersom vi har sommarstugan i Tiveden så har vi bara hunnit med de södra delarna av Bergslagsleden............men vi vandrar på, snart är vi påväg mot Nora!
 
2008-04-21 13:38   brigas
Ser ut som riktig vår,så mycket grönt redan.
Mycket fina områden i Bergslagen.
Kul få se lite olika exempel på natur från hela landet
 
2008-04-21 20:22   Håkan Friberg
Stuga i Tiveden? Lyckostar!
Vår? Ja, denna helg kom verkligen våren hit - det tycker även fåglarna. Utöver mängder med rödhakar såg vi också ett par skogssnäppor.
 
2008-04-22 11:41   Thomas Traneving
Ja, den ligger härligt vid Laxsjön....inte riktigt mitt i Tiveden men man snubblar på dörrkarmen ;)
 
2008-04-22 21:18   BrittMarie
Det är trevligt att varva naturupplevelserna med lite kulturhistoria!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in