Bloggar > Majjens blogg > Ännu en märklig hög i Närke

Ännu en märklig hög i Närke

Kvismaren är ett innehållsrikt fågeleldorado strax utanför Örebro. Mitt i området finns en märklig upphöjning - Öby kulle. För ornitologerna är kullen tämligen ointressant. Man är för långt ifrån fåglarna. Vintertid brukar man se några örnintresserade skådare som spanar mot åteln i sydost. I övrigt är här inte fler fåglar än i vilken skogsdunge som helst.

Nej, den här kullen är märklig på andra sätt.

Ser man sig omkring uppe på toppen så lägger man märke till några stora stenar som verkar ligga där lite omotiverat. Det är i själva verket resterna av Närboås borg (Norrbyås ligger i närheten) där självaste kung Magnus Ladulås tidvis har bott.

Höjer man blicken något så kan man blicka ut över en rik våtmark med en kanal - Kvismare kanal - som skär som ett yxhugg rakt igenom området. Runt om finns stora åkerarealer - Närkeslätten. Så har det emellertid inte alltid sett ut här. Kanalen lät byggas av Nils Gabriel Djurklou som bodde på Sörby säteri, strax intill Norrbyås kyrka. Det var en del av Sveriges största torrläggningsprojekt någonsin. Djurklou lyckades sänka Hjälmarens yta 2 meter och dessutom dränera nästan hela Kvismarområdet. Sänkningen av vattenytan gjorde att en tredjedel av Hjälmarens yta blev ny åkermark.

Sen finns det de som påstår att Öby kulle är NÄRKE - själva "ur-platsen". Det finns de som hävdar att Närke är skapat av två ord - när och rek.

"När" betyder trångt sund (mellan de båda sjöarna Nären och Kvistnären, vilka till stor del försvann i torrläggningen).

"Rek" betyder gränsbygd.

Närke skulle alltså betyda "gränsbygden vid sundet" - Öby kulle.

Men... det är inte något av det jag berättat här som har gjort kullen riktigt känd. I Örebro med omnejd är den mindre känd som Öby kulle och mer känd som Ormkullen. De första riktigt varma dagarna i april väller det nämligen ut ormar - främst snok - från underjorden. De kommer ut för att låta sig värmas av vårsolen och de parar sig i stora ormnystan för att sedan - så småningom - sprida ut sig i området.

För ett par veckor sedan var jag där tillsammans med några av mina elever och förundrades, ryste och njöt av skådespelet.

 

 

 

 

Positioneringen gäller givetvis kullen.

Inlagt 2010-05-02 20:58 | Läst 24413 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-05-03 15:04   thegedd
Denna hög har jag iallafall varit till några gånger och visst är det ett högintressant område....
 
Svar 2010-05-04 11:45   Håkan Friberg
...högintressant... he-he
 
2010-05-03 21:15   fowwe
Härliga ormfoton som jag gärna ryser till. Elever med i naturen - förträffligt! Men vilka ämnen är du egentligen lärare i ;-)?
 
Svar 2010-05-05 07:13   Håkan Friberg
Finns frluftskunskap i läroplanen...? Borde finnas.
 
2010-05-04 21:22   Öhrnell
Ormkulle? Är det inte gropar de ska ligga i? ;-)

Vilken snygg närbild du hade tagit. Det syns verkligen att de är urtidsdjur.
 
Svar 2010-05-05 07:20   Håkan Friberg
De elever jag hade med mig går i särskolan på högstadiet. Flera har fobier av olika slag. En var ängslig för... ALLT! enligt föräldrarna. Stor seger blev det när han vågade stå alldeles stilla och låta en snok komma fram och nosa på hans skor... ("Det här tror inte mamma och pappa, det här tror inte mamma och pappa...")
Jodå. Det blev dokumenterat på film. Snacka om seger.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar