Bloggar > Majjens blogg > Sveriges konstigaste hög

Sveriges konstigaste hög

Då och då nämner jag i min blogg att Närke är ett helt fantastiskt fågel-landskap. Här finns många underbara fågellokaler... och så finns det en och annan lite udda lokal...

Kvarntorpshögen i Kumla kommun är en sådan... Det är dessutom ett oväntat industriminne. Närkeslättens högsta punkt är i själva verket en jättelik askhög. Under andra världskriget var det svårt att få tag på olja. Man beslutade därför att gräva upp den oljehaltiga skiffern i området. Man brände skiffern för att utvinna oljan, och askan som blev över samlades i denna jättelika askhög. Och... den glöder fortfarande! Kumla kommun har gjort några allvarliga försök att släcka glöden i högens inre, men misslyckats.

När jag flyttade till Närke - 1975 - var området en veritabel skamfläck för kommunen. Olika industrier hade våldfört sig på området och sedan bara lämnat det därhän. Strax efteråt påbörjade emellertid kommunen en uppsnyggning av området. Man försökte skapa ett friluftsområde och - mot alla odds - lyckades man.

Här ligger nu en vacker golfbana (för en gångs skull inte placerad på bästa åkerjorden), vintertid finns skidbacke och många strövstigar har anlagts. Som den verkliga höjdpunkten har man sedan anlagt en skulpturutställning på högens topp - Konst på hög.

Författaren Fredrik Kullberg har nyligen skrivit en bok om Sveriges 100 ovanligaste sevärdheter. Där placeras Kvarntorpshägen på första plats.

Varje år besöker jag Kvarntorpshögen minst två gånger. Första gången brukar vara någon gång i april. Då har den svarta rödstjärten anlänt som brukar häcka på industriområdet intill och då brukar ringtrasten stanna till på sin väg norrut.

Andra gången är jag där för att inspektera årets nytillskott i skulpturfloran på toppen. Ofta blir det ytterligare något besök, bland annat för att lyssna på någon konsert  i den fantastiska miljön.

Jag rekommenderar på det starkaste att öppna denna länk och titta lite på vad man kan se och uppleva:

http://kph.kumla.com/

 

 

 

Inlagt 2010-05-01 14:58 | Läst 13360 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-05-01 20:50   thegedd
Tack för detta, där har jag faktiskt aldrig varit, men måste nu (nångång) - ta mig dit....
 
Svar 2010-05-05 07:12   Håkan Friberg
Du som bor någorlunda nära kan ju välja dag. Välj en solig!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!