Friluftsmat Recept, ingredienser mm

Svara
 
Ämnesverktyg Betyg: Betyg för ämne: 3.00 i medelbetyg (2 röster). Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2015-07-10, 10:27
Kajsa-Warg (Lars Kajsa-Warg Wærnhoff) Kajsa-Warg är inte uppkopplad
 
Inlägg: 648
Kraftfull pasta

Nyttig, mättande å snabbkokt bönpasta med fin aldente, 25-30kr, fraktfritt Vitaminvaruhuset.se 3-4 varianter,
go spis!

Svara med citat
  #2  
Gammal 2015-07-10, 13:52
KGoransson KGoransson är inte uppkopplad
 
Inlägg: 193
Risenta har också olika sorters bönpasta, finns i många citygross, ica, etc...
Svara med citat
  #3  
Gammal 2015-07-11, 07:05
luktafotogen luktafotogen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 868
Yepp! I med en deciliter matolja i varje portion så kan man hålla på en stund.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2015-09-03, 16:42
mini.mini mini.mini är inte uppkopplad
 
Inlägg: 6
idé Krämigare pasta

Tillsätt gräddpulver så blir den krämigare, godare och ännu mer energirik.
Och varför inte slänga i lite rökt skinka/bacon tillsammans med lufttorkad lök & vitlök - Carbonara!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2015-09-03, 21:41
avslutatmedlemskap160620 avslutatmedlemskap160620 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 762
Protein

Citat:
Ursprungligen postat av KGoransson Visa inlägg
Risenta har också olika sorters bönpasta, finns i många citygross, ica, etc...
20% protein är väl som kött?

http://www.risenta.se/produkte ... sta-rigatoni
Svara med citat
  #6  
Gammal 2016-05-10, 19:20
Olle78 Olle78 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 78
Citat:
Ursprungligen postat av Hiker111 Visa inlägg
20% protein är väl som kött?

http://www.risenta.se/produkte ... sta-rigatoni
Ingen skugga över produkten men:
Om man jämför torrvara med färska eller tillagade varor så framstår ju alltid torrvara som superpackad med näring. Färskt kött innehåller väl kanske 60-70 % vatten.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2016-05-16, 16:40
joel123 joel123 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 82
Citat:
Ursprungligen postat av Hiker111 Visa inlägg
20% protein är väl som kött?

http://www.risenta.se/produkte ... sta-rigatoni
Citat:
Ursprungligen postat av Olle78 Visa inlägg
Ingen skugga över produkten men:
Om man jämför torrvara med färska eller tillagade varor så framstår ju alltid torrvara som superpackad med näring. Färskt kött innehåller väl kanske 60-70 % vatten.

http://www.risenta.se/produkte ... tuccine-gron

45% protein i bönpastan, den sväller inte riktigt lika mkt som vanlig så i tillredd pasta skulle gissa 25-30% protein = mer än något kött.

annat tips: tror det är kungörnen som har en pasta med lite bönor lite vete för att smaka som vanlig pasta men mycket nyttigare.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2016-05-16, 16:58
68678 68678 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 794
Intressant alternativ! Hur lång koktid, ungefär?
Svara med citat
  #9  
Gammal 2016-05-16, 23:48
Olle78 Olle78 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 78
Citat:
Ursprungligen postat av joel123 Visa inlägg
http://www.risenta.se/produkte ... tuccine-gron

45% protein i bönpastan, den sväller inte riktigt lika mkt som vanlig så i tillredd pasta skulle gissa 25-30% protein = mer än något kött.
Ja, titta - där är ju en helt annan produkt med drygt dubbelt så mycket protein.

Här är en lista på vad olika livsmedel har för protein-innehåll, för den som vill läsa mera:
http://matkalkyl.se/naringsamnen4.php

Jag brukar använda kikärtsmjöl (som den rigatonin alltså är gjord av) mycket hemmavid som bindemedel och näringsbooster om jag gör grönsakbiffar hemma. Då funkar rivna rotsaker som armering och kikärtsmjölet som cement - eller vad man ska säga - så att smeten hålls samman ganska bra. Borde funka med torkade morötter och kikärtsmjöl som blötläggs för billiga och proteinrika vegobiffar på fjället.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2016-05-17, 12:15
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
Citat:
Ursprungligen postat av Ute Jämt Visa inlägg
Intressant alternativ! Hur lång koktid, ungefär?
Ca 3 minuter för den sojabaserade varianten, lite längre för de(n) som är gjorda på kikärter eller andra bönsorter.

Själv har jag lite svårt för smaken på bönpastan, men som fyllning i soppa eller gryta funkar den rätt OK. Då slipper man dessutom slösa bränsle på att koka upp vatten som man därefter häller av. Men ta till rätt mycket extra vätska.
Citat:
Ursprungligen postat av Olle78 Visa inlägg
(...) Jag brukar använda kikärtsmjöl (som den rigatonin alltså är gjord av) mycket hemmavid som bindemedel och näringsbooster om jag gör grönsakbiffar hemma. Då funkar rivna rotsaker som armering och kikärtsmjölet som cement - eller vad man ska säga - så att smeten hålls samman ganska bra. Borde funka med torkade morötter och kikärtsmjöl som blötläggs för billiga och proteinrika vegobiffar på fjället.
Bekräftas; behöver dessutom ingen kokning, bara svällning. Obs ta rikligt med vatten, annars fortsätter härligheten att svälla i magen

Jag använder kikärtsmjölet (köpt eller hemmatorkat) ibland som redning i soppor/grytor, men oftast som ingrediens i hummous genom tillblandning av sesamförpasta (tahina), annan nötpasta eller, om man vill ha den i pulverform - mandelmjöl. Det blir en energi- och proteinrik huvudingrediens, som inte behöver koka och med närmast idealisk proteinsammansättning.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2016-05-19, 14:29
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
OBS för mindre erfarna friluftskockar :)

Citat:
Ursprungligen postat av joanna Visa inlägg
(...) Jag använder kikärtsmjölet (köpt eller hemmatorkat) (...) oftast som ingrediens i hummous genom tillblandning av sesamförpasta (tahina), annan nötpasta eller, om man vill ha den i pulverform - mandelmjöl. Det blir en energi- och proteinrik huvudingrediens, som inte behöver koka och med närmast idealisk proteinsammansättning.
Hmm, ni kan säkert det här, men jag vill för säkerhets skull förtydliga mig:
det ev. färdigköpta kikärtsmjölet till hummusblandning ska vara gjort på kokta, eller åtminstone rostade, kikärter. Det finns även kikärtsmjöl gjort på råa malda kikärter, och det mjölet måste rostas innan man blandar till hummoussmeten/pulvret. Inte bara för att slippa magknip, utan också för att minska mängden fytinsyra och lektiner.

Det är tyvärr sällan sådant står på paketet, men det går att lukta/smaka sig fram: rått kikärtsmjöl smakar bittert och luktar lite unket; medan särskilt det som är gjort på rostade kikärter smakar milt och doftar gott.

Seltons kikärtsmjöl, som bl a sälj på ICA, är gjort på för kokta ärter och kan blandas direkt.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2016-05-20, 09:24
joel123 joel123 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 82
Citat:
Ursprungligen postat av joanna Visa inlägg
Ca 3 minuter för den sojabaserade varianten, lite längre för de(n) som är gjorda på kikärter eller andra bönsorter.

Själv har jag lite svårt för smaken på bönpastan,
1 snabbt uppkok och sedan några minuters eftervärme räcker gott och väl

2 rekommenderar att prova andra/nya sorter, de första bönpastorna som kom smakade inte gott alls tyckte jag, nu finns det ju minst 50tal sorter från 10 olika tillverkare, med olika smak, konsistens osv. en del finns i olika vanliga livsmedelsvaruhusen och andra på nätet. stor variation i pris också, vissa är jättedyra andra är nästan som vanlig pasta.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:20.


 

Logga in