OBS för mindre erfarna friluftskockar
(...) Jag använder kikärtsmjölet (köpt eller hemmatorkat) (...) oftast som ingrediens i hummous genom tillblandning av sesamförpasta (tahina), annan nötpasta eller, om man vill ha den i pulverform - mandelmjöl. Det blir en energi- och proteinrik huvudingrediens, som inte behöver koka och med
närmast idealisk proteinsammansättning.
Hmm, ni kan säkert det här, men jag vill för säkerhets skull förtydliga mig:
det ev. färdigköpta kikärtsmjölet till hummusblandning ska vara gjort på
kokta, eller åtminstone
rostade, kikärter. Det finns även kikärtsmjöl gjort på råa malda kikärter, och det mjölet
måste rostas innan man blandar till hummoussmeten/pulvret. Inte bara för att slippa magknip, utan också för att minska mängden fytinsyra och lektiner.
Det är tyvärr sällan sådant står på paketet, men det går att lukta/smaka sig fram: rått kikärtsmjöl smakar bittert och luktar lite unket; medan särskilt det som är gjort på rostade kikärter smakar milt och doftar gott.
Seltons kikärtsmjöl, som bl a sälj på ICA, är gjort på för kokta ärter och kan blandas direkt.