Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-09-02, 22:37
albinh albinh är inte uppkopplad
 
Inlägg: 41
Området mellan Umasjö och Viterskalet?

Jag funderar på en kortare vandring i mitten av september. Tanken är att utgå från Umasjö och sluta i Hemavan. Den mest naturliga vägen är att följa leden till syterskalsstugan, men jag funderar på om något vandrat umasjö direkt till viterskalet. Måskonåiveglaciären ser fin ut och hela det kuperade landskapet med sina små sjöar lockar.

Hur är marken? Stenskravell? Besvärliga vad? En del av jokkarna kommer från (små) glaciärer. Någon som skrivit eller sett någon reseberättelse därifrån?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-09-03, 09:26
Medon Medon är inte uppkopplad
 
Inlägg: 91
Jag och en vän gick (delar av) den vägen för ett par år sedan (2009) och jag kan rekommendera den, Albin.

Start från Umasjö och genom Rågkoevaajja till sjön 1195 nedanför Måskonåijveglaciären. Man får en fantastisk vy över de båda sjöarna och glaciären då man närmar sig dem och går ner mot den lägre av sjöarna (där vi hade vårt första läger). Den sträckan var inte någonstans direkt svår och den finns beskriven hos Grundsten. Vi gjorde också en avstickare upp till den övre sjön och glaciären, men här bör det nämnas att partiet mellan de båda sjöarna är rejält brant.

Måskonåiveglaciärens omgivning är mycket tilltalande.

Från den övre sjön har jag en annan vän som har gått vidare till Viterskalet, men själva så gick vi inte vidare den vägen utan fortsatte i stället ned i Måskoesvaajja.

Hoppas att du får en fin höstvandring!

Senast redigerad av Medon den 2012-09-03 klockan 09:43
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-09-03, 10:24
Medon Medon är inte uppkopplad
 
Inlägg: 91
Jag känner så här i efterhand att jag vill utveckla detta om att det är "rejält brant" mellan de båda sjöarna nedanför Måskonåijveglaciären. Det är de första, korta inledande biten som kan vara knepig. Vi var tvungna att använda både händer och fötter. Dessutom hade vi hjälp av lite snö som ännu låg mot klippan vid den nedre sjön. Vi hade ju inte heller någon packning då vi gick detta avsnitt. Det går som sagt att ta sig upp, det kniviga partiet är också bara på ett par meter, men i synnerhet om det är blött så bör man vara försiktig. Det är naturligtvis också möjligt att du kan finna en mindre brant väg upp om du letar lite.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-09-03, 10:49
Bulingen Bulingen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 393
glad Vackert!

Jag har vandrat vid ett flertal tillfällen i det aktuella området. År 2010 gjorde jag en tvådelad-tur, v.g. se bifogad karta. Den första delen av vandringen utgick jag från Umasjö. Därifrån så "skrå-gick" jag mot målet Måskonåiveglaciären. Det var inga problem att vandra fram till den nedre sjön vid Måskonåive. Men att från den nedre sjön vandra den branta och lösa biten upp till Måskonåive under rådande förhållanden(ihållande regn och blåst) var inte att tänka på. Bedömde att rasrisken var för stor helt enkelt. Vandrade således åter till Umasjö.
Den andra delen av vandringen utgick från där N.Syterbäcken flyter under E12:an. Var god se bifogad karta. Att nå målet från detta hållet vållade inga problem. Väldigt vackert i Måskonåive!
Rekommenderas!
Se bilder under min profil!

God tur!
Lars Östlin

Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-09-03, 22:16
albinh albinh är inte uppkopplad
 
Inlägg: 41
Tack, båda två! Det låter som lite väl kämpigt där mellan sjöarna. Vi kommer passera med hela packningen. Jag har gått upp från viterskalet till den lilla sjön mitt i passet söder om Måskonåiveglaciären. Då var sikten ungefär som näsan. Visst var det också storslaget på sitt sätt, men utsikten missade jag helt.Jag hade egentligen tänkt passera väster om Måskonåive och runda toppen 1543, vada glaciärens avvattning och gå ner mot nämnda lilla sjö. Är det svårt skulle man kanske kunna gå ännu längre västerut.

Men jag är stärkt i tron att det kan bli en fin vandring!
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:23.


 

Logga in

Tips!