Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-03-25, 21:09
bo.liss bo.liss är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Vandring i Ålkatj (Oalgásj)

Jag håller på att planera en fjällvandring i Sarek, troligen i mitten av augusti. Har varit där några gånger tidigare då jag mest hållit mig i dalgångarna men nu tänkte jag försöka ta mig upp på höjderna lite.
Ett område som verkar intressant är Ålkatjmassivet.
Jag funderar på att gå upp från Alkavagge genom Akkavagge upp till sjön 1410 (eventuellt en avstickare upp på Axel Hambergs topp. Sedan mellan de stora glaciärerna Oarjep Oalgasjiegna och Jågåsjgaskajegna, runda den första av dessa och sedan gå mellan den och Nuortap Oalgasjiegna via toppen 1658 och ned mot Kuopervagge.
På kartan ser det ut att gå men är det någon som har gått där. Att gå på glaciärerna är uteslutet eftersom jag troligen går själv.

Några andra tips i Ålkatjmassivet? Jag kommer från Alkajaurehållet i Alkavagge och ska vidare över bron vid Skarja.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-03-25, 21:38
paerl paerl är inte uppkopplad
 
Inlägg: 937
Det är fullt möjligt att gå hela vägen mellan glaciärerna men deras utbredning stämmer inte alls med fjällkartan. Jag gick över där 2010 och har ritat in vägen jag tog på bilden nedan. Blåstreckade områden är moräntäckt glaciär som ser rätt otäck ut - djupa hål och isportar här och där i gruset. Jag gick en rejäl omväg runt området som jag tyckte så riskfyllt ut. Ryggen från Jågåsjgaskatjåhkkå mot Axel Hambergs topp är dock isfri hela vägen. Vad jag förstår så kan glaciärjokkarna här vara rejält svårvadade ibland. Jag hade så kallt att all avsmältning i princip avstannat och de var bara små rännilar.

Lite bilder här:
http://parlindh.se/fjallvandring/?A=1008&B=100827

Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-03-26, 09:01
bo.liss bo.liss är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Tack för svaret och framförallt bilden. Jag gör nog ett försök men får nog vara inställd på att ändra färdväg då jag kommer dit och eventuellt vända tillbaka om det ser för besvärligt ut för några risker kommer jag inte att när jag går själv.
Det skulle vara intressant att få veta hur det ser ut norr om Oarjep Oalgasjiegna. Går det att runda denna glaciär och komma ned mot Alkavagge igen. Ett alternativ är att gå ned mot övre Rapadalen och därifrån ta sig till norrut mot bron.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-03-26, 20:51
paerl paerl är inte uppkopplad
 
Inlägg: 937
Att runda Oalgasjiegna och fortsätta upp mot 1658 bör inte vara några problem. Jag tog en sväng åt det hållet dagen efter att jag gått mellan glaciärerna och där såg ungefär likadant ut. Huruvida man sedan kommer ner i Alkavagge på ett någorlunda tryggt sätt vågar jag inte uttala mig om.

Vad gäller vägen jag gick så var den besvärligaste biten utan tvekan den storblockiga sluttningen upp mot 1410. Väl uppe på platån så är det lättvandrat.

Det är nog bra att vänta till sensommaren när snön är bortsmält innan man går runt däruppe så att man ser vad som är glaciär respektive inte.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-05-18, 09:35
iKnoX iKnoX är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Hejsan!

Sitter ocksa och planerar lite smatt infor sommaren fjallvandring, och den vagen ser ju riktigt haftig ut! Hade varit kul att komma upp pa Hambergs topp nar man anda ar i narheten. Gar det att talta vid sjon 1410? Tror det blir lite tight med tid om man skall hinna med toppbestigning och komma over platan pa en dag.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-05-20, 14:28
paerl paerl är inte uppkopplad
 
Inlägg: 937
Det är inte omöjligt att tälta där med ett litet tält, men platserna är definitivt andra klassens - man har att välja på snöfält eller stenkross. Jag misstänker också att det kan blåsa mycket hårt runt sjön under vissa förhållanden eftersom den ligger precis i det trånga passet mellan AHT och Kanalberget.

Innan man ger sig upp med full packning på en sån här passage så bör man nog ha en god uppfattning om vilken terräng man har att vänta sig på den här höjden i Sarek. Det finns egentligen inget sätt att avbryta halvvägs om det blir för jobbigt, enda vattentillgången är just vid sjön 1410 och sluttningarna på båda sidor är minst sagt besvärliga. En dagstur upp i området kan vara minst lika givande.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:50.


 

Logga in