Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Lägg märke till Närke! Placerad på karta

När vi flyttade ner till Närke från Dalarna för drygt 30 år sedan var vi helt övertygade om att det bara var för en kort tid. Hur tusan skulle vi kunna trivas på "slätta"? Det gjorde vi inte heller först, men efter ett tag upptäckte vi att Närke är så mycket mer än jordbrukslandskapet - väldigt mycket mer.

Det första vi upptäckte var dessa fantastiska vitsippsängar, ofta i någon magnifik ekhage. Vår första ekhage var Trystorps ekäng med sina jätteekar - många ihåliga.

Upptäckt nummer två var att vi bodde i ett fågeleldorado. Jag minns när jag vaknade en morgon i Vivalla och hörde en fågel utanför fönstret som sjöng så makalöst starkt. Det visade sig vara en näktergal! Jag trodde knappt att sådana fåglar fanns i Sverige. Det ledde oss till Oset, Rynningeviken, Tysslingen med sina sångsvanar men kanske framför allt - till Kvismaren! Så småningom bosatte vi oss i Sköllersta, alldeles intill dessa underbara fågelmarker. Det har funnits vintrar när vi kunnat spänna på skidorna vid ytterdörren för att 15 minuter senare befinna oss mitt i våtmarkerna med närhet till bl a havsörn.

Först på tredje plats kom Kilsbergen med Bergslagsleden. Örebro kommun har gjort en fin satsning för att få detta område tillgängligt med välbyggda vindskydd. Och arbetet fortgår. Nya leder - bl a ringleder - ordnas snart sagt varje år. En av mina favoritleder hör inte till Kilsbergen utan ligger mellan Östansjö och Åsbro. Det är den vackra leden runt Dovrasjöarna. Det ligger tre långsmala sjöar i en mycket brant och djup förkastningsspricka. Området har nyligen blivit naturreservat, men där finns ett mycket fint vindskydd att sova i.

Sedan var det dags för alla fina kanotvatten. Nittälven och Svartån har vi provat än så länge.

Det märkliga(?) är att jag fortfarande upptäcker nya områden. Trots mina drygt 30 år i Närke hade jag inte besökt Harge uddar - förrän idag! Harge uddar är en del av den klippskärgård som finns i Vätterns norra del, strax söder om Askersund. Här kommer några smakprov. Håll till godo.

 

Korpaberget

 

Vinterhamnen

 

Vänneviken

 

När jag flyttade ner hit fanns en slogan som jag skulle vilja ta upp igen:

LÄGG MÄRKE TILL NÄRKE!

Postat 2007-11-18 17:07 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Jag fick ett mejl...

Det kom ett mejl alldeles nyss, med - i stort sett - följande innehåll:

Hej Håkan
Det är A som skriver.

Det var min bror som hittade din blogg på utsidan och han undrade om jag kände en scout från Järlindens scoutkår och visst kände jag igen dig. Det var roligt att läsa det du berättade om att kåren varit så aktiv under 60 - 70 talet. Jag visst att vi varit aktiva men inte ni var SÅ aktiva.
Jag önskar att jag hade samma gnista och angagemang som din far hade. Hade det inte varit för honom att han startade kåren så hade jag troligtvis aldrig fått min uppfostran i scouterna.
F och L var de bästa ledare man kunde ha! De hittade på så mycket med oss med alla övernattningar och äventyr.
Ha det så bra Håkan!

Med doft av granskog /A

Mitt svar:

Hallå där! Jag såg att du är nybliven medlem på Utsidan. Välkommen får jag väl säga som relativt gammal i gården. Och kul att du hittade till min blogg.

Visst var fader Bengt mycket speciell - på gott och ont, förstås. De flesta av oss har väl våra fritidsintressen som just intressen, men scouting var hans liv. Jag känner mig i viss mån privilegierad som haft den uppväxt jag haft, fast å andra sidan hoppas och tror jag att de flesta - nåja, många - barn känner sig privilegierade för att de haft just de föräldrar de haft. Man är bra på olika saker...

Utan tvekan har dock min uppväxt haft en stark positiv påverkan på mitt nuvarande liv och Utsidan hjälper mig faktiskt att hålla glöden pyrande. Här finns mycken samlad kunskap och erfarenhet. Ingen fråga är för obetydlig eller för "dum". Man få svar på allt...

 

Tack för att du hörde av dig!

HåkanF

Postat 2007-11-07 19:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in