Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-06-12, 19:10
kjpil kjpil är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 596
Kommentar till eventuell Sarekrutt?

Hej!

Jag kommer eventuellt vandra i Sarek till sommaren. Vill då försöka gå en väg som innehåller så lite som möjligt av hur jag gått tidigare. Kommer att ha 7 dagar. Är van att gå runt 1,5mil per dag, ibland mer ibland mindre beroende på antal höjdmeter och terräng.

Jag har tänkt mig från Aktse genom eller över rapadalen (vilket går snabbast?) sen vada Rahpaädno, in i Sarvesvagge och vada Sarvesjåhkå, upp i Lullihavagge och via Gådokjåhkåbron till Kvikkjokk. Jag är intresserad av att försöka göra turen snabbaste vägen så att det eventuellt skulle finnas möjlighet till en topptur på vägen.

Hur lång tid ska man räkna från Aktse till Tielmavadet (eller dyl)? Och hur lång tid från Tielmavadet (eller dyl) till början av Lullihavagge? Är inte så van vid snårig terräng och har heller inte gjort dessa vad tidigare...

Ytterligare ett alternativ skulle kunna vara att gå via Skarja och ut via Guohpervagge, men det är jag inte lika sugen på

Ytterligare ett bra alternativ skull vara att gå från Aktse till Gådokjåhkåbron via Gådokvagge, men jag antar att det i princip är uteslutet om man vill röra sig någorlunda snabbt?

Tacksam för kommentarer om ni har erfarenhet från dessa sträckor
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-06-12, 23:02
fowwe fowwe är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 308
Om du kan få båtskjuts till Sarekgränsen är det klart snabbast. Då tar du dig till Tielmavadet på 2 hela vandringsdagar (kanske rentav kortare) om du hittar en bra väg genom skogen efter Skårkistugan (dvs inte för nära floden). Om det inte går att få båtskjuts får man ju gå över Skierffe, vilket tar ½ - 1 dag extra. Vägen över Skierffe och nedför slänten till båtplatsen beskrev jag i ett blogginlägg i juli 2010. Men man kan ju gå via renvaktarstugan också.

När det gäller Tielmavadet antar jag att du har full koll på var det är och att det inte alltid går att ta sig över.

Från Tielmavadet och till Noajdevallda handlar det om mindre än 1 dag, men det förutsätter att Sarvesjokken är vadbar, tex vid utflödet av Gasskasjågåsj. Det kan man väl räkna med, men är det högt får man kanske vänta till tidigt på morgonen (och då kan man ju ha gått fram ända till mitt emot Noajdevallda redan på kvällen). Terrängen från Tielmavadet fram dit är tät och det går inte särskilt fort.

Ett alternativ till Lullihavagge kan vara Gasskasvagge, men vissa tycker den är brant och obehaglig att gå. Och så kan man inte tälta någonstans inne i den.

Om det är låga vattennivåer bör Sarvesjokken gå att vada nära utflödet i Rahpaädno, men detta är något jag själv inte har prövat. Vägen på Bielloriehppes nordöstsida (jag antar att det var den du syftade på) är ingen dum väg som inte behöver ta särskilt lång tid. Bättre än sitt rykte, men kanske inte om man prövar sig fram första gången då det finns risk att man inte finner bästa väg. Då är Lullihavagge eller Gasskasvagge enklare val.

Detta skrivet i all hast, andra kompletterar säkert. Det kan säkert bli ett fint äventyr, och man får livligt hoppas på att Tielmavadet visar sig på rätt humör!

/Hans
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-06-12, 23:47
tore47 tore47 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 540
Jag håller med om fowwes tidsuppskattningar.
Oavsett om du går den övre eller nedre vägen så kommer du fram till Rapaselet vid Alep Vássjájågåsj. Vid den sista jokkarmen så går du helt ner till Rapaälven. Det är snårigt på en sträcka av knappt 50 meter, sedan går du över ett utlopp från en myr och befinner dig på en stig av hårt packad sand. Fram till Svirjajokken genombryts vägen av några relativt djupa stillaflytande utflöden - behåll kortbyxor och vadarskor på. Efterföljande utflöden kan man kliva över. Mot slutet av selet blir dock stigen väldigt smal på grund av älvens erosion så några ställen måste man söka sig upp i riset. Strax före Skårkistugan lämnar man den omedelbara kontakten med älven.
Jag har bara gått över Sarvesjokken strax ovanför sammanflödet med Rapaälven. Det är massor med år sedan men jag minns att vattentrycket var kraftigare i Sarvesjokken än i Rapaälven.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-06-13, 11:09
kjpil kjpil är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 596
Tack så mycket för era kommentarer! Då känner jag mig tryggare i att det är en rimlig plan, känner som sagt inte till rapadalen alls sen tidigare. Skulle det inte gå att vada kan man ju alltid gå norrut istället

Kommer säkert återkomma med fler funderingar längre fram om turen blir aktuell. Flera bra alternativ där.

Tackat för info,
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-06-13, 17:51
kjpil kjpil är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 596
Hur är det med stigen som är utritad på kartan i rapadalen; mellan sarekgränsen och alep vassjajågåsj? Är det en stig som är enkel att följa?
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-06-13, 22:42
fowwe fowwe är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 308
Citat:
Ursprungligen postat av kjpil Visa inlägg
Hur är det med stigen som är utritad på kartan i rapadalen; mellan sarekgränsen och alep vassjajågåsj? Är det en stig som är enkel att följa?
Ja, jag upplevde den som tydlig. På några få ställen, ett kärr och en jokkövergång, kunde den tappas bort men gick ganska lätt att finna igen.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:04.


 

Logga in

Tips!