Turskidåkning Skidor på längden

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-01-17, 19:06
joakimkarlsson1022 joakimkarlsson1022 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
Glidvallar ni era turskidor?

Glidvallar ni era turskidor? Belaget på mina Åsnes Amundsen ser lite grått och tråkigt ut, men funderar på om det är värt besväret att valla dem. Erfarenheten från min korta turskidkarriär säger att de ändå ser likadana ut snabbt efter. Glidet på turskidor är ju inte heller alls lika viktigt som på längdskidor. Är det någon vits att göra det för att skidorna ska "hålla" längre?Hur gör ni?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-01-17, 20:13
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17 988
Fixar repor och stålkanter gör jag inför långtur. Brukar valla då också vilket möjligen minskar snöuppbyggnad vid klabbföre.

Thure
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-01-18, 08:14
undvall undvall är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 451
Jo det är klokt...

Precis som Thure är inne på är det framför allt i klabbföre det kan göra skillnad. Har varit med om vid upprepade tillfällen att snön fastnar direkt på belaget när det snöar lovikavantar och är runt 0 - +1 grader. Mycket segt att släpa på en skida med någon dm packad snö under!!!

Så jag försöker komma ihåg att valla skidorna innan jag ger mig ut på lite längre turer.

Ett alternativ kan naturligtvis vara att ha med sig en flytande glidvalla i packningen och lägga på om problem uppstår, typ som denna https://www.xxl.se/toko-expres ... 9830_1_style.

Men vill man underhålla skidorna skulle jag vilja påstå att det är viktigare att lämna in dom på stenslip med jämna mellanrum. Då kommer ju nytt belag fram, reporna försvinner och stålkanterna (om man har sådana....) blir vassa. Jag brukar låta slipa mina turskidor vart 3-4 år i runda slängar.

/ Stefan
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-01-18, 10:35
Lars H Lars H är uppkopplad nu
 
Inlägg: 58
Håller med ...

... Thure och Stefan. Valla är nödvändigt för att slippa att snön fastnar nät det är nysnö och plusgrader. Jag använder http://www.swixsport.com/Produ ... -Glide-80ml3. Sitter kvar ca en mil, sen måste vallan läggas på igen.
Annars vallar jag inte.
Lars
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-01-18, 12:32
skrinnare skrinnare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 430
Vallar också mina turskidor inför tur. Jag kan inte hålla med om att glidet på turskidor är oviktigt. Så otroligt skönt att bara glida fram knäpptyst någon mil i lätt utförsbacke med bara enstak stavtag för farthållningen. Med dåligt glid får man ju slita neråt också. Man är ju ute för att njuta!

Brukar inte ha med glidspray/fluid, men däremot en skvätt vallaväck och en trasa. Det är så tröstlöst när man åkt i något kladd och får det under hela skidan.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-01-18, 13:23
henkebmtb henkebmtb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 205
turskida

har två olika tegsnäs
http://tegsnas.se/produkt/rajd-bjorksula-hickorykant/ 95mm
http://tegsnas.se/produkt/rajd ... ankiraywood/ 70mm

brukar inte göra något extra. ett tjockt lager tjära efter varje säsong på dom som inte är vallningsfria
Svara med citat
  #7  
Gammal 2018-01-18, 21:27
joakimkarlsson1022 joakimkarlsson1022 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
Tack

Tack för tipsen!

Att det klabbar på under skidorna har jag ju varit med om, ytterst irriterande. Kanske värt att valla ändå och att ha en flytande valla till hands. Ska leta efter någon utan skadliga fluorämnen i, om det finns? Kollade lite snabbt i en butik idag och på samtliga var det varningstext för långtidseffekter på vattenlevande organismer. Inget man vill läcka ut på fjället.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2018-01-18, 21:49
utesälen utesälen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 272
Fluorskit

Med risk för dålig stämning...

Jag har funderat på om man ska valla sina turskidor. Men när jag kollade för några år sedan vad glidvalla innehåller fick jag en smärre chock. Samma fluorföreningar som jag i jobbet slåss mot i vattentäkter och grundvatten. Jag klarar inte att med berått mod sprida ut detta i fjällvärlden, eller i naturen generellt för den delen. Jag tar hellre lite (ibland mycket) klabbande snö under skidorna. Det är ändå en icke livsnödvändig fritidsaktivitet.

Till saken hör att jag aldrig direkt har åkt vanliga längdskidor heller så jag är inte van vid en "valla-kultur" alls. Jag vill inte heller ge några pekpinnar till andra. Min upplevelse är bara att jag kom från noll i vallakunskap, men mycket erfarenhet av miljögifter och upptäckte detta i vallaburkarna. Nu några år senare verkar det också ha uppmärksammats bredare i samhället, men alternativen verkar vara få.

Tillverkarna hänvisar till godkända nivåer, men sanningen är att nivåerna av florerade kolväten i naturen måste vara noll då de har mycket, mycket lång nedbrytningstid. En av de otäcka effekterna är svårigheterna att rena dem i vattenverk. Då kolfilter är hyggligt effektiva mot diverse organiska ämnen så har de stora svårigheter med florerade ämnen. Dessa kräver en avsevärt längre kontakttid och därmed mycket större kolfilter än vad som används idag.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2018-01-18, 22:15
vandrafjäll vandrafjäll är inte uppkopplad
 
Inlägg: 729
Man kan ju alltid gnussa med ett stearinljus under skidan om snö fastnar, många har ju redan med det i sin packning.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2018-01-18, 22:19
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17 988
Trodde inte jag hade fluorinerade vallor hemma och kollade nyss i garaget. Står inget om innehållet i den kiloförpackning jag använt typ sista 20 åren. När jag googlar på tillverkaren Toko visar det sig att de har ett stort utbud av glidvallor med tre klasser hög fluorinerade, lågfluorinerade och "ekologiska icke fluorinerade" jag hoppas min glidvalla hör till den ickefluorinerade gruppen.

https://www.toko.ch/en/wax-too ... hot-wax-red/

Thure
Svara med citat
  #11  
Gammal 2018-01-18, 22:19
skrinnare skrinnare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 430
Det finns gott om fluorfria glidvallor. Swix CH-serien, till exempel. Ska enligt uppgift bara vara paraffin. Svårt dock att veta säkert att det inte är någon fluorerad komponent, eller annan miljömässigt tveksam ingrediens även i dessa vallor. Men då fluor verkligen är något som varit ett säljargument på valla så tror jag inte att någon vallatillverkare missar chansen att berätta att det är fluor i en valla om aldrig så lite.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2018-01-18, 22:45
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17 988
Försöker googla för att lära mig mer men hittar mest tillverkarsidor. Finns info från oberoende källor?

Thure
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:36.


 

Logga in

Tips!