Torka fläskfilé

Hej!

Jag ska för första gången torka fläskfilé och börjar bli lite handsvettig:

- hur stora/små bitar ska det vara för att inte bli segt?
- ska jag steka det innan jag torkar?


Har tidigare hållit mig till köttfärs och renskav, så det är första gången med lite "köttigare" kött...
 
Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor. Jag steker inte fläskfiléen före torkningen, däremot brukar jag lägga den in saltlag 1 dygn i kylskåpet.Du kan skära den i tunnare eller tjockare skivor. Det beror på hur lång tid du kan tänka dig att torkningen skall ta.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tid och temp

Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor. Jag steker inte fläskfiléen före torkningen, däremot brukar jag lägga den in saltlag 1 dygn i kylskåpet.Du kan skära den i tunnare eller tjockare skivor. Det beror på hur lång tid du kan tänka dig att torkningen skall ta.

Vad har du för tider och temp i ugnen?
Finns det några saker man kan titta på som att ha stektermometer för att veta att det är klart?
 
Vad har du för tider och temp i ugnen?
Finns det några saker man kan titta på som att ha stektermometer för att veta att det är klart?

Jag torkar i en särskild mattork ( Stöckli Dörrex ). Jag ställer in den på 50°C. Jag torkar köttet tills det känns hårt. Är det fortfarande lite mjukt så har det inte torkat helt.
 
Jag har aldrig torkat fläskfilé, men jag skulle göra såhär:
Steka fläskfilén hel i ugn, krydda lite mer än vanligt.
Skiva i så tunna skivor som möjligt, ca 5mm, försöka få alla bitar samma tjocklek.
Torka på galler i ugn, gärna varmluftugn, 50 grader med en träslev eller nåt mellan i luckan.
Köttet ska vara ganska hårt och segt då det är klart, är det så torkat att det går av då man böjer det har det torkat för mycket.

För att sedan tillaga det lägger jag i blöt i lite vatten några timmar, sedan koka upp ett par minuter. Kan man inte det kan man koka upp och låta stå i lite varmt vatten ett tag (halvtimme kanske), sedan koka några minuter.
Göra sås på vattnet, pulverbea funkar bra.

/Ulf
 
Det som Ulf skriver är i mina ögon mer rätt än det som Anders skriver: Kött ska inte torkas så det blir knastertorrt, det tar alldeles för lång tid att blöta upp det igen då. Det gäller f.ö. rätt många livsmedel (t.ex. även många frukter).

Fukthalten ska bara ner i en sån nivå att mikroorganismer inte kan frodas. Exakt vilken fuktnivå som gäller beror även på hur mycket konserverande ämnen som finns, salt, socker etc.

Och tunnare skivor både torkas och rekonstitueras fortare än tjockare.
 
Skiva fläskfilén fryst

Beroende på vilket resultat du vill ha kan man ju göra på olika sätt. Jag tänker kanske att du vill göra en gryta? Hur köttet blötläggs är också avgörande - med vatten eller med buljong?

För att göra det så enkelt som möjligt skulle jag:
- Steka köttet i panna så att det få lite färg och är helt genomstekt
- Marinera det stekta köttet under några timmar, i buljong eller med andra kryddor (obs! utan olja)
- Lägg köttet i frysen
- När köttet är fryst tar du ut det en liten stund (säg tio-femton minuter)
- Skär sedan så tunna skivor du kan med en kniv, prova olika knivar för att se vilken som fungerar bäst
- Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper i ugn, torka i 70 grader tills de är så torra du vill ha dem (en torkugn är självklart att föredra men är inte helt nödvändigt med kött då det inte innehåller så mycket vatten).

Blötlägg kort tid i hett vatten, då minskar risken för att bakterier bildas :)

/Eric
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips