Friluftsmat Recept, ingredienser mm

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2015-03-16, 10:11
Virrhönan Virrhönan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 110
fråga Torka fläskfilé

Hej!

Jag ska för första gången torka fläskfilé och börjar bli lite handsvettig:

- hur stora/små bitar ska det vara för att inte bli segt?
- ska jag steka det innan jag torkar?


Har tidigare hållit mig till köttfärs och renskav, så det är första gången med lite "köttigare" kött...
Svara med citat
  #2  
Gammal 2015-03-18, 07:03
Still Alive Still Alive är inte uppkopplad
 
Inlägg: 841
Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor. Jag steker inte fläskfiléen före torkningen, däremot brukar jag lägga den in saltlag 1 dygn i kylskåpet.Du kan skära den i tunnare eller tjockare skivor. Det beror på hur lång tid du kan tänka dig att torkningen skall ta.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2015-03-18, 08:22
avslutatmedlemskap160620 avslutatmedlemskap160620 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 762
Tid och temp

Citat:
Ursprungligen postat av Still Alive Visa inlägg
Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor. Jag steker inte fläskfiléen före torkningen, däremot brukar jag lägga den in saltlag 1 dygn i kylskåpet.Du kan skära den i tunnare eller tjockare skivor. Det beror på hur lång tid du kan tänka dig att torkningen skall ta.
Vad har du för tider och temp i ugnen?
Finns det några saker man kan titta på som att ha stektermometer för att veta att det är klart?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2015-03-19, 06:18
Still Alive Still Alive är inte uppkopplad
 
Inlägg: 841
Citat:
Ursprungligen postat av Hiker111 Visa inlägg
Vad har du för tider och temp i ugnen?
Finns det några saker man kan titta på som att ha stektermometer för att veta att det är klart?
Jag torkar i en särskild mattork ( Stöckli Dörrex ). Jag ställer in den på 50°C. Jag torkar köttet tills det känns hårt. Är det fortfarande lite mjukt så har det inte torkat helt.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2015-03-19, 07:54
Wolf25 Wolf25 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 462
Jag har aldrig torkat fläskfilé, men jag skulle göra såhär:
Steka fläskfilén hel i ugn, krydda lite mer än vanligt.
Skiva i så tunna skivor som möjligt, ca 5mm, försöka få alla bitar samma tjocklek.
Torka på galler i ugn, gärna varmluftugn, 50 grader med en träslev eller nåt mellan i luckan.
Köttet ska vara ganska hårt och segt då det är klart, är det så torkat att det går av då man böjer det har det torkat för mycket.

För att sedan tillaga det lägger jag i blöt i lite vatten några timmar, sedan koka upp ett par minuter. Kan man inte det kan man koka upp och låta stå i lite varmt vatten ett tag (halvtimme kanske), sedan koka några minuter.
Göra sås på vattnet, pulverbea funkar bra.

/Ulf
Svara med citat
  #6  
Gammal 2015-03-19, 09:31
nermander nermander är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8 369
Det som Ulf skriver är i mina ögon mer rätt än det som Anders skriver: Kött ska inte torkas så det blir knastertorrt, det tar alldeles för lång tid att blöta upp det igen då. Det gäller f.ö. rätt många livsmedel (t.ex. även många frukter).

Fukthalten ska bara ner i en sån nivå att mikroorganismer inte kan frodas. Exakt vilken fuktnivå som gäller beror även på hur mycket konserverande ämnen som finns, salt, socker etc.

Och tunnare skivor både torkas och rekonstitueras fortare än tjockare.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2015-03-19, 14:22
eric_tornblad eric_tornblad är inte uppkopplad
Administratör
 
Inlägg: 17
Skiva fläskfilén fryst

Beroende på vilket resultat du vill ha kan man ju göra på olika sätt. Jag tänker kanske att du vill göra en gryta? Hur köttet blötläggs är också avgörande - med vatten eller med buljong?

För att göra det så enkelt som möjligt skulle jag:
- Steka köttet i panna så att det få lite färg och är helt genomstekt
- Marinera det stekta köttet under några timmar, i buljong eller med andra kryddor (obs! utan olja)
- Lägg köttet i frysen
- När köttet är fryst tar du ut det en liten stund (säg tio-femton minuter)
- Skär sedan så tunna skivor du kan med en kniv, prova olika knivar för att se vilken som fungerar bäst
- Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper i ugn, torka i 70 grader tills de är så torra du vill ha dem (en torkugn är självklart att föredra men är inte helt nödvändigt med kött då det inte innehåller så mycket vatten).

Blötlägg kort tid i hett vatten, då minskar risken för att bakterier bildas

/Eric
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:58.


 

Logga in