Torka fläskfilé

Hej!

Jag ska för första gången torka fläskfilé och börjar bli lite handsvettig:

- hur stora/små bitar ska det vara för att inte bli segt?
- ska jag steka det innan jag torkar?


Har tidigare hållit mig till köttfärs och renskav, så det är första gången med lite "köttigare" kött...
 
Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor. Jag steker inte fläskfiléen före torkningen, däremot brukar jag lägga den in saltlag 1 dygn i kylskåpet.Du kan skära den i tunnare eller tjockare skivor. Det beror på hur lång tid du kan tänka dig att torkningen skall ta.
 
Tid och temp

Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor. Jag steker inte fläskfiléen före torkningen, däremot brukar jag lägga den in saltlag 1 dygn i kylskåpet.Du kan skära den i tunnare eller tjockare skivor. Det beror på hur lång tid du kan tänka dig att torkningen skall ta.

Vad har du för tider och temp i ugnen?
Finns det några saker man kan titta på som att ha stektermometer för att veta att det är klart?
 
Vad har du för tider och temp i ugnen?
Finns det några saker man kan titta på som att ha stektermometer för att veta att det är klart?

Jag torkar i en särskild mattork ( Stöckli Dörrex ). Jag ställer in den på 50°C. Jag torkar köttet tills det känns hårt. Är det fortfarande lite mjukt så har det inte torkat helt.
 
Jag har aldrig torkat fläskfilé, men jag skulle göra såhär:
Steka fläskfilén hel i ugn, krydda lite mer än vanligt.
Skiva i så tunna skivor som möjligt, ca 5mm, försöka få alla bitar samma tjocklek.
Torka på galler i ugn, gärna varmluftugn, 50 grader med en träslev eller nåt mellan i luckan.
Köttet ska vara ganska hårt och segt då det är klart, är det så torkat att det går av då man böjer det har det torkat för mycket.

För att sedan tillaga det lägger jag i blöt i lite vatten några timmar, sedan koka upp ett par minuter. Kan man inte det kan man koka upp och låta stå i lite varmt vatten ett tag (halvtimme kanske), sedan koka några minuter.
Göra sås på vattnet, pulverbea funkar bra.

/Ulf
 
Det som Ulf skriver är i mina ögon mer rätt än det som Anders skriver: Kött ska inte torkas så det blir knastertorrt, det tar alldeles för lång tid att blöta upp det igen då. Det gäller f.ö. rätt många livsmedel (t.ex. även många frukter).

Fukthalten ska bara ner i en sån nivå att mikroorganismer inte kan frodas. Exakt vilken fuktnivå som gäller beror även på hur mycket konserverande ämnen som finns, salt, socker etc.

Och tunnare skivor både torkas och rekonstitueras fortare än tjockare.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Skiva fläskfilén fryst

Beroende på vilket resultat du vill ha kan man ju göra på olika sätt. Jag tänker kanske att du vill göra en gryta? Hur köttet blötläggs är också avgörande - med vatten eller med buljong?

För att göra det så enkelt som möjligt skulle jag:
- Steka köttet i panna så att det få lite färg och är helt genomstekt
- Marinera det stekta köttet under några timmar, i buljong eller med andra kryddor (obs! utan olja)
- Lägg köttet i frysen
- När köttet är fryst tar du ut det en liten stund (säg tio-femton minuter)
- Skär sedan så tunna skivor du kan med en kniv, prova olika knivar för att se vilken som fungerar bäst
- Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper i ugn, torka i 70 grader tills de är så torra du vill ha dem (en torkugn är självklart att föredra men är inte helt nödvändigt med kött då det inte innehåller så mycket vatten).

Blötlägg kort tid i hett vatten, då minskar risken för att bakterier bildas :)

/Eric
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips