Bloggar > Majjens blogg > Vindskydd i Örebro län

Vindskydd i Örebro län

Jag vill alltid ut. Gärna till nya platser. Sommartid föredrar jag att övernatta i vindskydd framför tält. Jag har givetvis mina favoriter i närheten, men ibland drar jag iväg lite längre för att få se något nytt. Helgen runt 1:a advent förra året tog jag med mig Vandringskompis T till vindskyddet på Bergslagsledens etapp 14, i närheten av Laxå. Om den övernattningen kan man läsa i min blogg.

Samtalet den gången handlade bland annat om hur många vindskydd det finns i länet. Vi tyckte båda att det skulle vara en kul idé att sova över i alla. Men var finns uppgifter om detta? Det visade sig att ingen har koll.

Därför har jag börjat samla in fakta. Jag skulle själv vilja ha en lista på "gratisboenden" runt om i naturen. Givetvis handlar det främst om vindskydd, men det finns ju också ett antal kolarkojor och några stugor som alltid står öppna för vandraren.

Riktigt vad jag ska göra med uppgifterna när (om?) jag blir klar vet jag inte. Kanske en hemsida? Jag besöker alltså platserna, beskriver storlek, läge och skick och kanske lite annan fakta. Dessutom tar jag reda på koordinaterna. Än så länge har jag noterat drygt 40 ställen. Jag vet också att jag har minst 80 ställen kvar. Nästan varje vecka får jag reda på något nytt ställe som jag inte haft en aning om tidigare.

 

Denna helg återvände vi till Grönsjöbäcken. Det är absolut ett av de mest välskötta vindskydden längs Bergslagsleden. Där finns alltid gott om ved och det är rikt utrustat på många andra sätt. dessutom finns en utomordentlig kallkälla i närheten. Vi valde dessutom denna säsongs vackraste helg. Vädret var klart och friskt och natten var kall och stjärnströdd.

 

Två (!) vedbodar - en med huggen ved och en med meterslängder

 

 

 

 

 

 

 

 

Cirka 100 meter norr om vindskyddet finns en mycket fräsch kolarkoja

Två personer kan sova här

 

Finns det någon närking där ute som känner till något vindskydd eller annan övernattningsmöjlighet - utöver de uppenbara längs Bergslagsleden och kanotlederna - så hoppas jag att ni hör av er.

Inlagt 2010-09-05 19:00 | Läst 23697 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-09-05 19:50   thegedd
Intressant projekt, kommer ej på något/några så här direkt. Har en del bekanta som kanske vet bättre. Och givetvis hör jag av mig om jag hör något....
 
Svar 2010-09-05 20:05   Håkan Friberg
Kanon, Jesper! Jag håller tummarna.
 
2010-09-05 19:54   mathog
Vilket bra initiativ: Vindskyddsbloggen - gratisboende i naturen! Jag har i sommar vandrat nästan hela Bergslagsleden, och det finns gott om vindskydd. Ett otroligt fint rastställe är ju Åbystugan vid N 59° 54.430', E 15° 11.485'. Det var förvisso eldning förbjuden inne i stugan, men ett gott skydd mot traktens alla vargar och björnar :)

En vy med backstugan har jag här: http://www.xn--hgman-jua.se/2010/friluftsliv/bergslagsleden/ut-pa-bergslagsleden/
 
Svar 2010-09-05 20:10   Håkan Friberg
Åbostugan var faktiskt det allra första stället jag markerade i min nyinköpta GPS. Jag var ute för att provgå mina nya kängor inför sommarens fjällvandringar. Det är - än så länge - kanske det mysigaste stället jag stött på.
 
2010-09-05 20:29   brigas
Vem håller efter vindskydd som får se så fräscha ut?
Här blir de ofta ej särskilt inbjudande;klottrat och sotat och eldat lite här och var
 
Svar 2010-09-05 20:33   Håkan Friberg
Hela Bergslagsleden håller som bäst på att upprustas. Kolla in den här sidan. den är makalös! http://www.regionorebro.se/blameny/naturfriluftsliv.4.5d4671c7115cd457ff380004745.html
 
2010-09-05 20:36   Dryaso
Vilket bra initiativ! Borde inte denna sida kunna utvecklas?:http://www.stigoteket.se
 
Svar 2010-09-06 20:26   Håkan Friberg
Hmm... Den var ny för mig. tack.
 
2010-09-06 09:58   Thomas Traneving
Vi lär nog stöta på varandra vid detta vindskydd. Detta vindskydd tillhör, som du säkert vet, ett av våra favoriter.

Har du varit vid vindskyddet vid Skiren (strax utanför Laxå)? Det finns en vandringsled runt Skiren. Här finns ett vindskydd och en lägerplats.
Hit åker vi ofta med barnen eftersom det ligger nära vår sommarstuga.

kolla här:
http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=230
/H
 
Svar 2010-09-06 12:04   Håkan Friberg
Tack! Skirenstigen med vindskydd har jag inte hört talas om tidigare. Dit blir det ett besök under hösten.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Aktuellt: Prylnytt