Bloggar > Majjens blogg > Frippes fall - across the ...

Frippes fall - across the boarders thanks to Kalle

Sensommaren 2009 genomförde jag och Livskamraten vår första Sulitelmatur. Strax innan bron över Lajrrojåhkå kom en man ikapp oss. Det visade sig att han hette Karl-Erland Strand. Han visade sig tycka om vad en viss "majjen" skriver på Utsidan. Hans häpnad blev ganska stor när han förstod att det var just majjen han hade framför sig och att personen bredvid var Livskamraten.

Sedan dess har vi haft mer eller mindre regelbunden kontakt. Vi hörs av via mejl då och då för att berätta eller för att fråga om vad som är på gång.

Kalle (som han oftast kallar sig själv) beslutade sig efter något år att besöka Frippes fall och år 2013 var han där och fick sig ett diplom. Han skrev dessutom en artikel om vandringen här på Utsidan - Expedition Frippes fall.

För ett par dagar sedan fick jag ett mejl från Kalle. Jag har fått hans tillåtelse att publicera innehållet här i min blogg. Så här skrev han:

På väg till Kiruna och starten för årets fjällvandring i Nikkaluokta hamnade jag, efter tågbytet i Boden, i samma kupé som två mogna danska damer. Dessa berättade att de nu skulle genomföra sin sjunde gemensamma fjällvandring i de svenska fjällen. Det var alltså frågan om erfarna vandrare och de var dessutom rikt utrustade med t ex diverse kartor, både original och kopierade.

- Men vi har också med oss inspiratationslitteratur, påpekade den ena och höll fram en artikel.
Jag häpnade. Artikeln var skriven av en viss karlerland och hade titeln Expedition Frippes fall. Självfallet blev jag tvungen att ge mig till känna och hjälpte dessutom damerna med att pricka in fallens exakta position, ge dem en del tips om hur man hittar dit etc.
Damerna, som redan var fast beslutna att bli de första danskarna på platsen, intygade nu unisont att de inte tänkte nöja sig med några B-diplom om de hittade dit.
Frippes fall har alltså nu blivit en internationell angelägenhet och jag bugar min underdånigt inför denna framgångssagas upphovsman. Om jag emellertid får komma med ett litet råd skulle detta bli att du nu byter din pseudonym på Utsidan från majjen till Frippe.  Detta för underlätta för dina internationella kontakter. Du är ju trots allt A1.  Risken med bytet är emellertid att du då kanske kommer att få börja skriva autografer.

Bara lite senare får jag ett kompletterande mejl:

Historien har dessutom ännu en poäng. En av dagarna jag var i Saltoluokta grep en man plötsligt tag i mig och sa "Dig känner jag igen!". Mannen visade sig vara "NN" (jag tog bort hans namn), tidigare personalchef på TV2, som jag träffade i Alkavare kapell under kyrkhelgerna 2000 och 2002. Medan vi stod och bollade gamla minnen kunde jag inte hålla mig utan berättade historien om danskorna för honom och hans sällskap. Då säger en av dessa "Den artikeln har jag också läst!" 

Kalle kallar sig karlerland på Utsidan.

Inlagt 2015-08-06 11:27 | Läst 17954 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-08-06 12:00   fowwe
Jadu, Håkan. En av "riskerna" man tar genom att skriva på Utsidan - med foto - är att bli igenkänd långt ute i fjällvärlden. Hur ofta jag själv blir det är en sak som fortfarande höljs i dunkel. Men att Frippes fall blivit ett eftertraktat resmål är välförtjänt. Snart är japaner och kineser där, är du beredd? ;-)
 
Svar 2015-08-06 12:38   Håkan Friberg
Välförtjänt? Njae, det är väl att ta i. Platsen i sig förtjänar dock att uppmärksammas. Det är i sanning en liten idyll som inte många skulle hitta till utan lite guidning. Kanske finns det fjällvandrare som tycker att det så borde förbli? Sant är att alla kontakter i samband med Frippes fall har glatt mig mycket.
Hälsningar A1
 
2015-08-08 09:06   karlerland
Det är nog inte är kineser eller japaner som kommer att "invadera" Frippes fall utan snarare koreaner. I fjol när jag just slagit upp mitt tält dök där plötsligt upp en korean,som undrade vad min tältmodell hette. Han antecknade sedan mycket noga både mitt namn och min tältmodell. Även vid flera andra tillfällen mötte jag grupper av koreaner. Tittar man på årets startlista för Fjällräven Classic är det frapperande hur många startnummer som tillhör just Team Korea.
Att detta skulle innebära några som helst problem har jag emellertid svårt att tänka mig. Alla de koreaner jag stött på har undantagslöst varit mycket försynta och trevliga.
 
Svar 2015-08-08 09:15   Håkan Friberg
Vadå? Skrev du inte upp DERAS namn och adress? Jag skickar gärna några diplom till Korea.
 
2015-08-08 09:56   karlerland
Nja, nu var det inte vid Frippes fall utan i närheten av Kaffekåtan som koreanen antecknade min tältmodell. Det två gånger jag varit vid fallen har jag varit helt ensam. Men jag lovar, om jag någon mer gång kommer till Frippes fall och där anträffar koreaner ska jag genast anteckna deras namn och adresser för vidarebefordran till A1. ;)
För övrigt träffade jag samma korean och dessutom hans fru dagen efter i Nikkaluokta och fikade tillsammans med dem.
 
2015-08-14 21:19   Ullazz
Ikke meget gik som planlagt på årets tur og de to danske damer kom desværre ikke til Frippes fald. Meget regn, sne og knæproblemer gjorde at at planerne blev ændret flere gange. Vi teltede oppe i Lulip Cáhcenjoaski i regnvejr og håbede på bedre vejr næste dag, men det regnede og regnede bare, så vi besluttede at gå ned i Kårsavagge og derefter til Abisko.
På trods af regnen havde vi en dejlig tur ned, der var fantastisk fint med blomster og små vandfald og vandløb alle vegne!
Udover artiklen “Expedition Frippes fall” må jeg nævne at vi også havde artiklen “Abiskoalperna for sidste gången?” med. Vores plan var oprindeligt at bruge ca en uges tid på området vest for Abisko og tilsvarende på området øst for.
Den megen regn gjorde til tider turen meget kold og rå, men gav også store oplevelser. For mig var den største nok da vi kom ud af Nissonvaggi efter to dages næsten konstant regn og så tågen (molnen?) lette lidt. Der viste sig et stort lyst felt, jeg stirrede bare og spekulerede, hvad kan det være? ikke et snefelt på fjeldet, der er alt for langt. Langsomt kom vi ud af skyen og så var det Torneträsk, det var ren magi!

Stor tak til både dig og Kalle for meget inspirerende artikler.

Hilsen Ulla
 
Svar 2015-08-15 09:49   Håkan Friberg
Tack för en mycket innehållsrik kommentar. Mycket trevligt att få ett avslut på den historia som Kalle berättade för mig.
Årets fjällvandringar har säkert skiljt sig från de ursprungliga planerna för många av oss denna sommar. Även min egen tur i trakten av Sulitelma fick korrigeras en del. (Artikel är på gång.)

Jag vill avsluta med att berätta att om du och din vandringskamrat tänker göra något mer försök att nå fallet så ligger det två diplom och väntar.
God tur på framtida vandringar!

Håkan
 
2015-09-20 19:30   Håkan Friberg
Nu blev det ändå så att Frippes fall drog utomlands detta år i och med att Henning Kohl i Schweiz fick ett diplom. :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar