Bloggar > Majjens blogg > Fjällmat deLux

Fjällmat deLux

Om en vecka bär det iväg till Sulitelma tillsammans med äldste sonen. Han är lite av en gourmet, så därför har jag tänkt gå "all in" när det gäller mina - eller kanske främst Livskamratens - kulinariska kunskaper.

FRUKOSTAR

Havregrynsgröt med russin, tranbär och granatäpplekärnor. Serveras med fet mjölk (Nidob). Kaffe.

LUNCHER

När jag vandrar vill jag gärna ha två luncher per dag. Vi kommer att variera mellan tre olika varianter.

1) Söt soppa (blåbär eller nypon)

2) GODA, starka nudlar. Inte sånt man kan köpa på ICA eller Konsum. Köpt i liten Thaibutik.

3) Knorrs Tomat och basilika (2 påsar var) förstärkt med hemtorkat hummuspulver (tack joanna!)

Luncherna förstärks med kaffe och kaka eller mörk chokladbit. Vi har också med hårt bröd och kaviar.

MIDDAGAR

1) Hemtorkade rotfrukter (potatis, morötter, rödlök, sötpotatis och kidneybönor) och den fantastiska spanska korven fuets. Innehållet är inte tillagat på annat sätt än att det är mycket hårt torkat. Vi har med oss et par sådan extra som fantastisk "nödproviant". ;-)

Fuets

2) Dubbelmarinerad fläskfilet - torkad - och stor cous-cous kryddas med en god blåmögelost och serveras i tortillabröd. Detta är den tyngsta maträtten och kommer att ätas tidigt.

3) Hemtorkad och färdigkryddad köttfärssås och hemtorkade rotfrukter (se ovan).

4) Potatismos som kryddas med dill, citron och riven pekorinoost samt kallrökt lax som torkats i ugn. Troligtvis kommer vi att bryta ner bitar i moset.

5) Köttfärssås som kryddas på plats och hemtorkade rotfrukter enl ovan.

6) Omelett. Hemtorkat äggpulver, soltorkade tomater och torkad serrano eller parma. Rester? Frystorkat i reserv.

Dessutom har vi med oss torkad, gul kiwi, mango, svartpeppar, chiliflingor, torkad vitlök, olja, citronsaft, torkade citronskivo och limeskivor samt torkat skal av dessa, avec till kvällskaffet, pekorino och parmesan. Och så de där spanska korvarna...

Matens vikt? Knappt 5 kg.

GOD tur, va?

Inlagt 2015-07-20 10:16 | Läst 9400 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-07-20 11:39   brigas
Låter som en god tur vad gäller maten,och hoppas på finväder på turen med så blir även den god.
 
Svar 2015-07-20 20:32   Håkan Friberg
Tack Britt.
Har börjat kika på långtidsprognoserna för området. Om allt stämmer verkar det vara ett väderomslag på G om drygt en vecka...
 
2015-07-20 20:58   Still Alive
Nu blev jag imponerad! Kanske skulle jag anställa dig som medföljande kock på mina vandringar!
 
Svar 2015-07-20 21:53   Håkan Friberg
:-) För tusan. Jag är pensionär om ett par år och börjar fundera på hur jag ska finansiera mitt fjällvandrande...
 
2015-07-21 09:06   såg
Mat på tur är jämt gott och när man gör allt själv så blir de godare ju.
sedan så tror jag att när du går in i pensionär åldern så kan du lägga undan en slant till dina kommande turer.
Jag brukar lägga undan en del eftersom jag har låg ekonomi så måste man spara lite ju.
 
Svar 2015-07-21 18:24   Håkan Friberg
Tack för peppningen Torgny. Jag hoppas att det löser sig.
 
2015-07-21 10:29   dHANScan
Ska bli intressant at erfara mer om er resa - lycka till. Redan de kulinariska tipps (spanskt korv osv) låter spännande
 
Svar 2015-07-21 18:26   Håkan Friberg
Tack Hans. Jag hoppas att vi får uppleva något som är värt att berätta om. :-)
 
2015-07-27 09:20   oskar_e
Hejsan,

Var köper du de där spanska korvarna om man får fråga?
 
Svar 2015-07-27 10:15   Håkan Friberg
Man skaffar sig en son som skaffar sig en sambo från Katalonien som i sin tur vet om att sonens fader älskar allt vad torkat kött heter :-)

PS jag kan höra med henne om hon vet hur man får tag i godsakerna i Sverige...
 
2015-07-27 21:37   BrittMarie
Det låter verkligen jättegott!
Själv är jag precis hemkommen från fjälltur där jag livnärt mej på Varma Koppen, bröd och frystorkad påsmat. En kväll, över min torskgryta, tänkte jag tillbaks på en annan period av mitt fjällvandrarliv, när det åts platslagade grytor och såser på hemtorkade ingredienser. Det var tider det! MEN sån tid det tog, och vad mycket disk det blev! Numera är jag alldeles för lat...
 
Svar 2015-08-05 11:08   Håkan Friberg
Nu är jag också precis hemkommen från turen. Best food ever!
 
2015-07-28 17:50   scandiaca
Som mat-analfabet så är detta nåt som jag gärna vill utveckla på mina turer. Om det fanns en kurs i utemat så skulle jag anmäla mig genast!
 
Svar 2015-08-05 11:09   Håkan Friberg
Hmm... det är min Livskamrat som stå för kunskaper och uppfinningsrikedom...
Framtida syssla kanske? :-)
 
2015-07-28 20:28   ripnils
Bra käk, men är ännu mer avis på vandringsområdet... = )
Go tur!
 
Svar 2015-08-05 11:10   Håkan Friberg
Området - i snö, regn och dimma - ställde oss på en del prov...
Text kommer. :-)
 
2015-07-28 23:11   Småtärna
Hej jag hittade Fuetkorvar i en stor Icabutik i ett centralt beläget köpcentrum i Kungsbacka, hälsar Cecilia och önskar god tur!
 
Svar 2015-08-05 11:12   Håkan Friberg
Tack! Är hemkommen. Korvarna var verkligen helt fantastiska. Skulle näst intill vilja påstå att de räddade oss en mycket besvärlig dag. Om inte till livet, så åtminstone till ork, hopp och ett någorlunda gott humör. :-)
Text kommer så småningom.
 
Svar 2015-10-04 09:12   Håkan Friberg
Hittade korvarna i en ICA-butik i Örebro förra veckan. Stor besvikelse. Smakade inget alls.
 
2015-07-31 10:47   dykmästaren
Smarrigt! God tur!
 
Svar 2015-08-05 11:13   Håkan Friberg
Tack! Det blev i sanning en god tur - trots vädrets makter.
 
2015-08-05 11:18   fowwe
Fjällvandring tycks mer och mer handla om mat. Det är fjärran från det minimalistiska och spartanska ideal som jag fick lära mig på 1970-talet. Om jag får välja? Gourmetmat i den här stilen, förstås! Nu gäller det bara att hitta en villig kock...
 
Svar 2015-08-05 17:33   Håkan Friberg
En av fördelarna med dessa hemtorkade middagar är att de - förutom att vara goda - också väger mindre än frystorkat - tro´t eller ej!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in