Närkes Naturvandrare - det är namnet på mitt företag.
Just nu är min primära verksamhet att planera leddragning och att föreslå förändringar och förbättringar (broar, vindskydd, spänger etc) för att öka tillgängligheten när det gäller friluftsliv i länets nordliga delar - främst Nittälvsdalen.
Ett andra projekt är att besöka och dokumentera samtliga gratis övernattningsmöjligheter i länet. Det handlar om vindskydd, kolarkojor, stugor, lador, grottor med mera.
För det tredje guidar jag gärna små grupper i bergslagsnatur/kultur.
Närkes Naturvandrare
c/o Håkan Friberg
Postmästaregatan 49
70378 Örebro
073 2112 466
narkes.naturvandrare@gmail.com
Jag är Fjällvandrare - såväl sommar som vinter - oftast i de nordligare fjällen. Har på senare år utvecklats från dalkrypare till "enkeltopp-letare". Paddlar havskajak en gång om året dagarna runt Kristi himmelfärd. Ger mig då och då ut på cykelsemester - främst i Sverige och i våra grannländer.
Jag tycker att det är svårt att gradera min "aktivitetsnivå". Jag är ute mycket och borde därför klassas som "röd", men är absolut inte sportig. Jag är "grön" i så måtto att jag vill ut ännu mer.
Tycker om att skriva om mina upplevelser i naturen, men är för slö (dum?) för att lära mig göra en hemsida. Glad över möjligheten att publicera på Utsidan.
Läs gärna - och kommentera - mina Artiklar (dvs vandringsberättelser) och min Blogg (se ovan). Titta också gärna in på mina bokmärken. De finns uppräknade längst ner till höger. Där försöker jag göra lite reklam för vårt lilla - men innehållsrika - landskap, Närke.
Ibland under mina vandringar får jag för mig att filma lite. Dessa filmer läggs upp på youtube där jag kallar mig utsidanmajjen:
http://www.youtube.com/results?search_filter=0&suggested_categories=19&search_query=utsidanmajjen
Vill så mycket mer än jag förmår... och tiden går...
Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Paddling, Snöskovandring, Skrivande, Släktforskning, Musik
Etiketter:
Länkar:
Maj
2022:
Maj, Augusti
2020:
Juli, September, December
2019:
April, Maj, November, December
2018:
April, Augusti
2017:
Januari, Mars, April, Augusti, Oktober
2016:
Januari, Februari, Juli, Augusti, November
2015:
Januari, Februari, April, Maj, Juli, Augusti, September, Oktober
2014:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November, December
2013:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2012:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, November, December
2011:
Februari, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December
2010:
Januari, Februari, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November
2009:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2008:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2007:
September, Oktober, November, December
Sulitelma 2: Närkontakt
Redan vid de första stegen av vår vandring uppfattade vi att detta skulle bli något annorlunda. Såväl Kokedaltinder, snett framåt vänster, som Stortoppen och Vagnatjåhkkå , i färdriktningen, antydde att detta skulle kunna bli en högfjällstur av ovanliga mått.
Sulitelma 1: Planering & resa
Inspirerad av min mycket kuperade tur i bland annat Kebnekaise och Mårma - http://www.utsidan.se/cldoc/13141.htm - var jag sugen på mer klättring. Livskamraten har blivit betydligt mindre höjdrädd. Min dröm var i år: Kamvandring med packning över Sulitelmamassivet.
Prestationsångest eller bröllopsbesvär?
Mitt allra första blogginlägg handlade om min jante-inställning, eller rättare sagt hur jag äntligen bröt med jante: http://www.utsidan.se/blogs/majjens/7463.htm
Och tro det eller ej, men efter mängder med blogginlägg och ganska många artiklar sitter jag här och våndas: Hur i hela världen ska jag formulera mig för att beskriva årets Sulitelma-vandring som var såväl strapatsrik som sinnlig? Det har dröjt ända till nu innan jag överhuvudtaget har satt mig vid datorn för att göra ett försök - och det är klart att det kommer en artikel, men inte när.
Stigen och Muren
Jag tycker att det är grymt tråkigt att plocka blåbär. Däremot följer jag ibland med Livskamraten "som sällskap" när hon vill plocka. När hon släpar på plastburkar, svampkorg, renskniv och vad mer hon behöver, så har jag med mig kamera och kikare.
Tja... jag har faktiskt en plastpåse i fickan om jag skulle råka springa på något svampställe, och någon enstaka gång har jag tagit med en liiiiten plastburk att lägga blåbär i - utan några som helst löften att något kommer att hamna där...
Kilsbergen 13: Fågelnätter - Andra natten
Denna natt hade vi klockan på ringning. Vi visste att solen skulle gå upp 04.50. Därför ringde klockan redan 03.00, och det gick förvånansvärt lätt att komma upp. Förberedelserna var gjorda redan kvällen innan, så även om vi hade någon mil att åka var vi på plats på höjden strax söder om Södra Hällsjömossen redan 03.45. På en av grusvägarna på vägen dit rusade en älg tvärs över vägen precis framför oss. Det gjorde att vi sänkte farten betydligt.
Om inte den älgen skrämde vettet ur oss, så var det nära att det hände strax efter att vi klivit ur bilen vid Södra Hällsjömossen. Det var fortfarande mycket mörkt när vi klev upp på kullen. Precis nedanför oss - 10 meter bort - fanns en lövdunge och bortom den... mörker...