Mat för riktigt kalla turer!?

Skulle vilja ha lite tips och idéer om mat som funkar när det är riktigt kallt.
Gärna energi snål tilllagning men energi rik mat :)
Alla idéer är goda idéer för det står still i min skalle!

Inga konkreta resept behövs men motages med glädje!
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
CousCous kräver endast lika stor mängd varmt vatten och stå ett par minuter, behöver inte ens vara kokande så minimalt med energi för tillagning.

Kan blandas med exempelvis Knorr Korv Stroganoff torrmix för ökat näringsvärde och smak. En mixpåse räcker till 5 portioner couscous utan problem.
 
* Renskav, viltskav etc

* Skiva falukorv, äpple och lök och stek i smör. Servera med pasta, cous-cous eller nåt annat, riv lite parmesan över det hela.

* Frystorkat är ju också bra, snabbt och enkelt. Även där kan lite riven ost eller en klick smör göra susen.
 
Varm

dryck t ex buljong eller blåbärssoppa är inte dumt. Pratar vi matsäck för några timmar eller veckotur?

Thure
 
dryck t ex buljong eller blåbärssoppa är inte dumt. Pratar vi matsäck för några timmar eller veckotur?

Thure

De låter som bra tips, turen kommer bli en vecka lång i den finska nationalparken och erkännt svin kalla IsoSyöte!! :)

I övrigt tack för alla tips och trix här, CousCous reseptet låter riktigt gott!! Fler motages med stort intresse!!
 
Skall du ha pulkla med dig så behöver du knappast snåla på bränsle, även om du naturligtvis bör ha snabblagad mat ändå. Får/skall du elda?
 
Pulka kommer att användas, men ja vill ju självklart hålla nere bränse förbrukning ändå.
Jag kommer inte att planera med att kunna använda mig av öppen eld!!
 
Pulka kommer att användas, men ja vill ju självklart hålla nere bränse förbrukning ändå.
Jag kommer inte att planera med att kunna använda mig av öppen eld!!

Har du lämpliga kastruller så är en "grytmysare" el. "PotCozy" nåt att fundera över, som sagt behöver pasta och en del annat inte koka utan det räcker om det får stå i hett vatten en stund.

Kroppkakor t.ex...


peter
 
Gravlax och feta torkade korvar (tänk picksalami). Gott.

Fryser inte sån mat?

Min spontana tanke är ju att all mat för vinterbruk måste vara varm mat, för man vill ju inte sitta och äta mat som har legat i pulken och blivit nerfryst till -20?

Att sitta och försöka tina gravlax till "kylskåpstemperatur" verkar liksom småjobbigt i mina ögon. Djupfryst eller ljummen är den ju ingen höjdare.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips