Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Okända fjäll

"Alla andra" gör alltid så bra affärer, konstaterar jag avundsamt med jämna mellanrum. Idag höll dock Fru Fortuna sitt spö över just mig när jag hittade Tore Abrahamssons Okända fjäll för 50 kr på ett antikvariat i Örebro. Nu väntar några dagars intressant läsning.

Postat 2007-09-16 14:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det började med scouting...

Min far var scout hela sitt liv. Han hade många andra titlar, men det var scout han var. Sedan familjen blivit fullstor nere i Skåne, flyttade vi upp till Falun, till den lilla stadsdelen Järlinden strax intill det som nu är Lugnets skidstadion. 1960 grundade min far - Bengt Friberg -  Järlindens scoutkår, som under många år på 60- och 70-talet var en av Sveriges mest friluftsaktiva kårer. Vi var ute jämt! Minst en gång i månaden - året runt - hade vi hajker som både innehöll vandring och övernattning i vindskydd - inget annat. Tidigt varje sommar genomförde vi en längre vandringshajk - ofta med historiskt eller kulturellt tema - som varade 7-9 dagar. Från början byggde vi vindskydden av slanor och granris, sommar som vinter, i såväl regn och snö som i solsken. Så småningom skaffade vi tygvindskydd utan sidoväggar. De kallaste nätterna närmade sig kvicksilvret -30. Två vindskydd stod då med öppningarna mot varandra och där emellan brann en nying. Jag minns särskilt en snöriknatt i trakten av Dådran, nära Rättvik, då vi för en gångs skull hade termometer med oss. På natten var det -24, men i vindskyddets nock var det +12. Vi lärde oss att hitta ved och att elda, vi lärde oss vilken utrustning som var bra i olika situationer, vi lärde oss att vistas i naturen. Det värsta som hände? Det var nog när Pelle B fastnade med ögonlocket i sovsäckens dragkedja...

Postat 2007-09-15 15:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu får det vara slut på jante-inställningen!

Jag tycker ju att det är roligt att skriva, så varför gör jag det inte oftare? Nu ska det bli ändring. Jag tänker fortsätta att skriva artiklar på Utsidan om mitt vandrande, men det kan vara roligt att även ha möjlighet att formulera sig lite mer oöverlagt(?) ibland.

I olika trådar har jag gett en del turförslag. Eventuellt tänker jag lägga in en del av dessa på min blogg för att få dem samlade på samma ställe.

Denna text får ses som ett prov utan värde.

Postat 2007-09-08 12:12 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 ... 58 59 60 61 62 

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in

Tips!