Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Stor cykelexpedition!

Tjaa... Jag önskar att rubriken kunde stämma... eller inte.

Hur som helst: Cykeln är rengjord (nej, inte renhjord denna gång) och nysmord. Cykelväskorna är packade och påhängda. Tältet är fastspänt på pakethållaren. Livskamraten ska bara se till att jag får sommarsnaggen, sen bär det iväg. Tre kvarter bort väntar kompis T. Han och jag ska på snirkliga vägar (hoppas jag - det är han som planerat rutten) ta oss upp till trakten strax söder om Siljan. Till midsommar ansluter våra respektiven.

Mmm...

Postat 2011-06-18 08:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

De norrländska tallarnas förökning. Ett senkommet komplement till arkiatern Carl Linnaei (adl von Linné) unika arbete.

Kottar och frön? Visst, men hur tusan tror ni småkottarna blir till?

 

Postat 2011-06-11 15:33 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vinter-Sarek 10: Slutet Placerad på karta

Vår sista dag var blixtrande vacker. Efter en kall natt fick vi en mycket varm och solig dag.

 

 

Två svårigheter fanns att övervinna denna dag. Den första var Ahusjgårsså. Den går knappast att ta sig över. Man måste runda den på sydsidan. Man kan förstås följa skoterspåren till Saltoluokta. Ett annat alternativ är att göra som vi gjorde - ungefärligen följa den "sommarstig" som passerar den lilla sjön strax öster om ravinen.

Den andra svårigheten var givetvis backarna ner till fjällstationen. Men det gick bra. Anders - som är den bättre skidåkaren av oss - tog pulkan och valde väg. Det var inte helt lätt för mycket av snön var bortsmält i backen.

 

Nere vid stationen väntade en kall öl och sedan bastu, följt av kaffe och våffla.

 

Det var nu påskafton. Det är ju Saltoluoktas STORA helg med fantastisk påskbuffé på kvällen. 

När det var dags för betalning av middagen frågade personalen om de skulle sätta upp summan på vårt rum för senare betalning.

- Gör det, sa vi. Det är vi som bor i tältet.

 

Även om jag inte skrivit om det i VARJE inlägg så förhöll det sig så att jag blev blöt om fötterna varje dag. Detta ledde så småningom till skoskav, så när det var dags för att ta sig över vattnet till bussen lyxade vi till det med den gratistransport som erbjuds.

 

Positioneringen gäller Saltoluokta fjällstation.

 

Avslutningsvis detta:

Att skida genom Sarek har varit en vag dröm ända sedan min första sommartur 1977. Riktigt tydlig blev den för nio år sedan då jag gjorde min första vintertur (Abisko-Kebnekaise). Ingen av mina vanliga fjällvandrarkompisar var dock det minsta intresserad. Jag insåg att jag knappast skulle kunna genomföra en sådan vandring på egen hand och hade bara att acceptera att Sarek på vintern skulle förbli en ouppnåelig dröm.

Men så träffade jag en gammal arbetskompis - Anders - över en öl... Om det kan ni läsa här: http://www.utsidan.se/blogs/majjens/vinter-sarek-1-drommen-gick-i.htm

Tack Anders för att du lät mig få en av mina Livsdrömmar förverkligad. Men... varje fantastisk upplevelse föder minst en ny önskan... Jag vill dit igen, tidigare på året och med tuffare förhållanden...

Undrar om jag inte drabbats av ett Wester-virus?

Postat 2011-06-11 08:13 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vinter-Sarek 8-9: Längs vattnen österut. Placerad på karta

Lätta molnskyar minskade behovet av solskyddsfaktor när vi motvilligt lämnade Bierikjavrre och dess högalpina omgivning bakom oss. Natten hade varit en bra bit ner på minussidan, vilket gjorde föret lättåkt. 

 

Bierikvarasj till vänster... och till höger.

 

Vi åkte över isarna på först Vuoinesluobbala - ett underbart namn på en sjö - och sedan Liehtjitjavrre. Nu märktes det att vi började närma oss civilisationen. En hel del samer satt vid sina skotrar och pimplade .

Från sjöänden siktade vi mot renvaktarstugan som ligger en knapp km åt nordost. Där fann vi resterna av en gammal båggångskåta.

 

Utsikt från kåtan ner mot dalgången där Rinim ligger.

 

Vi slog läger strax bortom renvaktarstugan.

 

 

Den relativt lilla arbetsinsatsen det innebär att skotta bort snön från en del av absiden ökar bekvämligheten betydligt. Man kan sedan välja att inreda efter eget tycke och smak.

Så här såg vår standard-unredning ut: Skafferi till vänster och kök rakt fram.

 

Här ser man renvaktarstugan och den gamla kåtan snökulle precis "ovanför" stugan.

Valet av tältplats var strategisk: Samtidigt som vi hade utsikt bakåt mot det äventyrliga Sarek så hade vi utsikt framåt mot det egendomliga Slugga.

 

Nästa dag - den nästsista på fjället - färdades vi från renvaktarstugan vid Njiravjågåsj mot nordost. Plötsligt blev det stundtals svårt att ta sig fram...

 

På kartan är det ganska svårt att utläsa hur trakten runt Sluggajåhka ser ut. Två olika gränsmarkeringar döljer effektivt. I verkligheten visade det sig att det var en tämligen vansklig ravin längs med stora delar av jokken. Där fanns mycket lömska hängdrivor. Hade det varit dimma denna dag skulle det ha kunnat bli farligt. Vid några av de värsta partierna har man ställt upp pinnar för att man ska vara observant, men dessa är lätta att förbise.

Bästa vägen är att hålla 850-metersnivån på Njavvebuolda. Här finns nog alltid skoterspår att följa.

 

Bietsavrre

 

Strax innan vi nådde Bietsavrre träffade vi på öppet vatten för första gången under denna tur. Över sjön hade vi rejäl medvind och kunde då och då bara fälla ut armarna och glida.

 

Vi stötte på en hel del fiskare i samevistet.

 

Sista tältplatsen uppe på fjället.

 

 Vi hade givetvis kunnat åka ända ner till Saltoluokta denna dag, men vi ville dra ut på fjällvistelsen så länge det bara gick. Vi tältade bara några hundra meter från sjön längs Avtsutsjjåhkå.

 

Positioneringen gäller tältplatsen.

Postat 2011-06-09 20:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu är det sommar.

Näe... jag hinner inte...

???  Alltså avsluta vintersäsongen innan sommarsäsongens aktiviteter sätter igång. Jag har ett par avsnitt kvar att skriva om min Sarektur under påskhelgen, men i morgon bitti bär det iväg ner till Grebbestad för årets havskajaktur i Fjällbacka skärgård.

Och yr.no lovar sol, sol och åter sol...

Man kan ha det sämre.

Postat 2011-06-01 22:10 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar