Bloggar > Majjens blogg > Vinter-Sarek 10: Slutet

Vinter-Sarek 10: Slutet

Vår sista dag var blixtrande vacker. Efter en kall natt fick vi en mycket varm och solig dag.

 

 

Två svårigheter fanns att övervinna denna dag. Den första var Ahusjgårsså. Den går knappast att ta sig över. Man måste runda den på sydsidan. Man kan förstås följa skoterspåren till Saltoluokta. Ett annat alternativ är att göra som vi gjorde - ungefärligen följa den "sommarstig" som passerar den lilla sjön strax öster om ravinen.

Den andra svårigheten var givetvis backarna ner till fjällstationen. Men det gick bra. Anders - som är den bättre skidåkaren av oss - tog pulkan och valde väg. Det var inte helt lätt för mycket av snön var bortsmält i backen.

 

Nere vid stationen väntade en kall öl och sedan bastu, följt av kaffe och våffla.

 

Det var nu påskafton. Det är ju Saltoluoktas STORA helg med fantastisk påskbuffé på kvällen. 

När det var dags för betalning av middagen frågade personalen om de skulle sätta upp summan på vårt rum för senare betalning.

- Gör det, sa vi. Det är vi som bor i tältet.

 

Även om jag inte skrivit om det i VARJE inlägg så förhöll det sig så att jag blev blöt om fötterna varje dag. Detta ledde så småningom till skoskav, så när det var dags för att ta sig över vattnet till bussen lyxade vi till det med den gratistransport som erbjuds.

 

Positioneringen gäller Saltoluokta fjällstation.

 

Avslutningsvis detta:

Att skida genom Sarek har varit en vag dröm ända sedan min första sommartur 1977. Riktigt tydlig blev den för nio år sedan då jag gjorde min första vintertur (Abisko-Kebnekaise). Ingen av mina vanliga fjällvandrarkompisar var dock det minsta intresserad. Jag insåg att jag knappast skulle kunna genomföra en sådan vandring på egen hand och hade bara att acceptera att Sarek på vintern skulle förbli en ouppnåelig dröm.

Men så träffade jag en gammal arbetskompis - Anders - över en öl... Om det kan ni läsa här: http://www.utsidan.se/blogs/majjens/vinter-sarek-1-drommen-gick-i.htm

Tack Anders för att du lät mig få en av mina Livsdrömmar förverkligad. Men... varje fantastisk upplevelse föder minst en ny önskan... Jag vill dit igen, tidigare på året och med tuffare förhållanden...

Undrar om jag inte drabbats av ett Wester-virus?

Inlagt 2011-06-11 08:13 | Läst 18022 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-06-11 09:34   greenjuice
Roligt att turen blev lyckad. Fin avrundning på turen också.
 
Svar 2011-06-13 12:59   Håkan Friberg
Ja, man kan knappast vara annat än nöjd.
Även kompis Anders är nöjd. Han är rätt mallig över en sak. Om någon frågar honom om han varit i Sarek, så kan han svara:
-Ja, men bara på vintern.
Hur många kan säga det?
 
2011-06-11 09:54   thegedd
Skönt att läsa sådana här inlägg och längta till lite kyla. "Men... varje fantastisk upplevelse föder minst en ny önskan..." Så sant, så sant.....
 
Svar 2011-06-13 13:00   Håkan Friberg
Det är bara att inse: Livet räcker inte till.
Vilken tur!!!
 
2011-06-11 09:58   Öhrnell
Westervirus var ett bra ord! Kul att se att ni fick en så bra avslutning på turen. Man hade gärna velat se minen på personalen som skulle sätta upp notan på tältet...
 
Svar 2011-06-13 13:01   Håkan Friberg
Ja, det florerar en del virus här på Utsidan. Jag undrar vad ditt virus kallas? :-)
 
2011-06-13 16:06   larsek
Tack för en trevlig läsning om dina äventyr i Sarek. Nu ser jag fram emot trevliga blogginlägg om att köpa en GPS.
 
Svar 2011-06-13 17:30   Håkan Friberg
Sorry. Nu kommer jag att göra dig besviken. När det gäller inköp är jag ganska impulsiv... och därmed rätt oekonomisk. Det händer tyvärr att jag ganska snart efter ett inköp ångrar mig. Inte ofta, men ibland.
Som du kanske förstår har jag alltså redan införskaffat en GPS. Jag har varit ute i olika forumtrådar och frågat mig fram redan tidigare och hade väl redan innan Sarekturen mer eller mindre bestämt vad jag ville ha. Det blev en ganska enkel Garmin etrex vista HCx.
 
2011-06-13 17:03   greenjuice
:-) (ang ditt svar på min kommentar)
 
2011-06-13 23:35   fowwe
Att förverkliga en 70-talsdröm är inte illa! Kul att det blev av. Jag spelar ju i samma division och har ju min vintertur i Sarek kvar. Och det är bara att konstatera att det stämmer som jag läste någonstans (fritt ur minnet): "Med tiden kommer du att ha lika starkt behov av snö och kyla som andra har behov av att åka till varma badstränder." Om detta är ett virus har det drabbat mig också!
 
Svar 2011-06-14 07:39   Håkan Friberg
Nå, så snörvlar vi tillsammans och kanske grämer oss en aning över att inte ha blivit smittade tidigare.
 
2011-06-17 06:50   äventyrssugen
Tack för att du delar så frikostigt av text och bilder.
 
2011-09-07 21:49   andy69
Väldigt bra läsning och vilken skillnad från första turen du gjorde :)!
Och underbara bilder...
 
Svar 2011-09-08 07:05   Håkan Friberg
Tack för positiv kommentar.
NÅGOT ska man väl lära sig på 10 turer?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in