Bloggar > Majjens blogg > Vinter-Sarek 8-9: Längs ...

Vinter-Sarek 8-9: Längs vattnen österut.

Lätta molnskyar minskade behovet av solskyddsfaktor när vi motvilligt lämnade Bierikjavrre och dess högalpina omgivning bakom oss. Natten hade varit en bra bit ner på minussidan, vilket gjorde föret lättåkt. 

 

Bierikvarasj till vänster... och till höger.

 

Vi åkte över isarna på först Vuoinesluobbala - ett underbart namn på en sjö - och sedan Liehtjitjavrre. Nu märktes det att vi började närma oss civilisationen. En hel del samer satt vid sina skotrar och pimplade .

Från sjöänden siktade vi mot renvaktarstugan som ligger en knapp km åt nordost. Där fann vi resterna av en gammal båggångskåta.

 

Utsikt från kåtan ner mot dalgången där Rinim ligger.

 

Vi slog läger strax bortom renvaktarstugan.

 

 

Den relativt lilla arbetsinsatsen det innebär att skotta bort snön från en del av absiden ökar bekvämligheten betydligt. Man kan sedan välja att inreda efter eget tycke och smak.

Så här såg vår standard-unredning ut: Skafferi till vänster och kök rakt fram.

 

Här ser man renvaktarstugan och den gamla kåtan snökulle precis "ovanför" stugan.

Valet av tältplats var strategisk: Samtidigt som vi hade utsikt bakåt mot det äventyrliga Sarek så hade vi utsikt framåt mot det egendomliga Slugga.

 

Nästa dag - den nästsista på fjället - färdades vi från renvaktarstugan vid Njiravjågåsj mot nordost. Plötsligt blev det stundtals svårt att ta sig fram...

 

På kartan är det ganska svårt att utläsa hur trakten runt Sluggajåhka ser ut. Två olika gränsmarkeringar döljer effektivt. I verkligheten visade det sig att det var en tämligen vansklig ravin längs med stora delar av jokken. Där fanns mycket lömska hängdrivor. Hade det varit dimma denna dag skulle det ha kunnat bli farligt. Vid några av de värsta partierna har man ställt upp pinnar för att man ska vara observant, men dessa är lätta att förbise.

Bästa vägen är att hålla 850-metersnivån på Njavvebuolda. Här finns nog alltid skoterspår att följa.

 

Bietsavrre

 

Strax innan vi nådde Bietsavrre träffade vi på öppet vatten för första gången under denna tur. Över sjön hade vi rejäl medvind och kunde då och då bara fälla ut armarna och glida.

 

Vi stötte på en hel del fiskare i samevistet.

 

Sista tältplatsen uppe på fjället.

 

 Vi hade givetvis kunnat åka ända ner till Saltoluokta denna dag, men vi ville dra ut på fjällvistelsen så länge det bara gick. Vi tältade bara några hundra meter från sjön längs Avtsutsjjåhkå.

 

Positioneringen gäller tältplatsen.

Inlagt 2011-06-09 20:13 | Läst 14708 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-06-09 20:36   dHANScan
Härligt att följa Er i dessa trakter vid Pierikvarasj's näsa. Var magnesitbrottet söder om Vuoinesluobbala synbart vid den tiden (se mitt inlägg om En titt i Sareks N... i din länklista) eller täckt av snön (har ju tyvärr samma färg).
Hållar med Er på att Slugga är ett mycket vackert syn
 
Svar 2011-06-09 21:47   Håkan Friberg
Hej Hans. Nej magnesitbrottet syntes inte. Det är ett av ställena som jag ännu inte besökt sommartid. Jag har funderingar på att vid något tillfälle göra en kortare Sarektur i huvudsyfte att runda Äparmassivet och också ta mig (halvvägs) upp på några av topparna. De är så makalöst vackra! Och trots att jag passerat Slugga vid ett par tillfällen så har jag ännu inte varit upp.
 
2011-06-09 20:41   LRC
Hej Håkan!

Tänkte bara kommentera namnkommentaren lite. "Vuojnes-" är bildat av "vuojnnet" ("se") och syftar säkerligen på den goda utsikten uppifrån Vuojnesvárásj eller Vuojnestjåhkkå. "Luobbala" är plural av "luoppal" som syftar på en utbuktning i en älv/å, eller en sjö som genomflyts av ett större vattendrag, beroende på vilket perspektiv man vill se det hela ifrån.
 
Svar 2011-06-09 21:51   Håkan Friberg
Aha! Tack Kalle! Jag kan skriva under på den fantastiska utsikten från Vuojnestjåhkkå. Det var den första Sarektopp jag var upp på. Anledningen att det blev den första är förstås höjden - 1952 - mitt födelseår :-)
Det är faktiskt en av de vandringar som påverkat mig mest, men trots det har jag ännu inte skrivit om den här på Utsidan. Kommer nog.
 
2011-06-10 17:00   Minnatur
Härligt att se en ordentligt inredd snögrop med kök och allt, i ett tält... Så skall det se ut.
 
Svar 2011-06-10 20:46   Håkan Friberg
Visst! Ordning och reda: torsdag på fredag. :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar