Bloggar > Majjens blogg > UL - att se bra (ut?)

UL - att se bra (ut?)

Bilden till höger ljuger...

För ett antal år sedan märkte jag att mina medvandrare upptäckte djur och växter långt innan jag fick syn på dem. Många fåglar hade jag missat helt utan hjälp av mitt sällskap. Självklart skaffade jag glasögon, men under vandring har jag aldrig blivit riktigt vän med dem. Jag blir varm och börjar svettas och de blir immiga och sedan åker de ner i fickan.

Ibland väljer jag numera daglinser när jag är till fjälls. Problemet med dessa är att jag då ser bra på långt håll, medan närseendet i det närmaste är obefintligt.

Nu har jag emellertid hittat två hjälpmedel - praktiskt taget viktlösa - som löser detta problem.

Om jag räknar med att behöva se på nära håll en längre tid (t ex läsning) använder jag en liten plast-pincené (glasögon som kläms fast på näsan) av märket eyeCard. 

Det är stort som ett vanligt plastkort och levereras i ett litet plastfodral till det facila priset av 110 kr på Naturkompaniet. Vikt: 7 g. Nackdelar? Inte så reptåligt som man skulle kunna önska.

Om jag däremot behöver titta på nära håll en kortare stund - t ex för att kolla kartan under vandring - så använder jag ett cirkelrunt förstoringsglas (> 10 cm i diameter) som jag hittat i Varsam-butiken i Örebro.

Det väger 6 g inklusive prislapp samt den lilla plastficka som det levereras i och kostar endast 45 kr. Det är oväntat effektivt och i förhållande till vikten min allra bästa utrustningsdetalj till fjälls. Nackdelar? Än så länge inga alls,

I skrivande stund finns endast ett ex kvar i butiken...

Inlagt 2013-10-09 18:00 | Läst 19370 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-10-10 20:52   L.A.
Förra årets bästa kajakpryl var ett par progressiva solglasögon med polaroid. Lite dyrare än dina, men helt överkomligt på ett ställe som säljer 2 för 1. Väger väl nåt mer också.
 
Svar 2013-10-11 17:59   Håkan Friberg
Måste vara helt perfekt på ett glittrande hav. Tack för tipset.
 
2013-10-11 11:24   Thomas Traneving
Förstoringsglas. Bra idé......ska köpas! Även jag har passerat den ålder då jag till min förskräckelse insett att jag börjar se dåligt på nära håll....
;)
/H
 
Svar 2013-10-12 08:31   Håkan Friberg
Precis. Alla människor i min omgivning har blivit så där diffust vackra...
 
2013-10-11 20:57   BrittMarie
Bra att du klarar dej med så pass enkla och billiga hjälpmedel! Precis som Lars har jag själv investerat i ett par glasögon för friluftslivet (och träning) med progressiva och fotokromatiska glas eftersom jag behöver glasögon för jämnan.Har bara dem med ut i fält numera. Super!
 
Svar 2013-10-12 08:34   Håkan Friberg
Skönt när man hittar lösningar. Men... immar de inte igen?
 
2013-10-12 20:48   BrittMarie
Jo, ibland men då petar jag fram dem lite längre på näsan så ventileras imman snabbt bort! Är så van och beroende av att alltid ha glasögon så det är värt den lilla olägenheten!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!