Bloggar > Majjens blogg > Planen del 3: Fierrovagge

Planen del 3: Fierrovagge

Efter höjder och dalar i Kaisekietj-tjåkkåh ville jag till sjön 1100 - väster om Kasak. Denna sydligaste del av Miettjevagge besökte jag nämligen inte vid mitt förra visit i trakten. Jag ville sedan följa vattendraget mot sydost eftersom jag hade för mig att jag någonstans läst om en kanjon i dessa trakter.

Sedan vi passerat Kassajauratj tänkte vi söka oss österut till Nordkalottleden, följa den söderut till Varvekstugan och därifrån mot sydost till Skiejakjauratj.

Om vädrets makter var med oss skulle vi sedan förflytta oss 3 km rakt österut från Skiejakjauratj nordspets. Från denna nya sjö skulle vi sedan  ta oss upp ca 160 höjdmeter åt nordost, för att sedan ta oss fram under Tsäkkoks topp, men ovanför sjön 1134, samtidigt som vi sänkte oss ner.

2 km rakt öster om Tsäkkoks topp ligger en liten sjö med branta stup på tre sidor. Den var vårt nästa mål.

Ytterligare 3 km längre österut tänkte vi oss klättra upp till sjön 1181, för att resten av sträckan färdas uppe på kammen (och topparna i mån av ork).

Möjligen skulle vi sedan kunna ta oss ner längs jokken från Pajep Vuoksakjaure. I annat fall skulle färden få fortsätta några kilometer mot nordost.

 

Denna del 3 av min vandringsplan gav blan annt dessa två fantastiska miljöer.

 

MEN... det var redan tidigt i Fierrovagge - medan vi slog upp tältet i hård blåst och ösregn - som jag tog den allra sista bilden med min IXUS.

Fågelskådaren var lite mer försiktig med sin kamera, så några bilder till kommer det ändå... men inte många...

 

 

Positioneringen gäller den sista bilden.

Inlagt 2010-10-21 15:30 | Läst 13926 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-10-21 16:56   OBD
Ni har ju inte haft tur med vädret precis, men det verkar ha varit en fantastisk vandring i alla fall.
Din kommentar till Fowwes senaste blogginlägg tycker jag gäller även för dina blogginlägg. Som tur är kommer de relativt nära varandra i tiden, men en artikel skulle vara bra. Kanske det blir en när du är färdig med blogginläggen?
 
Svar 2010-10-21 19:39   Håkan Friberg
Jadå, visst blir det en artikel så småningom. Jag ska först skriva en del 4 om PLANEN och dessutom lägga in några bilder med lite information. Sen är det dags att börja sammanställa.
 
2010-10-21 17:12   thegedd
Gillar verkligen bild nr.1 skarpt (storslaget). Och dess domäner vill och kommer jag besöka......så småningom.....
 
Svar 2010-10-21 19:42   Håkan Friberg
Det som var extra kul med just det stället var att det kom som en fullständig överraskning. jag har inte läst om det någonstans och jag tycker inte att man kan utläsa av kartan vad som väntar. Sen är det förstås inte helt säkert att det ser ut så här varje säsong.
Utsikten ner i Miettjevagge var t ex HELT annorlunda detta år eftersom där nästan inte fanns någon snö och ingen is i sjöarna.
Men visst är det ett ställe att besöka... flera gånger.
 
2010-10-21 21:03   BrittMarie
Du inspirerar mej till att göra ett nytt Sulitelmaströvtåg. Då ska jag inte nöja mej med att stå och titta ner i Miettjevagge, då ska jag gå den!
Häftiga bilder!
 
Svar 2010-10-22 08:04   Håkan Friberg
Ja, det vore ju kul om jag kunde locka dit dig igen. Det är ju inte någon hemlighet att det var du som lockade dit mig första gången. Tack!
 
2010-10-21 23:17   fowwe
Denna berättelse har fått mig att leta fram en gammal karta över Sulitelma och vandra er väg i fantasin. Det får bli i verkligheten snart. Precis som de andra tycker jag fotona är läckra, särskilt det översta.
 
Svar 2010-10-22 08:08   Håkan Friberg
Tack Hans. Jag slits i mitt vandrande mellan att - som du - fokusera på ett område och göra det till "mitt" eller att upptäcka nya miljöer. Just nu är det det senare som är den största lockelsen. Men... ett besök till i trakten och det börjar smyga över till det förra.
Lyxproblem.
 
2010-10-22 19:30   Wolf25
Du får skriva upp ett större minneskort till kameran på önskelistan.
 
Svar 2010-10-23 17:33   Håkan Friberg
Nja, det var inte minneskortet som felade. Där fanns nog plats. Hela kameran blev fuktskadad och elektroniken packade ihop. Så det räckte inte med att skaffa minneskort. Det blev en helt ny kamera.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!