Bloggar > Majjens blogg > Vinter-Sarek 6: Genom ...

Vinter-Sarek 6: Genom Ruotesvagge

 

Jag måste bara börja med ytterligare två bilder på vår tältplats. Den var helt fantastisk.

 

Solen strålade och vi fick en kristallklar förmiddag. Nerförslutet ner i Ruotesvagge var så inbjudande att vi tog oss onödigt långt ner. När vi började traska söderut så märkte vi att det förmodligen hade varit smidigare att först glida över till södra sidan av Sierggavagge för att sedan - på skrå - smyga runt "hörnet" och ner i Ruotes.

 

Niak

 

Vi hade motvind och en myckenhet av torr och stundtals djup nysnö/ drivsnö vilket gjorde att kroppen fick arbeta en hel del även om det inte var fråga om några motlut.

 

I den lösa och luftiga snön hittade vi detta pinfärska rävspår. Jag är tyvärr inte kapabel att avgöra om det var fråga om en röd- eller fjällräv.

Vi stannade givetvis till och scannade av vår omgivning, men vi såg ingenting som rörde sig. Även i fortsättningen såg vi en hel del spår av räv.

 

Framme vid renvaktarstugan tog vi vår första längre rast.

 

Fram emot eftermiddagen svepte det in lite höga skyar vilket skapade ett fantastiskt ljus. Coronan runt solen var MYCKET tydlig i verkligheten.

 

 

Bergen på östra sidan av Ruotesvagge är mycket vackra: Niak, Kantberget  och Gavelberget.

 

På den västra sidan var det istället det vackra ljuset som behagade.

 

 Utsikt in mot Sarektopparna.

 

Motvinden och snön gjorde att det kändes lååångt till Skarja. Trots att vi startat ganska tidigt var vi inte framme förrän klockan 18. Detta ses ju som ett mycket lättåkt parti, men vi var riktigt möra när vi kom fram.

 

Väl framme vid Skarja visade det sig att vi inte var först på plats. Ett gäng på fyra personer hade grävt ner sig ordentligt. Man såg nästan inte deras tält. de hade planer på att bestiga Sareks stortopp dagen därpå.

 

Att komma till Skarja känns lite egendomligt. Mitt inne i Sareks hjärta stöter man på en nödtelefon och... ... ... ett dass! Jag passade givetvis på att njuta av denna facilitet och jag kunde inte låta bli att skratta för mig själv: Utanför stod två personer i kö! Mitt i Sarek.

 

Vinden kom huvudsakligen från väster och vi hade turen att hitta ett perfekt vindskydd i den allra översta delen av Skarjas bäckravin

 

Positioneringen gäller tältplatsen.

Foto 3, 4, 6 och 11 av Anders Onerup.

Inlagt 2011-05-25 18:49 | Läst 20870 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-05-25 20:42   Staffan Andersson
Hahaha kan inte sluta skratta åt "toakön". Fina bilder förresten!
 
2011-05-25 21:18   dHANScan
Man blir alldeles SUGEN på att återse dessa traktar - även sommartid. Fina bilder
 
2011-05-25 22:06   OBD
Ja, en "toakö" mitt i Sarek lockar verkligen till skratt.
Fina bilder!
Gillar speciellt den med texten: "På den västra sidan var det istället det vackra ljuset som behagade".
 
2011-05-26 00:06   fowwe
Härliga vinterbilder! En härlig tur! Och betydelsen av ett dass mitt i ödemarken ska inte underskattas. Jag längtar redan till det.
 
2011-05-26 06:47   Håkan Friberg
Tack för era kommentarer. Alla ni som varit i fjällvärlden vintertid förstår ju att verkligheten är så oändligt mycket vackrare än vad en halvrisig fotograf med kompaktkamera kan dokumentera.
 
2011-05-26 10:30   äventyrssugen
En sak som slår mig är, nu när jag sitter och läser och lövsångarna sjunger i de blommande äppelträden utanför fönstret, att det råder sån full vinter i din text och på dina bilder. Det känns inte som det var så länge sen du var iväg. Det blir så stor kontrast.
 
Svar 2011-05-26 19:26   Håkan Friberg
Det VAR inte länge sedan. Det kändes mycket märkligt att komma hem. Under de 10 dagar jag var borta hann det bli (för)sommar i mina hemtrakter.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in