Bloggar > Majjens blogg > Kindla naturreservat - en ...

Kindla naturreservat - en okänd vildmark?

Jag har i dagarna levererat en artikel till Utsidan med ovanstående rubrik. Den lär väl publiceras inom kort. Texten handlar om mina upplevelser under en helg i området. Det var en sällsam upplevelse och jag försöker förmedla detta.   I artikeln har jag till stora delar lämnat "torra fakta" åt sidan för att fokusera på stämningen. Jag vill därför i detta blogginlägg komplettera med lite fakta om reservatet.

Kindla naturreservat är det största sammanhängande området i Örebro län utan vägar - mer än 900 hektar. Det är starkt kuperat. Högsta punkten i området är Kindlahöjden med sina 426 möh, men hela området ligger ovanför högsta kustlinjen. Området består mestadels av magert urberg, moränområden och myrmarker. Skogarna är till stora delar drygt 100 år. I en del branter finns inslag av ännu äldre skog. 

I reservatet kommer nästan all skog att få "sköta sig själv" och utvecklas till urskog. Här finns också områden med anlagd ungskog. Delar av dessa kommer att brännas. Skogsbranden har ju tidigare varit en viktig faktor i skogens utveckling. Den gynnar många djur- och växtarter.

Man stöter på en del rester av mänsklig verksamhet i Kindla. Alla sjöar i området är reglerade och bäckar har dragits om. Vattenkraften användes bl a till att driva pumpar mm i Slotterbergets gruvområde strax söder om Kindla. Man stöter också på en del kolbottnar (rester från kolmilor).

I området kan man se rester av två torp - Kindla och Kindlamossen. Det förra består endast av några små ruinhögar, men vid Kindlamossen finns också brunn, jordkällare och rester av sk silängar där man samlat upp näringsrikt vårvattnet som sedan silades ut över mossen för att öka skörden av starrhö.

 I Kindlas skogar trivs en hel del ovanliga insekter, lavar, mossor och svampar. Om dessa finns mer information här. Av de stora rovdjuren är det endast lodjuret som har en fast stam.

Från var och en av de fyra parkeringsplatserna finns stigar in i Kindlareservatet. Här finns 15 kilometer markerade vandringsleder. Vid Klosstjärn möts de flesta stigarna. Här finns den enda tillåtna tältplatsen. I reservatet finns ett utsiktstorn, tre vindskydd, en hölada/koja, en kolarkoja och en eldpallkoja för övernattning. Dessutom finns ett vindskydd längs Bergslagsleden alldeles utanför (öster om) området. Vid samtliga övernattningsmöjligheter finns dass.

Nedanför utsiktstornet på Kindlahöjden finns ett vindskydd.


Vid Klosstjärn ligger ett vindskydd och en kolarkoja.

Den mysiga eldpallkojan vid Röbergstjärn.


Vindskyddet och höladan vid Kindlamossen.

Kindla naturreservat ligger ca 12 km V Storå, 15 km SVKopparberg och 26 km N Nora. Det är skyltat från Guldsmedshyttan och Nora. Bästa sättet att komma till reservatet är att åka västerifrån, från vägen mellan Nora och Hjulsjö. Den norra tillfarten kan vissa delar av året vara svårframkomlig.

Positioneringen gäller reservatets centrum - Klosstjärn.

Inlagt 2012-09-22 11:51 | Läst 20712 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-09-23 23:34   Björn R.
Ska läsa din artikel. Kan det varit dig vi pratade lite med vid Rasbackstjärn lör 15:e då kanske? (Vi var på väg till Klosstjärn.) Är ju alltid lite svårt att känna igen någon på bild:-)
 
Svar 2012-09-24 06:32   Håkan Friberg
Jodå, visst var det mig ni träffade. Ni finns med i artikeln :-)
 
2012-09-25 23:24   [email protected]
Kindla ja... Du spikar väl in mina favoriter, en efter en Majjen! :-)
Tillbringade fantastiska 3-4 dagar i vindskydd på en kulle högt ovanför Klosstjärn på ett Argaladeievent på 90-talet i mars/april när snön låg hårt packad, fullmånen underbar stark och hotet att Trygghansa (dåvarande markägare) tänkte kalaverka hela Kindlaberget och flyga med timret med helikopter...
Ack ja, ett fantastiskt naturområde väl värt att besöka. Speciellt på vintern. Även när det kan vara snöfattigt i resten av Närke så ligger snön djup i Kindla...
Tack Majjen - jag drömmer redan om en returtur!
 
Svar 2012-09-26 07:14   Håkan Friberg
Spännande kommentar. Tack för ditt engagemang och din insats. Ett vinterbesök låter kämpigt (men lockande) i detta kuperade område. Kullen vid Klosstjärn som du skriver om... undrar vilken det kan ha varit? Jag var uppe på Röberget och Kalklinten som ligger öster respektive söder om Klosstjärn. Men det finns ju mindre höjder väster och norr om tjärnen också.
Hoppas att du läser artikeln också - när den så småningom publiceras.
 
2012-09-26 18:39   pal2
Mmmmm, Kindla.... Där hann jag tillbringa några nätter under mina år som Örebroare. Så mysigt, lugnt, tyst, långt bort från allfarsvägarna. Väntar på artikeln
 
Svar 2012-09-27 07:24   Håkan Friberg
Ja, den här delen av Örebro län har några riktigt inbjudande naturreservat som är så pass stora att det lockar till helgvandring med övernattningar. De stämmer alla in på din beskrivning av Kindla. Förutom Kindla tänker jag på Djupdalshöjden (alldeles nybildat och inte helt klart vad gäller vandringsleder), Murstensdalen och Kaljoxadalen (längs Nittälven). De båda första har jag skrivit om i bloggen. Kaljoxadalen tänker jag besöka igen nu i höst. Det kan nog bli en artikel även om detta område så småningom.
 
2012-09-28 17:13   lokatten
Fint att läsa, har varit i Kindla många gånger på höst, vinter och vår. Vandrat och bott i vindskydd där, redan på 80-talet och innan det blev naturreservat, tur att det blev naturreservat istället för kalhygge. Jättefina bilder. Längtar dit igen nu! Dag- jag har nog också varit där på ett Argaladei-event vet inte om det var samma?
 
Svar 2012-09-30 15:24   Håkan Friberg
Vad kul med ännu en kommentar från en "Kindla-veteran" :-)
Tack!
 
2012-10-03 21:31   [email protected]
Argaladei har haft i vart fall 3 event i Kindla vad jag vet. Dels vinterturen jag refererade till i mitt inlägg tidigare, dels en lokal tur över någon dag som Lindesbergfraktionen arrangerade samt ett sommarläger. Vet inte vilket du var med på Kristina men Pierre och Karin var i vart fall med. Dock lite osäker om Pär W deltog - får väl gräva fram mina gamla diabilder... Kommer ihåg att jag trängde ihop mig i reservbaksätet på Pierres gamla 4-hjulsdrivna jeep Stockholm-Lindesberg en sen kväll och att vi sen övernattade på Kullen innan vi på lördagsmorgonen tog oss upp till Kindla. Ack ja.. men trevligt var det :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!